Kaip „sumažinome“ Petro Kuizino algą

Dar visai neseniai Telšių rajono savivaldybės tinklalapis skelbė, jog trečiajame ketvirtyje mero Petro Kuizino alga buvo 3168 eurai. Pradėjus mums domėtis tokiu įspūdingu atlyginimu, netrukus paskelbta: mero alga 2829 eurai.

Alvydas Ivoncius

Vidurkio skaičiavimo ypatumai
Jei ne „Kalvotoji Žematija“, bent jau Savivaldybės tinklalapyje P.Kuizinas būtų galėjęs džiaugtis, jog trečią šių metų ketvirtį per mėnesį jis gaudavo po 3168 eurus.
Merų atlyginimų dydžius nustato teisės aktai. Merų alga paskaičiuojama paprastai. Savivaldybėse, kuriose gyventojų yra iki šimto tūkstančių, mero algai nustatyti skiriamas koeficientas 18. Jis dauginamas iš bazinio pareiginės algos dydžio — 130,5 euro. Šis dydis kasmet patvirtinamas Seime priimamu įstatymu. Taigi mūsiškio mero algos pagrindas yra 2349 eurai. P.Kuizinas dar gauna 21 procento priedą už valstybei ištarnautus metus. Ką tai reiškia? Jei dirbi valdiškoje įstaigoje, tai ir gauni tokį priedą: po vieną procentą už kiekvienus ištarnautus ar „prasnaustus“ metus. Su už stažą skiriamu 493 eurų priedu P.Kuizino alga sudarė 2842 eurus.
Kodėl Savivaldybės tinklapyje buvo paskelbta, jog mero vidutinė alga trečią šių metų ketvirtį buvo gerokai didesnė — 3168 eurai? Savivaldybės administracijos buhalterinės apskaitos skyriuje mums paaiškino esą meras kelis kartus buvo išvykęs į komandiruotę, kurios metu teko dirbti ir savaitgaliais, o už kiekvieną savaitgalio dieną buvo papildomai paskaičiuota pinigėlių. Todėl ir padidėjęs trečio ketvirčio vidurkis. Už tuos komandiruočių savaitgalius esą merui papildomai pridėta 826 eurai. Neva ši graži suma ir padidino P.Kuizino atlyginimo vidurkį.
Pasirodo, buhalteriai kažką ne taip suskaičiavo. Tokio trečio ketvirčio mero algos vidurkio negalėjo būti. Vėliau Buhalterinės apskaitos skyrius mums pranešė, kad kalta… kompiuterinė sistema. Esą iš tikrųjų trečio ketvirčio mero algos mėnesinis vidurkis buvęs 2829 eurai. Savivaldybės tinklapyje vietoje mero alga trečią ketvirtį iš 3168 pakeista į 2829 eurus.
Nuo Redakcijos savo atlyginimo P.Kuizinas neslėpė: netgi davė dokumentą, pavadintą „Mokėjimo istorija“. Pagal ją meras trečią ketvirtį iš Savivaldybės gavo 9470 eurų pajamų (kartu su atlygiu už komandiruotę, atostogas), tad trijų mėnesių vidurkis būtų 3156 eurai. Kad ir kaip čia būtų, pats meras turėjo progą įsitikinti, kad Savivaldybės administracijos specialistai sugeba paskaičiuoti didesnį nei yra stogo plotą, nematyti ne taip pastatytos tvoros ir nei šiaip, nei taip nustatyti mero vidutinį atlyginimą.
Buhalterinės apskaitos skyriuje mums paaiškino, kad skaičiuojant mero trečio ketvirčio atlyginimo vidurkį, „atostoginiai“ nebuvo įtraukiami. Todėl kartu su „komandiruotpinigiais“ mero atlyginimo vidurkis buvo 2829 eurai. Esą skaičiuojant ketvirčio vidutinį atlyginimą, buvo įvertintas darbo dienų skaičius, komandiruotė. Vis tik, skaičiuok neskaičiavęs pagal kokias nori metodikas: P.Kuizinas trečią ketvirtį per mėnesį pinigėlių iš Savivaldybės vidutiniškai gavo po 3156 eurus.

Nušluostė nosį didžiųjų miestų merams
Jau rašėme, kad mūsų mero alga gerokai didesnė nei Kauno ar Vilniaus bei kitų didžiųjų miestų merų. Tačiau taip atsitiko dėl teisės aktuose numatytų merų atlyginimų dydžių ir priedų už valstybei ištarnautus metus.
Anksčiau, nustatant savivaldybių merų algą, buvo detalesnė gyventojų skaičiaus gradacija, todėl nesusidarydavo kurioziškos situacijos, kai nedidelės savivaldybės meras galėjo uždirbti daugiau nei valstybės sostinės meras.
Seimo praėjusioje kadencijoje merų algas padidinti pasiūlė parlamentarai: socialdemokratė Milda Petrauskienė, darbietis Valentinas Bukauskas bei kiti. Parlamentarų teigimu, Lietuvos merų ir vicemerų darbo užmokestis buvo neadekvatus jų vykdomoms funkcijoms ir gerokai mažesnis palyginti su kitų šalies politikų ir valstybės pareigūnų darbo užmokesčiu. Nepaisant didėjančių darbų apimties ir atsakomybės, savivaldybių vadovų pareiginės algos koeficientas nebuvo peržiūrėtas nuo 2004 metų. Tuo metu kitų šalies valstybės politikų atlyginimai didėjo.
Bet kai jau padidino, tai nepaskundė. Be to, kaip minėta, panaikino detalesnius skirtumus pagal gyventojų skaičių.

Alga — didelė, atsakomybė — menka
Merų, nors ir tiesiogiai renkamų, galios nėra didelės. Pakeitus Vietos savivaldos įstatymą, merams teko kiek daugiau darbelių, bet atsakomybė, kaip ir anksčiau, liko kur kas mažesnė nei savivaldybių administracijų direktorių. Kaip ir darbo krūviai. Užtat merų algos tapo gerokai didesnės nei savivaldybių administracijų vadovų. Pagrindinis merų darbas — organizuoti tarybų posėdžius, reprezentuoti savivaldybes, priiminėti gyventojus, o šiaip, kaip ir anksčiau, svarbiausius sprendimus priima tarybos.

Ponams — lobiai, vargšams — skurdas
Telšių rajono savivaldybės mero oficialus atlyginimas į rankas yra 2160 eurų.
Oficialus vidutinis atlyginimas Lietuvoje yra 600 eurų į rankas. Deja, beveik pusėje savivaldybių šis rodiklis yra mažiau kaip 500 eurų į rankas. Mažesnį nei vidutinis atlyginimą gavo 64 procentai dirbančiųjų.
Pernai daugiau nei du šimtai tūkstančių dirbančiųjų gavo minimalią ar net mažesnę algą. Vidutinė pensija Lietuvoje yra 266 eurai.
Pernai skurdo rizika kankino 22 procentus Lietuvos gyventojų, o tai — 640 tūkstančių žmonių.