Teisėjos vyrą prokuroras pripažino suklastojus sutartį .Tęsinys

(Tęsinys. Pradžia Nr.28)

Ankstesnėje straipsnio dalyje rašėme, kokiu būdu buvo suklastota tarp UAB „Telšių šilumos tinklai“ ir UAB „Telšių buitis“ 2011 metų lapkričio mėnesį sudaryta patalpų Sedos gatvėje nuomos sutartis. Dokumento suklastojimą patvirtino ekspertai bei Šiaulių apygardos prokuratūra.

Buvo naudinga „Telšių buičiai“
UAB „Telšių šilumos tinklai“ direktorius Jurgis Staševičius baudžiamosios atsakomybės išvengė, prokuratūrai pripažinus jo nusikalstamą veiką mažareikšme. Nors J.Staševičius Šiaulių apygardos prokuratūros nutarimą apskundė Šiaulių apylinkės ir Šiaulių apygardos teismams, nutarimas paliktas galioti su įtvirtinta nuostata, kad sutartis suklastota.
Primename, kad „Telšių buičiai“ vadovavo Savivaldybės tarybos narys, socialdemokratas Adomas Domarkas. Beje, Savivaldybės tarybos nariu jis išrenkamas nuo 2000 metų.
2015 metais J.Staševičius suklastojo sutartį A.Domarko vadovautos bendrovės naudai. Iš sutarties neleistinu būdu pašalinti du svarbūs punktai: dėl patalpų antrame pastato aukšte atlaisvinimo, pareikalavus nuomininkui, bei nuomos mokesčio perskaičiavimo kas trys metai. Nėra abejonių, kad šių punktų panaikinimas buvo naudingas „Telšių buičiai“.
Dar 2011 metais, sudarant sutartį, kaip tvirtino pareigūnams J.Staševičius, A.Domarkas nenorėjo sutikti su sąlyga, kad nuomos mokestis peržiūrimas kas trys metai. Delspinigiai A.Domarkui taip pat pasirodė per dideli.
J.Staševičius aiškino, kad 2013 metais pastebėjęs esą sutartyje neatitinka patalpų kvadratiniai metrai. J.Staševičiaus teigimu, A.Domarkas, peržiūrėjęs sutartį, paprašė pašalinti punktus dėl kai kurių patalpų atlaisvinimo ir nuomos mokesčio peržiūrėjimo kas trys metai. Jiedu neva dar prieš sudarant 2011 metais sutartį nusprendę, kad toks nuomos mokesčio peržiūrėjimas nereikalingas. Tačiau tai galėjo būti nenaudinga „Telšių šilumos tinklams“ ir naudinga „Telšių buičiai“ vien dėl infliacijos.

Prašė neskaičiuoti delspinigių
Pareigūnams J.Staševičius teigė: A.Domarkas prašydavo neskaičiuoti delspinigių, o už nuomą sumokėdavo, kai turėdavo pinigų. Manytume, J.Staševičiui sutikti su tokiais reikalavimais turėjo įtakos tai, kad A.Domarkas yra įtakingas rajono socialdemokratas, Savivaldybės tarybos ir jos valdančiosios koalicijos narys. Beje, beveik visų „Telšių šilumos tinklų“ akcijų savininkė yra Telšių rajono savivaldybė. Taigi, pageidaujant A.Domarkui, J.Staševičius pakeitė sutartį, tačiau tai padarė neleistinu būdu, klastojant dokumentą. Jau minėjome: J.Staševičiui nebuvo jokio reikalo tai daryti — niekas nedraudė pasirašyti papildomą susitarimą. Gal buvo baiminamasi, kad Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisija sužinos apie sutarties pakeitimą „Telšių buities“ naudai, gal būta kitokių priežasčių.

A.Domarkas neva nieko nežinojęs
Pareigūnai, kaip liudytoją, apklausė ir A.Domarką. Jis paaiškino, kad „Telšių buičiai“ vadovavo iki 2013 metų vasaros, o vėliau pareigas perėmė sūnus Andrius. A.Domarkas prisipažino kalbėjęsis su J.Staševičiumi dėl mažesnių delspinigių numatymo ir sutarties peržiūrėjimo kas trys metai. Tačiau jis prašęs numatyti nuomos kainos indeksavimą. Esą vėliau su J.Staševičiumi dėl nieko nesitarė ir net neatsiminė, ar jo pavaduotojas Tomas Kniukšta su J.Staševičiumi keitė sutartį. Šis A.Domarko aiškinimas prieštarauja J.Staševičiaus ir T.Kniukštos parodymas. Juose teigta, kad sutartis pakeista žinant A.Domarkui. Beje, kai J.Staševičius atvežė suklastotos sutarties lapus pasirašyti T.Kniukštai, šis paklausęs, ar apie pakeitimus žino A.Domakras. J.Staševičius patvirtino esą viskas suderinta su A.Domarku.
Savivaldybės tarybos narys Adomas Domarkas prisiminė, kad 2011 metais buvo net  šešis kartus skelbta dėl patalpų nuomos Sedos gatvėje. Taip jau nutiko: niekas  nuomotis nenorėjo.  Paaiškėjus, kad vairavimo mokyklai reikės patalpų, „Telšių  buitis“ pastebėjo šeštąjį „Telšių šilumos tinklų“ skelbimą dėl nuomos.  
A.Domarko teigimu, vėliau buvo pastebėta, kad neteisingas yra vienos patalpos  plotas, nors bendras plotas nuomos sutartyje buvo nurodytas teisingai. Su  J.Staševičiumi A.Domarkas pakalbėjo apie tai ir apie galimą sutarties  pakeitimą. Pavyzdžiui, išbraukiant punktą dėl nuomos kainos peržiūrėjimo kas  trys metai. „Čia dar neaišku, kam tas peržiūrėjimas buvo naudingas: gal mes  būtume prašę mažesnės kainos“, — sakė A.Domarkas. Jis neneigė užsiminęs  J.Staševičiui neskaičiuoti delspinigų, nes į patalpas buvo investuota, tačiau  primygtinai neprašęs. A.Domarkas tvirtino nežinojęs, kokiu būdu sutartis buvo  pakeista, o J.Staševičiaus veikoje įžvelgia ne klastojimą, bet neapdairumą.
 Šiaulių apygardos prokuratūra savo nutarime pripažino, kad „Telšių šilumos tinklai“ neskaičiavo delspinigių „Telšių buičiai“ dėl laiku nesumokamo nuomos mokesčio. Todėl „Telšių šilumos tinklai“ patyrė 2358 eurų žalą.
J.Staševičius „Kalvotajai Žemaitijai“ aiškino neva delspinigius privalo skaičiuoti mokesčių laiku nesumokantiems gyventojams, o „uabai“ tarp savęs gali to nedaryti. Tačiau sutartyje buvo įtvirtinta nedviprasmiška prievolė skaičiuoti delspinigius, kai laiku nesumokamas nuomos mokestis. Vadinasi, J.Staševičius nesirūpino, kad tinkamai būtų vykdoma sutartis.

K.Anglickas „raitė uodegą“
„Telšių šilumos tinklų“ valdybai vadovauja Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Anglickas. Jis — Darbo partijos narys, kaip ir šios įmonės direktorius J.Staševičius. K.Anglickas gana nenuosekliai pareiškė savo nuomonę. Pasak jo, pirmiausia reikia susipažinti su prokuratūros nutarimais, nors, tiesą sakant, juos jau yra gavęs prieš kelias savaites. K.Anglickas tikino: „Reikia paimti iš direktoriaus pasiaiškinimą“. Ilgokai „ima“, tarsi lauktų, kol geležis atvės.
K.Anglickas pasamprotavo esą jam keista, kad teismas nepriėmė sprendimo. Matyt, omenyje turėjo J.Staševičiaus nuteisimą. Tačiau Šiaulių apygardos teismas, kaip minėta, paliko galioti prokuratūros nutarimą, kuriame nedviprasmiškai teigiama, jog sutartis suklastota, o įmonė patyrė žalą dėl delspinigų neskaičiavimo.
Trumpai drūtai: K.Anglickas vengė aiškiai įvertinti J.Staševičiaus veiksmus. Lygiai taip pat tvirtai nenorėjo atsakyti, ar bus bandoma išieškoti patirtą žalą. Neva pirmiau reikia „išspręsti direktoriaus klausimą“, atlikti auditą. Beje, tas auditas buvo atliktas: kaip kitaip nustatyta patirta žala dėl delspinigių nemokėjimo?
Paklausėme K.Anglicko, kaip vertina dokumentų klastojimą. K.Anglickas aiškino, kad tokių dalykų neturėtų būti.
Susidarė įspūdis, kad „Telšių šilumos tinklų“ valdyba, vadovaujama K.Anglicko, gali pro pirštus pažiūrėti į J.Staševičiaus veiką, kurią tyrė pareigūnai. Kaipgi kitaip: juk K.Anglickas ir J.Staševičius — Darbo partijos nariai. „Telšių šilumos tinklų“ vyr. buhalterė Regina Gaidauskienė yra Darbo partijos narė bei vieno įtakingiausių rajono darbiečių Zenono Mockaus pusseserė.
Kad J.Staševičius išvengė baudžiamosios atsakomybės, tai dar nereiškia, jog nebuvo suklastota sutartis, nereikalauta mokėti delspinigių, kas naudinga A.Domarko šeimos bendrovei.
Šiaulių apygardos prokuratūra pripažino J.Staševičiaus nusikalstamą veiką mažareikšme, todėl neprašė teismo skirti baudžiamojo poveikio priemonių.
„Kalvotajai Žemaitijai“ J.Staševičius aiškino neva jam teisininkai sakę, kad šiuo atveju baudžiamoji byla net neturėjo būti keliama. Priminus prokurorų nutarime konstatuotą sutarties suklastojimą, J.Staševičius pastebėjo esą Lietuvoje „kartais žmogus pasodinamas už nieką“. J.Staševičiaus žmona dirba Telšių rajono apylinkės teismo teisėja.

Nuotraukoje: Jurgis Staševičius ir Kęstutis Anglickas. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas dėl J.Staševičiaus neatrodo ryžtingai nusiteikęs. Juk neseniai dar vienu Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju darbiečiai įsiūlė už pareigūno papirkimą teistą Rimantą Žebrauską. Galbūt darbiečiai mano: kodėl negalėtų valdiškai įmonei vadovauti asmuo, kurį prokurorai pripažino suklastojus dokumentą.