Telšių policijos darbuotojai ženklino savo gyvūnus

Praėjusį trečiadienį Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato darbuotojai po pietų pertraukos į darbą grįžo su savo šunimis, katėmis. Kieme ant pievutės vyko socialinė akcija „Suženklink savo augintinį!“

Giedra Akavickienė

Augintinius ženklino veterinarijos gydytoja Severina Žiobakaitė. Prie palapinės, kur buvo atliekama neskausminga gyvūnui ženklinimo procedūra, nusidriekė eilutė. Atsivežti augintinius tėveliams padėjo vaikai.
Renginyje dalyvavo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Remigijus Rudminas, Telšių apskrities policijos kapelionas kan. Remigijus Saunorius, Telšių rajono meras Petras Kuizinas, Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas, Telšių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Zigmas Nevardauskas, jo pavaduotojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Laimonas Bagdonas ir kiti.
Telšiuose tokia augintinių ženklinimo akcija vyksta jau antrą kartą. Pirmieji savo keturkojus suženklino Telšių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) darbuotojai. Telšių VMVT viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Z.Nevardauskas kalbėjo, kad jo vadovaujami darbuotojai savo pavyzdžiu stengiasi paskatinti visus elgtis atsakingai ir paženklinti šunis, kates, šeškus. Tad geriausias pavyzdys — pradėti nuo savęs. Tuomet akcijos estafetė perduota Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovams.
Šį kartą šventę surengus Policijos komisariate, estafetė perduota Telšių rajono savivaldybės merui P.Kuizinui ir administracijos direktoriui S.Urbonui. Iššūkį priėmęs Savivaldybės administracijos direktorius pažadėjo visų pirma suženklinti savo biglį Čarlį, be to, augintinių ženklinimo akciją surengti ne tik Savivaldybės darbuotojams, bet ir kaimiškųjų seniūnijų.
Komisariate įvykusioje šventėje Telšių VMVT viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Z.Nevardauskas Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkui R.Rudminui padėkojo už partnerystę ir bendradarbiavimą vykdant valstybės deleguotas funkcijas bei už aktyvų dalyvavimą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos organizuotoje socialinėje akcijoje „Pradėk nuo savęs. Suženklink savo augintinį“ ir jos tęstinumą perduodamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus padėką.
2016 m. sausio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymas „Dėl gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisyklių patvirtinimo“, kuris įpareigoja registruoti ir suženklinti šunis, kates ir šeškus. Šiems gyvūnams po oda tarp menčių įterpiama poodinė mikroschema. Visi suženklinti gyvūnai registruojami Gyvūnų augintinių registre.
Augintinių suženklinimas ir registravimas reikalingas norint nustatyti rasto, nuskriausto, pabėgusio, dingusio ir taip į namus nesugrįžusio ar agresyvaus gyvūno šeimininką. Gyvūnų augintinių registre bus duomenys apie vakcinavimą nuo pasiutligės ir savininkas turės visą reikalingą informaciją dėl skiepijimo pabaigos laiko.
Telšių VMVT viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Z.Nevardauskas patikino, kad mikroschema yra visiškai saugi ir nekenksminga gyvūnui. Visi norintys suženklinti ir registruoti savo augintinius gali kreiptis į veterinarijos gydytoją. Visą reikalingą informaciją suteiks Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nemokama telefono linija (8~800) 40403. Naudingą informaciją rasite ir internetinėje svetainėje www.vmvt.lt

Nuotraukoje: Augintinius ženklino veterinarijos gydytoja Severina Žiobakaitė.