Geradariai švedai toliau globoja telšiškius

Daugelis telšiškių su dėkingumu prisimena šviesaus atminimo geradarį švedą Arne Hanzen iš Savsjo komunos, su kuria bendradarbiauja Telšių rajono savivaldybė. Jo gerus darbus toliau tęsia šios komunos savanoris Anders Strange, praėjusį antradienį dovanojęs Regioninei Telšių ligoninei apynaujį — penkerių metų — greitosios medicinos pagalbos automobilį.
Džiugu, kad Eriko Pikioto pastangomis daugiau kaip prieš ketvirtį amžiaus užsimezgę draugystės ryšiai tarp Savsjo komunos ir Telšių nenutrūksta. Erikas ir šįkart lydėjo svečią, kuris labdaringa veikla mūsų šalyje užsiima apie 15 metų, bei vertėjavo pokalbiui.
Tačiau neįmanoma pamiršti A.Strange pirmtako A.Hanzen paramos Telšiams. Buvęs muzikos mokyklos direktorius, vargonininkas, Savsjo komunos visuomeninės labdaros organizavimo komisijos pirmininkas A.Hanzen nuolat vežė Žemaitijos sostinei įvairios labdaros: vaistų, medicininės įrangos, invalidų vežimėlių, baldų ir kt. Jo pastangomis atvežtos dvi mašinos: gaisrinei ir ligoninei. Ypač rūpinosi Telšių vaikų globos namais ir jų auklėtiniais.
Net šešiasdešimt tris kartus A.Hanzen lankėsi Telšiuose ir, kaip visada, jis atvykdavo į Vaikų globos namus. Vaikai kiekvieną kartą A.Hanzen pasitikdavo su didžiausiu džiaugsmu. Svečias atveždavo žaislų, saldumynų, rūbų bei namų apyvokos daiktų. Sunku viską ir išvardinti — tai buvo pirmieji kompiuteriai, minkšti baldai poilsio kambariams, kurių tuo metu labai trūko, dviračiai, buitinė technika, minkšta grindų danga ir kt.
Nuo 2001 m. A.Hanzen kviesdavo vaikus per vasaros atostogas į Švediją turiningai praleisti dalį atostogų.
Per dvylika vasarų net 138 vaikai atostogavo Savsjo, bendravo su švedais, susipažino su jų gyvenimo būdu, mokė švedus kalbėti ir dainuoti lietuviškai, o patys mokėsi švedų kalbos.
Neatsitiktinai kilniam švedui suteiktas Telšių miesto Garbės piliečio vardas.
Ligoninės direktorė Alma Vitkienė, jos pavaduotoja medicinai Jovita Seiliuvienė dėkojo svečiui už dovaną, ranką spaudė ir Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas. O A.Strange pastebėjo, kad šis apynaujis — penkerių metų — greitosios medicinos pagalbos automobilis atkeliavo iš Eksijo ligoninės, kuri atnaujino savo transporto parką. Svečias šypsodamasis užsiminė, kad į Telšius jis atyks ir kitą savaitę, kur atveš labdaros ligoninei ir Vaikų globos namams. Ta proga meras P.Kuizinas pakvietė A.Strange aplankyti jį darbo vietoje.(„KŽ“ inf.)