Gamta atlapojo savo duris pasižmonėti

Prasideda vasaros sezonas. Su juo, kaip ir kiekvienais metais, į gamtą pro jos svetingai atlapotas duris plūsteli minios žmonių. Kad jiems būtų gera pasižmonėti miškuose ir prie vandens telkinių, stengiasi Telšių miškų urėdijos miškininkai, įrengdami ir prižiūrėdami rekreacinius objektus.

Algirdas Dačkevičius

Būk pagarbinta…
Jeigu mūsų senoliai, žengdami į kaimynų trobą, tardavo: „Tegul bus pagarbintas…“, tai ir į gamtą ateinant bei jos duris praveriant, bent savyje vertėtų tarstelėti: „Būk pagarbinta…“, nes tikrai yra už ką.
Telšių miškų urėdijos urėdas Bronislovas Banys ir saugos darbų inžinierius Justinas Norvilas pastebėjo, kad daugelis gamtoje moka elgtis kultūringai ir nuoširdžiai džiaugiasi puoselėjamais rekreaciniais  objektais, jų neniokoja. „Žinoma, kai kada visko pasitaiko, bet tie eibių krėtėjai iš Amerikos neatvyksta — jie mūsų vaikai, kurių ydoms suvešėti sudarome sąlygas patys, kažko anksčiau nepastebėję“,— gyvenimiškai svarstė urėdas.
J.Norvilas užsiminė, jog veiklos urėdijos rekreaciniuose objektuose, kurių Telšių rajone 13, o Plungės — 14, netrūksta. „Medis metams bėga sutręšta, todėl kasmet, ypač stovyklavietėse ir poilsiavietėse prie Platelių ežero, kur įrengta apie 10 rekreacinių objektų, yra ką veikti“,— sakė J.Norvilas.
Populiariausios prie šio ežero Šeirės ir Plokštinės stovyklavietės. Šiuo metu Šeirėje restauruojami sutrešę laiptai į ežerą, atitvaras, bus įrengtas stacionarus tualetas, o Plokštinės stovyklavietėje reikės lankytojų patogumui praplėsti mašinų stovėjimo aikštelę. Tačiau B.Banys ir J.Norvilas pastebėjo, jog vis sunkiau rasti žmonių, norinčių ir sugebančių darbuotis rekreaciniuose objektuose. „Išėjus į pensiją tautodailininkui Steponui Kaminui, „apiro“ medžio meistrų komanda. Žinoma, ieškome rangovų, kurie pastaruoju metu daug darbų nudirba. Ateityje gal suformuosime ir sustiprinsime savo gamtos gražintojų komandą“,— pastebėjo B.Banys.

Didžiausi pokyčiai — Žvėrinčiuje
Pasak urėdo, šiais metais bene daugiausiai darbų bus nuveikta Žvėrinčiuje. Praėjusią savaitę Alfredo Kvedaro medžio gaminių įmonė iš Sedos baigė įrengti edukacinę lauko klasę. Ten bus „įkurdinti“ stendai su Lietuvoje gyvenančiais paukščiais, numatoma organizuoti edukacinius renginius vaikams, be to, ir kitiems lankytojams bus kur nuo lietaus ar žvarbesnio oro pasislėpti. Daugiau pramogų laukia mažųjų smalsučių, nes pastatytoje naujoje žaidimų aikštelėje bus kur saugiai  jiems padūkti. Žvėrių stebėjimo aikštelėje numatoma įrengti stendus su Lietuvoje gyvenančiais žvėrimis. Planuose yra ir pažintinis takas šalia stumbrų aptvaro. Jame turėtų būti supažindinama su Lietuvos medžiais ir miško ruoša.
Žinoma, dar yra visokių pamąstymų, kurie, diskutuojant su kolektyvu, materializuojasi. Pasak B.Banio, tokie stendai su Lietuvos paukščiais ir žvėrimis praplėstų akiratį ir tarsi  kompensuotų tai, ko kartais, atvykus į Žvėrinčių, nematoma, nes girios gyvūnai dieną įpratę slėptis.
Žvėrinčiuje turi atsirasti ir nauja automobilių stovėjimo aikštelė. „Būna, kad geru oru atvyksta po keletą didžiulių „Neoplan“ autobusų, kuriuos ankšta sustatyti, o aikštelė šią problemą išspręstų“,— sakė J.Norvilas. Jis taip pat pastebėjo, jog reikės įrengti stendą su Žvėrinčiaus lankymo schema ir atnaujinti lankymo taisykles. Pasak J.Norvilo, bus numatyta didesnė atsakomybė už ekskursantus tėvams, pedagogams ar ekskursijų vadovams. „Norime, kad žmonės, aplankę Žvėrinčių, iš jo išvyktų tik su gera nuotaika ir neatsirastų jokių pretenzijų“,— sakė J.Norvilas.
B.Banys užsiminė, jog pernai buvo įgyvendintas didelis projektas — Žvėrinčiuje įrengtas 50 ha stumbrynas. Gaila, kad jame šiuo metu karaliauja tik du trejų metų patinai stumbrai. Jų šiame aptvare galėtų būti apie 15, bet problema ta, kad Kėdainių ir Panevėžio giriose laisvai gyvenančių stumbrų jauniklius sunku sugauti ir čia atgabenti.
Pasak B.Banio, Aplinkos ministerijos programa reguliuoti laisvai gyvenančių stumbrų populiaciją vidurio Lietuvoje yra pagirtina, bet pakol kas sunkiai įgyvendinama. „Įsivaizduokite, kas palieka iš ūkininkų laukų, kai ten plūsteli per 100 laukinių stumbrų. Ir kasmet banda pasipildo jaunikliais“,— pasakoja B.Banys. Laisvėje stumbrai priešų neturi, o misti tenykštėse derlingose žemėse jiems vienas malonumas. Tačiau reikia tikėtis, kad kažkada Žvėrinčiaus stumbrynas pagausės. Juk tam jis ir buvo įrengtas.

Byvainės giria šaukiasi razbaininko įamžinimo
Legendinė Tado Blindos pušis nudžiūvo, todėl urėdija ieško būdų, kaip nenuvilti į tą kraštą užsukančių žmonių, romantiškai susižavėjusių Byvainės giria ir ten karaliavusiu Tadu Blinda. Urėdas užsiminė, jog reikėtų pastatyti pavėsinę, kurios glausta ekspozicija supažindintų žmones su giria ir įžymiuoju „svieto lygintoju“. Ten būtų neprošal ir grybautojui užsukti kojas pailsinti.
J.Norvilas džiaugiasi, jog ten darbuosis tos pačios rangovinės firmos  darbininkai, kurie Žvėrinčiuje puikiai įrengė edukacinę lauko klasę.
Miškininkų pagalbos laukia ir kitas rekreacinis objektas, įsikūręs Varnių regioniniame parke. Tai Jomantų pažintinis takas, kuris gerokai susidėvėjęs ir prašosi atnaujinimo, ypač įrengiant pažintinius stendus.

Didžiulis projektas laukia įgyvendinimo
B.Banys turi pagrįstos vilties, kad pagaliau pajudės didžiulis daugelį metų puoselėtas projektas pritaikyti Germanto landšaftinį draustinį lankytojams. Pirmajame etape projektas per Saugomų teritorijų programą patvirtintas, o rudenį laukia antrasis etapas. Gavus europinių lėšų, nuo Ilgio iki Germanto ežerų būtų įrengti du lygiagretūs takai, sujungti žiedais ir pritaikyti pėstiesiems bei dviratininkams.
Sutvarkyta Ilgio ežero, kaip telšiškių sveikuolių „Mekos“, infrastruktūra, sporto įrenginiai dar labiau trauktų miestelėnus. Norintys galėtų išbandyti basomis gamtos pojūčių taką, kad pajustų po kojomis ir žvyrą, ir durpę. Iš specialaus apžvalgos bokštelio būtų galima žvilgsniu nuklysti link Durbino ežero. Praretintas miškas atvertų didesnį gamtos grožį, išryškindamas įspūdingesnius medžius. Žiemą čia būtų įrengta slidinėjimo trasa.
Prie Germanto ežero numatoma įrengti pliažą su vaikų žaidimo aikštele, sutvarkyti šaltinėlį, o ežero apirusias pakrantes sutvirtinti akmenimis ir žvyru. Prisėdus ant suolelio būtų galima grožėtis gamtovaizdžiu. Už tilto, toliau miške, lauktų ramiam poilsiui įrengtos dvi aikštelės. Toliau už „Germanto vilos“ numatoma įrengti mašinų stovėjimo aikštelę, o senąją maudyklą pritaikyti poilsiui.
„Jeigu viskas vyktų pagal mūsų numatytus planus, 2017-ieji būtų šio grandiozinio projekto įgyvendinimo metai. Tai visus labai nudžiugintų ir būtų vienos iš didžiausių miškininkų svajonių išsipildymas“,— sakė B.Banys.

Kviečia Atvirų durų diena Žvėrinčiuje
Urėdas B.Banys pastebėjo, kad, artėjant Pasaulinei aplinkos apsaugos dienai, Aplinkos ministerija pasiūlė Telšių miškų urėdijos žvėrinčiuje birželio 5-ąją (sekmadienį) surengti lankytojams Atvirų durų dieną. Jie galės nuo 9 iki 20 valandos čia nemokamai lankytis ir iš arčiau susipažinti su ten įkurdintais 13 rūšių žvėrių ir apuokais bei gėrėtis gamta.

Nuotraukoje: Stumbrų aptvare — pakol kas tik dvejetas girios galiūnų.

Bikko.lt: slidinėjimo inventorius internetu