Telšių centre daugiabučio renovacija primena anekdotą

Įsibėgėjusi daugiabučių namų renovacija Telšiuose pateikia netikėtų siurprizų. Kurioziška situacija nutiko atnaujinant daugiabutį namą Respublikos gatvėje Nr. 20. Statybininkai sumontavo plastikinį langą, už kurio matosi — mūro siena.

Giedra Akavickienė

Verslininkė atsimūrijo nuo gyventojų
Iš koto verčianti daugiabučio modernizavimo nuotrauka netruko paplisti internete, socialiniuose tinkluose žmonės leipo iš juoko — kam reikėjo montuoti naujutėlaitį langą, jeigu pro jį niekas nežiūrės ir nesklis saulės šviesa.
Daugiabutį renovuojantys statybų bendrovės darbuotojai aiškino, kad langas įdėtas taip, kaip numatyta projekte. Aišku, patiems juokinga, bet nebuvo, kur dėtis. Taip reikia, kitaip atnaujinto namo nepavyks priduoti komisijai. Daugiabučio namo pirmininkas Kajatonas Šliogeris dėl modernizavimo keistenybių neturėjo ką daug paaiškinti.
„Verslininkė, kuri nusipirko patalpas, turi kitą įėjimą ir, matyt, dėl saugumo nusprendė užmūryti langą ir duris, esančius šalia įėjimo į laiptinę. Pagal projektą ne tik langas sumontuotas už mūro sienos, bet ir durys turės būti įstatytos, nors jas pravėrus atsivers išmūryta siena“, — teigė K.Šliogeris.
Išgirdęs, kad Respublikos gatvės 20-ojo namo renovacijos nuotrauka atsidūrė „Telšių gėdos stulpe“, bendrijos pirmininkas susirūpino, jog reikės kažką daryti.
 

Architektė pažeidimų nerado
„Kalvotoji Žemaitija“ su nuotraukomis kreipėsi į Telšių rajono savivaldybę, prašydama komentaro, kodėl renovuojant daugiabutį, pasak pasipiktinusių gyventojų, krečiamos nesąmonės.
Telšių rajono savivaldybės Architektūros skyriaus vedėja Gintarė Baltrūnė atsakė: „Šioje vietoje mūras įrengtas iki modernizacijos (atnaujinimo) darbų. Rengiant techninį projektą, gyventojai neišreiškė poreikio panaikinti langą ir užmūryti esamą nišą. Pagal galiojantį reglamentavimą vidaus išplanavimui reikalavimai nekeliami“.
Vadinasi, vidaus išplanavimą pakeitusi verslininkė niekam nenusižengė. Tik ar logiška tokiu atveju buvo montuoti langą?
Žinovų teigimu, situacija nėra beviltiška. Kvailystę padėtų paslėpti pigus ir paprastas būdas — tereikia langą iš vidaus uždengti specialia juoda plėvele. Tuomet žiūrint iš lauko nesimatys mūro siena, kuri iki šiol juokina ir tuo pačiu piktina ne tik pačiame miesto centre stūksančio daugiabučio gyventojus, bet ir Telšių, Lietuvos kultūros sostinės 2016, svečius.

Nuotraukoje: Telšių Respublikos gatvės 20-ojo namo bendrijos pirmininkas Kajatonas Šliogeris dar gegužę žadėjo pasidomėti kurioziška renovacija, tačiau kol kas niekas nepasikeitė.