Telšiuose gali skambėti varpų muzika

Telšių rajono savivaldybės tarybos kolegijos posėdyje architektas Algirdas Žebrauskas pristatė Žemaičių kultūros draugijos prašymą skirti pinigų kariljonui statyti.

Alvydas Ivoncius

Padidintų miesto turistinį patrauklumą
Kariljonas — muzikinis varpų įrenginys. Varpais gali groti žmogus arba skamba automatiškai pagal kompiuterio užprogramuotą programą. Pasak A.Žebrausko, sumontuoti kariljoną miesto laikrodžio bokšte būtų netikslinga, nes čia ir taip yra varpai, skambantys mušant valandas. Be to, netoliese gyvena žmonės. A.Žebrausko manymu, tikslingiausia būtų kariljoną įrengti ant Telšių kultūros centro pastato sienos. A.Žebrauskas tikino, kad kariljonas padidintų Telšių turistinį patrauklumą, suteiktų miestui daugiau unikalumo.
Mažosios architektūros bei meno kūriniai, pastaraisiais metais „išdygę“ miesto centre, neabejotinai suteikia Telšiams išskirtinumo, kuria savitą istorinio ir kultūrinio kraštovaizdžio erdvę. Tačiau problema ta, kad Savivaldybė labai praskolinta, o naujoms iniciatyvoms reikia pinigų. Savivaldybės tarybos kolegijos nariai nebuvo linkę apie tai net užsiminti.

Suma — iš lubų
Žemaičių kultūros draugijos rašte teigiama, kad kariljonui įrengti reikėtų 60 tūkstančių eurų. Tai būtų aštuoniolikos varpų mažasis kariljonas su elektronine varpų valdymo muzika ir 300 melodijų. Kariljonas galėtų groti nustatytais laiko tarpais. Pasak A.Žebrausko, Katedros aikštėje kariljonas netrukdytų gyventojams, taip pat ir Kultūros centro repeticijoms: garsas į pastatą neturėtų prasiskverbti. Savivaldybės prašoma skirti 35 tūkstančius eurų. Žemaičių kultūros draugijos prašyme nėra detaliai pagrindžiama, kodėl prašoma būtent tokios sumos. Kaip ir nėra paaiškinta, kodėl orientacinės sąmatos vertė — 60 tūkst. eurų. Kolegijos nariams Žemaičių kultūros draugija detalios sąmatos nepateikė.
Mero patarėja Jurgita Armalienė aiškino esą tikroji suma paaiškėtų, kai varpų gamintojas išmatuotų vietą, kurioje būtų tvirtinamas kariljonas, numatytų konstrukciją ir panašiai. Visgi Žemaičių kultūros draugijos rašte nurodoma konkreti suma, o ja remiantis Kolegijos nariai turėjo pritarti iniciatyvai arba ne.

Daugelį metų puoselėjama iniciatyva
Iniciatyvą dėl kariljono A.Žebrauskas pradėjo puoselėti dar 2009 metais. Jis kreipėsi į Olandijos varpų ir kariljonų gamintoją „Royal Eisjsbouts“. Tais pačiais metais firmos viceprezidentas Joep van Brussel pateikė Savivaldybei komercinį pasiūlymą dėl dvylikos varpų kariljono. Komplekto kaina tuomet buvo beveik 26 tūkst. eurų. Savivaldybės tarybos kolegijai jokie naujesni duomenys iš gamintojų dėl kariljono nebuvo pateikti.
Panašu, ši graži ir Telšių kultūrinį kraštovaizdį galinti praturtinti iniciatyva, kaip ir ne viena kita, stokoja finansinio organizavimo skaidrumo ir aiškumo. Vėl bandoma remtis pricipu „kiek norime, tiek ir duokite“.
A.Žebrauskas aiškino, kad likusius 25 tūkstančius eurų jis surinktų pats kartu su Žemaičių kultūros draugija. Jau dabar kai kurie verslininkai linkę padėti.

Direktorius mato kitą išeitį
Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas pritaria iniciatyvai įrengti kariljoną. Visgi, S.Urbono nuomone, tai turėtų padaryti pati Savivaldybė be tarpininkės Žemaičių kultūros draugijos. Pasak S.Urbono, nesuprantama, kodėl kariljono gamintoją reikėtų rinktis vieną, kai tokius įrenginius gamina daugybė firmų. Savivaldybė joms gali išsiųsti komercinius pasiūlymus ir pasirinkti geriausią variantą.

Paminklui pritrūko pinigų
Neseniai paprašyta Savivaldybės skirti per šešis tūkstančių eurų paminklo Durbės mūšiui atminti sukūrimo išlaidoms.
Pagal pateiktus Savivaldybei duomenis, matome, kad A.Žebrauskas savo veiklą dėl paminklo sukūrimo ir pastatymo įvertino 15 tūkst. eurų. Tai — už projekto sumanymą ir sukūrimą, organizacinius darbus, paskaitų skaitymą, susitikimus su rėmėjais. Tiesa, rašte Savivaldybei nurodoma, kad minėtą sumą A.Žebrausko šeima paaukojo „Durbės paminklui, Žemaitijos sostinei ir Žemaitijai“. O jei tiksliau, matyt, paaukota A.Žebrausko veikla, bet ne pinigai.
Tuo tarpu kitiems paminklo kūrėjams pinigai sumokėti pagal sutartis: kalviui — 4 tūkst. 500, dailininkui — 6 tūkst. 760, skulptoriui — 27 tūkst. 513, dailininkei — 4 tūkst. 344, vienai paminklais ir akmens plokštėmis prekiaujančiai firmai — 24 tūkst. 244, statybos firmai — 10 tūkst., už liejimą — 10 tūkst. 794 eurai. Dar šiek tiek pervesta dėl kitokių išlaidų. Tačiau liko 6 tūkst. 863 eurų skola už goreljefo liejimo darbus. Iš viso iš rėmėjų surinkta 92 tūkst. 521 euras, tiek ir išleista.
Teigiama, kad paminklo vertė — 141 tūkst. 220 eurų. 2012 metais buvo išleista 12 tūkst. 500 eurų už paminklo pamatą, aplinkos sutvarkymą ir apšvietimą. 14 tūkst. 336 eurų sumokėta skulptoriui už skulptūros modelio sukūrimą. Taigi iš viso vien skulptoriui sumokėta 41 tūkst. 849 eurai.
Paminklo vertės sumą gauname, jei prie visų sumokėtų sumų pridedame A.Žebrausko įsivertintą 15 tūkst. eurų sumą už organizacinę veiklą.

Nuotraukoje: Kariljoną Algirdas Žebrauskas siūlo įrengti prie Telšių kultūros centro ir Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos.