Rajono valdžiai paprastas darbas — tarsi rieškutėmis Šatriją supilti

Tryškių mamos sunerimusios: nors miestelis galiausiai po daugelio metų susigrąžino vaikų darželį, jame trūksta vietų, ir ne dėl patalpų stokos.

Alvydas Ivoncius

Valdininkai snūduriavo
Savivaldybė Tryškiuose rekonstravo buvusio vaikų darželio pastatą, pritaikydama jį miestelio bendruomenės poreikiams. Rekonstrukcija užtruko daugybę metų. Galiausiai tame pačiame pastate prieš dvejus metus vėl įkurtas vaikų darželis. Tačiau, pasirodo, jau dabar jame trūksta vietų. Todėl miestelio mamos susibūrė ir ėmė reikalauti, kad rajono valdžia šią problemą išspręstų.
Praėjusią savaitę tryškietės ir tryškiečiai susitiko su mero pavaduotoju  Kęstučiu Gusarovu, Savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vadovais, Seimo nariu Valentinu Bukausku.
Tryškių vaikų darželyje veikia tik viena grupė. Pasak tryškiečių, būtinai reikėtų įsteigti ir antrąją. Pastatas, beje, pritaikytas dviem grupėms.
Tryškietė Alma Poškienė aiškino štai ką. Nuo šių metų sausio mėnesio pasikeitė higienos norma ir grupėje vietoje 21 tegali būti 16 vaikų. Dėl šios priežasties pritrūko vietų.
A.Poškienė bei kai kurios kitos tryškietės sakė, kad buvo kreiptasi į Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos, kuriai priklauso vaikų darželis, direktorių Juozą Maneikį, tačiau šis problemos iš esmės neišsprendė.
Nauja higienos norma įsigaliojo nuo šių metų gegužės pirmos dienos. Nuo sausio iki gegužės buvo pakankamai laiko įsteigti dar vienai grupei, tačiau, panašu, tuo nesirūpino nei gimnazijos direktorius J.Maneikis, nei Savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrius.

Siūlo mišrią grupę
Švietimo skyrius siūlo penkiamečius jungti į vieną grupę kartu su šešiamečiais. Tačiau tryškiečiai mano kiek kitaip: o kodėl šešiamečių neperkėlus į gimnazijos pastatą? Net sujungus penkiamečius su šešiamečiais, susidariusi mišri grupė liktų tame pačiame vaikų darželyje, todėl dviejų-keturių metų vaikų priimti būtų galima tik tiek, kiek liktų vietos mažesniųjų grupėje.
Be to, A.Poškienės manymu, penkiamečių poreikiai kitokie, jiems reikalingas pietų miegas. Įsteigus antrą grupę, bėdos išnyktų, ir visi tryškiečiai savo mažamečius vaikučius galėtų palikti miestelio vaikų darželyje. Kuo greičiau tai padaryti ragino visi atvykę tryškiečiai kartu su miestelio bendruomenės pirmininke Asta Simonavičiene, mokyklos tarybos pirmininke Diana Lopaitiene.
Viskas lyg ir paprasta, tačiau ne rajono valdžiai. Švietimo ir sporto   skyriaus vedėja Danutė Mažeikienė ėmė samprotauti esą Savivaldybė kasmet vaikų darželiuose įsteigia vieną-tris naujas grupes, o tai kainuoja. Todėl atsargiai vertinama, ar naujai įsteigtų grupių neteks vėliau uždaryti. K.Gusarovas tikino: „Mes atsižvelgiame į visus prašymus“, ir tuoj ėmė samprotauti, kad reikia suskaičiuoti, kiek ir ko reikės, kiek visa tai kainuos. Valdininkai užsispyrė darželyje dar vieną grupę įsteigti tik kitais metais. Pasak K.Gusarovo, sprendimą dėl įsteigimo greičiausia įmanoma priimti tik rugpjūčio mėnesį Savivaldybės tarybos posėdyje. Valdininkai aiškino neva šių metų biudžete tokiam tikslui pinigų nenumatyta. Todėl ir reikia laukti kitų metų.
Šitokį vangumą pasmerkė Seimo narys V.Bukauskas. Jis pareiškė, kad biudžetas — ne šventa karvė, galima lėšas perskirstyti nelaukiant kitų metų.
Tryškiečiams paklausus, ką daryti iki kitų metų, D.Mažeikienė ramiausiai pasiūlė vežti vaikus į Ubiškės vaikų darželį. Greit sureagavę tryškiečiai pasiūlė Ubiškėje sujungti negausias vaikų grupes, ir taip atsirastų pinigų antrai grupei Tryškių vaikų darželyje. Bet K.Gusarovui ir D.Mažeikienei toks variantas pasirodė esąs nepriimtinas.
Galiausiai tryškiečiams vis tik buvo pažadėta tik įsteigti mišrią grupę, o antrą atskirą grupę įsteigti nuo 2017 metų.
Pasak A.Poškienės, yra net devyni prašymai priimti vaikus į darželį, o juk prašymus pateikė ne visos mamos. A.Poškienės teigimu, gimnazijos  direktorius įtikinėjęs nerašyti prašymų: esą ir taip vaikučius į darželį  priims. Bet nutiko kitaip. Tryškiečiai peikė gimnazijos direktoriaus neveiklumą.
Beje, D.Mažeikienė ir K.Gusarovas nieko tvirtai ir nepažadėjo. Jie kalbėjo apie tai, kad antrą grupę įsteigti įmanoma nuo kitų metų pradžios, bet juk sprendimą priims Savivaldybės taryba.

Trūksta ne pinigų
K.Gusarovo ir D.Mažeikienės aiškinimai apie „skaičiavimus“ rodo įprastas biurokratines pozicijas. Tarytum suskaičiuoti, kiek lovyčių, staliukų ir viso kito, sakykime, reikėtų dešimčiai vaikų — darbas vos ne pusmečiui. Juk tokie dalykai seniai standartizuoti. Valdininkai tikino: prireiktų šiokio tokio remontėlio. Tačiau Savivaldybės administracija moka greitai skaičiuoti ir rengti viešųjų pirkimų konkursus apklausos būdu, net jei sumos siekia šimtus tūkstančių eurų.
Ir pinigų nesunkiai „randa“. Pagaliau nereikėjo jokių vertinimų ir skaičiavimų, brukant sumanymą perduoti Telšių centrinio stadiono areną viešajai įstaigai. Jei K.Gusarovas būtų labai panorėjęs, tai sprendimą dėl antros grupės įsteigimo Tryškių vaikų darželyje Savivaldybės tarybai buvo įmanoma pateikti ir birželio mėnesį.
Suprantama, antros grupės įsteigimas kainuotų, nes be baldų dar reikėtų ir naujų etatų. Jei Savivaldybės administracija ir rajono vadovai stengtųsi sutaupyti viešųjų pirkimų konkursuose, jei vengtų „auksinių“ statybos darbų įkainių, įvairių „paauksuotų“, „pasidabruotų“ prekių, jei nors kartą atsikratytų etatų vardan etatų, tai pinigų užtektų ne vienai naujai grupei vaikų darželiuose įsteigti. Beje, gal tiems naujiems Tryškių vaikų darželio etatams pakaktų vien tų pinigų, kurie yra skiriami Savivaldybės administracijos vadovų bei jų favoritų klerkų algų priedams.

Panorėję greitai įsteigė
K.Gusarovo ir D.Mažeikienės aiškinimas, kad naujai Tryškių vaikų darželio  grupei pinigai nebuvo numatyti šių metų biudžete ir todėl reikia laukti kitų  metų, dvelkia veidmainyste.
Šių metų vasario 25 dieną Savivaldybės taryba patvirtino sprendimą dėl  Savivaldybės administracijos naujų dviejų skyrių įsteigimo. Leista įsteigti  Kultūros ir turizmo bei Viešosios tvarkos užtikrinimo skyrius.
O 2016 metų biudžetą Savivaldybės taryba patvirtino sausio 28 dieną. Vadinasi, sprendimą įsteigti du naujus skyrius Taryba priėmė jau patvirtinusi biudžetą.

Nuotraukoje: Tryškietės privertė valdžią pažadėti įsteigti antrą grupę.