Augame kartu su Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu

Telšių „Džiugo“ gimnazijoje pristatytas švietėjiškas projektas „Augame su  M.K.Čiurlioniu“. Gimnazistams bei mokytojams suteikta puiki galimybė  susipažinti su prabėgusiu dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino  Čiurlionio gyvenimu, jo kūryba. Tai edukacinis, švietėjiškas projektas,  skirtas pažinti iškilųjį Lietuvos menininką.  

M.K.Čiurlionio fondas gimnazistams padovanojo teatralizuotą spektaklį,  koncertą ir parodą. Visa tai apjungė menininko kūrybą (muzikos, dailės, idėjų)  ir biografiją. Aktorė Irma Bogdanovičiūtė įsikūnijo į menininko žmonos Sofijos  Kymantaitės-Čiurlionienės vaidmenį ir kūrė pasakojimą, paremtą laiškais,  siųstais būsimai žmonai, žurnalistei ir politinei veikėjai. Tarp teatrinių  momentų skambėjo M.K.Čiurlionio bei kitų Lietuvos ir pasaulio kompozitorių  klasikinė muzika (muzikinės dalies vedėja Aleksandra Chackevičiūtė). Kūrinius  atliko Edita Biliūtė, jai pianinu pritarė Elga Valatko (Lietuvos muzikos ir  teatro akademija).   Renginio metu eksponuota dailininko darbų reprodukcijų paroda, kurios  kuratorius Vytautas Paukštelis.
Organizatoriai atkreipia dėmesį, kad švietėjiškas projektas „Augame su  M.K.Čiurlioniu“ skirtas vaikams ir jaunuoliams, bet visada pritraukia daug  platesnę auditoriją. M.K.Čiurlionio fondas siekia ugdyti dvasingumą, sudaryti  jaunuoliams sąlygas sužinoti meninės kūrybos ištakas ir paslaptis, pažinti  savo šalies kultūros ir istorijos vertybes. Per iškilią kūrėjo M. K.  Čiurlionio asmenybę ir jo kūrybinį palikimą tikimasi perteikti žmogaus  dvasingumo gelmę, būties išgyvenimų subtilumą.  
Pasirodymo metu stiprų poveikį suteikė muzikos, dailės ir teatro sintezė.  M.K.Čiurlionis — vienas meno sintezės pradininkų. „Vaikams daug lengviau  įsisavinti informaciją, kai ji pateikiama jungiant menus į vieną patrauklų,  tarpusavyje susijusį pasirodymą“,— pastebi organizatoriai. Vienoje vietoje vienu metu pristatyti M.K.Čiurlionio ir jo amžininkų paveikslai, jo muzika,  laiškai ir aktorė, vaidinanti patį menininką ir jo žmoną Sofiją.   M.K.Čiurlionio fondas veikia bemaž du dešimtmečius, o šį tęstinį edukacinį  projektą nuo 2009-ųjų metų pamatė įvairių Lietuvos mokyklų mokiniai, vaikų  globos namų auklėtiniai, jis pristatytas specializuotose centruose,  ligoninėse.
Profesionalių aktorių ir muzikantų sukurti originalūs pasirodymai atspindėjo  M.K.Čiurlionio kūrybą bei supažindino su didžiojo menininko asmeninio gyvenimo  detalėmis, jo išgyvenimais ir mąstysena.  
M.K.Čiurlionio fondas dėkoja renginio globėjui aplinkos ministrui Kęstučiui  Trečiokui ir visiems, prisidedantiems prie fondo veiklos („KŽ“ inf.).