Tryškių gimnaziją krečia patyčių skandalas

Telšių rajono Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijoje ilgai brendęs pūlinys sprogo — gimnazijos patalpose vienuoliktokui sulaužyta nosis. Sukilus gimnazistų tėvams, į Tryškius išbildėjo Telšių rajono savivaldybės sudaryta komisija.

Giedra Akavickienė

Motiną ištiko šokas
Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, spalio 26 d. 12.55 val. Tryškiuose, mokykloje įvykus konfliktui tarp moksleivių, 15-metis sudavė smūgį 17-mečiui į nosį. Dėl nosies kaulo lūžimo jaunuolis gydomas Klaipėdos vaikų ligoninėje. Dėl įvykio priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, kadangi asmuo, padaręs nusikalstamą veiką, nėra sulaukęs tokio amžiaus, kad galėtų atsakyti pagal baudžiamąjį įstatymą.
Po įvykio mokykloje surengtas posėdis situacijai aptarti ir sprendimui priimti. Posėdyje dalyvavo ir policijos pareigūnai, vaiko teisių apsaugos specialistai, kiti suinteresuoti asmenys.
Nukentėjusio vienuoliktoko mamos teigimu, jos sūnui ne tik nosis sulaužyta, medikai konstatavo ir galvos smegenų sutrenkimą.
Beje, moterį ištiko šokas, sužinojus, kad sūnus gimnazijoje skriaudžiamas seniai. Iki šiol vienuoliktokas tyliai kentė ir slėpė nuo šeimos, kad trejus metus gimnazijoje patiria smurtą ir patyčias.

Nebeleido į pamokas
Telšių policija aiškinasi dar vieną incidentą. Į policiją su pareiškimu kreipėsi Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos trečioko tėvai — jų sūnų nuolat skriaudžia ne tik klasiokai, bet ir vyresnių klasių mokiniai.
Pasak tėvų, patyčios prasidėjo pernai, kada jų vaikas iš gimnazijos grįžo skaudžiai sumuštas, nusėtas mėlynėmis. Tėvai nukeliavo į gimnaziją, kalbėjosi su socialine darbuotoja, kuri esą pažadėjo imtis priemonių auklėjant skriaudikus. Deja, pasak tryškiečių, situacija nesikeitė, sūnus toliau buvo užgauliojamas, žeminamas.
Nežinodami, kur daugiau kreiptis pagalbos, tėvai nusprendė, kol situacija nepagerės, vaiko nebeleisti į gimnaziją, siekiant apsaugoti jį nuo mokinių patyčių.

Kreipėsi pagalbos į A.Bacevičių
Spalio 21-ąją Tryškių gyventojai kreipėsi į Telšių policiją, prašydami apginti mažametį nuo smurto gimnazijoje, kuris esą vyksta net pamokų metu. Nusivylę gimnazija, tėvai tvirtina nebetikintys niekuo.
„Nesame tikri, kad policija imsis kokių nors priemonių mūsų problemai išspręsti, mes niekuo nebetikime“, — kalbėjo trečioko tėvai.
Be to, patyčias gimnazijoje patyrusių trečioko ir vienuoliktoko tėvai pagalbos kreipėsi į visuomenininką, Telšių rajono savivaldybės tarybos narį Algirdą Bacevičių. „Padėkite apginti mūsų vaikus nuo smurto ir patyčių“, — rašė jie.
A.Bacevičius kreipėsi į Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorių Saulių Urboną nušviesdamas padėtį Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijoje ir prašydamas sudaryti komisiją skundui ištirti. Skubiai sudaryta komisija išvyko į Tryškius.

Direktorius nesitrauks iš posto
Prakalbinti Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos direktorių Juozą Maneikį buvo sunki užduotis. Iš pradžių direktorius įtikinėjo, kad vyksta ikiteisminis tyrimas ir jis negalintis atskleisti jo paslapties. Su įrodymais pavyko pakeisti direktoriaus nuomonę — juk ikiteisminis tyrimas nepradėtas.
Perdavus kai kurių tryškiečių nuomones, kad direktorius galimai ne viską padarė, J.Maneikis patikino savo kaltės neįžvelgiąs ir nežadantis atsistatydinti, kad ir kaip kas norėtų. O tykančių jo kėdės esą yra.
Kalbėdamas apie vienuoliktoko atvejį, J.Maneikis tvirtino, kad gimnazistas buvo uždaro būdo ir niekam neprasitarė apie patyčias. Todėl, neturint informacijos, pedagogai negalėjo imtis priemonių, kad išvengti to, kas dabar įvyko. Dėl trečioko direktorius turėjo kitą nuomonę.
„Nustebau sužinojęs, kad tėvai kreipėsi į policiją. Jie tvirtino senus įvykius aptarę su skriaudusio vaiko mama ir senas skriaudas užmiršę“, — sakė pašnekovas.

Ateitis — socializacijos centre
Nuskambėjus skambučiui į pertrauką, Tryškių gimnazijos koridoriuje prasiveržęs smurtas nepalieka abejingų vaikus auginančių tėvų. Daugelis iš jų dėl tokios situacijos kaltę verčia įstaigos vadovui.
Kalbėdamas apie incidentą gimnazijoje, kuriai vadovauja nuo 2000-ųjų, direktorius J.Maneikis tikino, kad viskas daroma, jog tarp mokinių nebūtų nei smurto, nei patyčių.
Per pertraukas koridoriuose budi pedagogai. Po kruvino išpuolio, pasak gimnazijos vadovo, budėjimas dar labiau sugriežtintas. Tačiau kažin ar tai apsaugos moksleivius nuo blogiečių. Juk nosis jaunuoliui sutriuškinta tuo metu, kai budintis mokytojas išleidinėjo iš klasės vaikus.  
„Tai buvo spontaniškas veiksmas“, — apie muštynes kalbėjo J.Maneikis.

Aštuoni vaikai auga be tėvo
Vienuoliktoką sumušęs nepilnametis auga rizikos šeimoje, kurioje iš viso yra aštuoni vaikai. Tėvas bausmę atlieka įkalinimo įstaigoje, o motina, kaip liudija pastarieji įvykiai, nesusitvarko su atžalų auklėjimu.
Komisijai posėdžiaujant dėl smurto išpuolio, motina bejėgiškai nuleido rankas: „Aš su savo vaiku nieko negaliu padaryti“.
Kaip aiškino Tryškių gimnazijos direktorius J.Maneikis, su mažaisiais šeimos berniukais dirba psichologas, tikimasis juos paveikti į gerąją pusę. Tuo tarpu dėl penkiolikamečio — prasti popieriai. Ruošiami dokumentai Telšių rajono savivaldybės Vaiko gerovės komisijai, kuri turės apsvarstyti pasiūlymą išsiųsti berniuką į socializacijos centrą. Galutinį sprendimą priims teismas.

Smurtaujama ir kitose mokymosi įstaigose
Kadangi nosį sulaužęs nepilnametis nėra sulaukęs tokio amžiaus, kad galėtų atsakyti pagal baudžiamąjį įstatymą, už sūnaus poelgį administracine tvarka atsakys jo motina. Moteriai gresia bauda. Tačiau dėl piniginės baudos jau kilo diskusijos.  
Posėdžiaujanti komisija svarstė, kad bauda neigiamai atsilieps ir taip  vargingai gyvenančiai šeimai. Esą taip bus nubausti visi šeimos nariai.
Nepaisant į viešumą išplaukusio smurto ir patyčių Tryškių gimnazijoje, gal ten nėra taip blogai, kaip įsivaizduoja tėvai. Policijos nuomone, Tryškių mokykloje tarp moksleivių vyksta konfliktai, kaip ir visose kitose mokyklose, ši mokykla neišsiskiria iš visų kitų rajono mokyklų.
Atrodo, nosys mokyklose laužomos ne tik Telšių rajone. Kaip praneša Telšių apskr. VPK, lapkričio 10 d. apie 10 val. Mažeikiuose, Pavasario gatvėje, mokyklos koridoriuje, sumuštas nepilnametis.
Penkiolikamečiui sulaužytas nosies kaulas. Aplinkybės tikslinamos,  nustatinėjami viešąją tvarką pažeidę ir moksleivį sumušę asmenys. Dėl  viešosios tvarkos pažeidimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.