Prie Šatrijos kalno — penktasis sąskrydis

Penktąjį kartą prie Šatrijos kalno paskutinį birželio šeštadienį vyko buvusių  politinių kalinių ir tremtinių sąskrydis „Laisvė — tai turtas“.

Eglė Tautvilaitė

Vienas svarbiausių šio sąskrydžio iniciatorių ir organizatorių yra ūkininkas  Vytautas Kondratas, kurio žemėje vyksta šis sąskrydis, — šeimininkas  svetingai sutinka atvykusiuosius, kurių priėmimu pasirūpina ir buvęs tremtinys  Pašatrijos dvarininkų palikuonis Matas Kirlys, Lietuvos šaulių sąjungos narys  viešvėniškis Karolis Kazlauskas su savo sūnumis Mindaugu ir Mariumi.
Sąskrydžio dalyviai be galo dėkingi juos suburiančiai LPKTS Telšių filialo  tarybai — ypač jos pirmininkei Reginai Chmieliauskienei.
  Beveik pora šimtų nepabūgusių kaitrios saulės sąskrydžio dalyvių meldėsi už  gyvus ir mirusius politinius kalinius ir tremtinius per šv. Mišias, kurias  kalno papėdėje aukojo kanauninkas Andriejus Sabaliauskas. Jo įspūdingas  pamokslas stiprino ir kėlė susirinkusiųjų dvasią.  Šv. Mišių metu giedojo,  renginį išradingai vedė buvusių tremtinių Reginos ir jau iškeliavusio  Amžinybėn Algimanto Chmieliauskų duktė Indrė, visuomenės sveikatos mokslų  daktarė, Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo ir  kurortologijos skyriaus vyriausioji specialistė, kuri buvusių politinių  kalinių ir tremtinių veikloje kartu su tėveliais dalyvauja nuo mažumės.  
Sąskrydyje kalbėjo Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, į šį  buvusių politinių kalinių ir tremtinių susibūrimą atvykusios Seimo narė  tremtinių dukra Vaidevutė Margevičienė ir savo tėvo, telšiškio buvusio  politinio kalinio, Adolfo Grušo idėjoms ištikima socialinių mokslų daktarė, M.  Čoboto III amžiaus universiteto rektorė Zita Žebrauskienė, pedagogė iš  Viešvėnų Birutė Stancelienė, taip  pat — į sąskrydį atvažiavusių  klaipėdiškių, kretingiškių, mažeikiškių, šiauliškių atstovai ir kt. Regis,  buvo ir kauniečių, gal ir dar iš kur nors atvykusių — neprisistačiusių.
Dalyvavo ir iš Pavirvyčio, Luokės valsčiaus, kilusių šešių brolių partizanų  Vasiliauskų, padėjusių galvas už Lietuvą, sesuo Genovaitė  Vasiliauskaitė — Šniukštienė. Džiugu, jog matėsi ir jaunų veidų — atsivežta  vaikų, anūkų. Buvusieji politiniai kaliniai ir tremtiniai juk negyvens su  saule — tad būtina šitokių renginių tradicijas perduoti jaunųjų kartai.
Šventėje šūvių salvėmis pagerbta mylima Tėvynė, sąskrydžio „siela“ Vytautas  Kondratas, — visi čia susirinkusieji. Ąžuolo lapų vainikus bei rugiagėlių  puokštes pelnė svarbiausieji šventės dalyviai.
Pakeliui į Sibirą dundančiame traukinyje gimusi Elena Borusevičiūtė- Šidlauskienė perskaitė susirinkusiesiems šia proga savo sukurtas eiles.
Klausytasi Telšių kultūros centro mišraus ansamblio „Versmė” (vadovė Milda  Ulkštinaitė) atliekamų dainų ir pačių dainuota, vaišintasi Karolio ir Mildos  Kazlauskų pagaminta gardžia gira bei savo „lauknešėlių” gardumynais, dalintasi  prisiminimais — ypatingai miela ir graudu buvo susitikti ešelono brolį ar  sesę bei buvusį tremty toje pačioje vietovėje, įsiamžinta bendroje  nuotraukoje… Pasak Reginos Chmieliauskienės, vis netyla telefono skambučiai — padėkos už  dovanotąją galimybę pabūti kartu likimo broliams ir sesėms, prašymai tęsti toliau šitą buvusiems politiniams kaliniams ir tremtiniams bei jų atžaloms  labai reikalingą susitikimų Šatrijos papėdėj tradiciją.

Nuotraukoje: Seimo narė, tremtinių dukra Vaidevutė Margevičienė (viduryje) ir tremty buvę Krasnojarsko krašte toje pačioje vietovėje (iš kairės) Juozas Bacys, Vytautas Kondratas, Elena Borusevičiūtė-Šidlauskienė, Jonas Remeikis.