Ponia su šunimis prie Germanto ežero: „Mano augintinis švaresnis už jus visus!“

Telšiškiai skundžiasi, kad per šunis neįmanoma pailsėti Germanto ežero poilsiavietėje. Sekmadienio vakarą ten apsilankius, nereikėjo ieškoti keturkojų. Abiejose telšiškių pamėgtose vietose — vadinamosiose „Begemoto“ ir „Lokio“ poilsiavietėse — lakstė šuniukai.
Giedra Akavickienė

Šunys maudėsi šalia vaikų
„Lokio“ poilsiavietėje, ant tilto, pasitiko trys keturkojai. Poilsiautojai į šunis piktai žvilgtelėdavo, tačiau neatsirado drąsesnių, kad jų šeimininkams išrėžtų į akis tiesą.
Netrukus moteris ir mergina, vedinos po šunį, nuo tilto patraukė link „Begemoto“ poilsiavietės, ypač gausiai lankomos tėvelių su mažamečiais vaikais. Be pavadėlių bei antsnukių šunys paliko šeimininkes ir triukšmingai nuskuodė pirmi prie žmonių. Ežere ir ant kranto smėlyje žaidė vaikai, pro juos kaip vėjas prašvilpė keturkojai.
Šiame paplūdimyje pasitaikė pilietiškų gyventojų, kurie bandė sugėdinti šunis atsivedusias ponias. Viena mama, pareiškusi, kad šunys negali kartu maudytis su vaikais, užsitraukė juodo kinų koduotojo veislės šuns šeimininkės nemalonę. Kaip turgaus boba kakarinę paleidusi moteriškė pareiškė, kad jos šuo švaresnis už visus čia susirinkusius.
Kitam poilsiautojui pasiteiravus, ar šunys turi skiepų pasą, ji visai įsiuto. „O tu turi skiepų pasą?“ — atrėžė pažeidėja.
Tuo tarpu jauna panelė, taip pat pažeidėja, rankose laikydama baltą špicų veislės šunį, tylėjo. Gali būti, kad mergina dėl savo amžiaus nežinojo taisyklių, kad naminių gyvūnų negalima vestis į poilsiavietes prie ežerų.

Draudžiantis ženklas — nė motais
Ramų vakarą prie ežero sujaukęs konfliktas dar būtų ilgai tęsesis, o juk žmonės su šeimomis atvyko pailsėti gamtoje, pasigrožėti, kaip saulė leidžiasi. Šunis atsivedusi ponia aprimo tik kažkam paaiškinus, kad ji galinti užsidirbti administracinės teisės pažeidimo protokolą. Pagavusios mikliai lakstančius šunis, ponia su panele patraukė tolyn nuo pliažo.
Dėl protokolo dar neaišku, kaip bus. Mat policijos pareigūnai turi nustatyti pažeidėjų asmenybes.
Šunis atsivesti draudžiantis ženklas nėra naujiena Germanto ežero poilsiavietėje. Toks ženklas stovi toli gražu ne pirmus metus. Tik gaila, kad gerklingai pažeidėjai jis — nė motais. Moterims pirštu į ženklą parodžius, ponia pareiškė, ar jūs laikotės taisyklių, o išgirdusi teigiamą atsakymą toliau ginčijosi.
„Begemoto“ poilsiavietėje, be minėtų dviejų damų su šuniukais, ilsėjosi dar du šunys, tačiau jų šeimininkai buvo pasirūpinę pavadėliais. Bet kokiu atveju šunų į paplūdimius negalima vestis, tai užtraukia administracinę atsakomybę.
Beje, poilsiautojus erzina ne tik ežero vandenį teršiantys šunys, bet ir kepamų šašlykų, dešrelių kvapai. Sekmadienio vakarą Germanto ežero „Lokio“ poilsiavietėje šašlykinę kūrenusi kompanija nekreipė dėmesio į aplinkinius.

Poilsiautojai trokšta ramybės
Kalbinti poilsiautojai sakė, kad atvykus prie ežero norisi ne tik išsimaudyti, pasideginti, bet ir paskaityti knygą ar pamedituoti, o čia, žiūrėk, per galvą lekia šuo ar kaimynas pleškina malkas dešroms kepti.
Atrodo, kultūros kai kuriems telšiškiams dar reikėtų pasimokyti. Nesusipratėlius turėtų pamokyti Telšių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus darbuotojai.
Telšių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vyriausiasis specialistas Laimonas Vėlavičius teigė apie šunų problemą Germanto ežero poilsiavietėje išgirdęs pirmą kartą ir pažadėjo nuvažiuoti patikrinti. Kaip minėjo L.Vėlavičius, Savivaldybės Viešosios tvarkos užtikrinimo skyrius dirba darbo dienomis nuo 8 iki 17 val., todėl gyventojai turėtų kviesti policiją.

Policija ragina ne konfliktuoti, o kviesti pareigūnus
Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus vyresnioji specialistė Edita Ubartienė informavo, kad gyventojų nusiskundimai dėl netinkamo gyvūnų laikymo, vedžiojimo poilsio zonose policiją pasiekia pakankamai retai. Manoma, kad dažniausiai apsiribojama pastabomis ir barniais.
Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Veiklos skyriaus pareigūnai ragina gyventojus, pastebėjus galimą administracinės teisės pažeidimą, nesiaiškinti ir nekonfliktuoti su galimais pažeidėjais, o skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112, kviesti pareigūnus, kurie nustatys, ar yra pagrindas pradėti administracinę teiseną pagal LR ATPK 110 str. „Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių gyvūnų gerovės ir apsaugos bei atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimus, pažeidimas“, ar pažeidžiamos Gyvūnų laikymo Telšių rajone taisyklių nuostatos.
Primename, kad pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dvidešimt devynių iki vieno šimto šešiolikos eurų.