Karalienių vardo šventėje: rudens spalvų ir šypsenų pliūpsnis

Šiandien įprasta švęsti gimtadienius, tačiau dar visai neseniai lietuviai itin pagerbdavo varduvininkus — vardo dieną švenčiančiuosius: jiems pindavo vainikus, sakydavo gražiausius palinkėjimus. O itin populiarių vardų „savininkų“ šventės, kaip antai Joninės, netgi tapdavo visos bendruomenės ilgai laukta ir labai svarbia švente.

Lina Dijokienė

Uždegė gera nuotaika
Vardo dienos šventimo tradicijos nors ir pakito, tačiau džiugesio, šventiškumo akcentai išliko. Štai jau dvylika metų Žemaitijos sostinėje vieno gražaus moteriško vardo dienos šventė sutraukia kartu pavakaroti šaunų būrį moterų. Nieko keista, šias moteris suburia tikrai įspūdingos reikšmės vardas — Regina (lot. „karalienė“). Taigi jei rugsėjo šeštosios vakarą užklystumėte į jaukioje Telšių gatvelėje įsikūrusią kavinę „Senamiestis“, į bet kurią čia sutiktą moterį drąsiai galite kreiptis Regina. Tik nenustebkite — į jus vienu metu gali atsigręžti daugiau kaip dvi dešimtys puikių besišypsančių moterų.
Šių metų Reginų vardo šventę pradėjusi viena iš organizatorių Regina Žvirzdinienė sukvietė bendravardes į ratą — paragino čiupti nuo gausiai įvairiais rudens žolynais nukrauto stalo spalvingus žiedus ir sukurti kuo įmantresnę varduvininkių vertą puokštę. Vėliau šiomis puokštėmis Reginos pasveikino viena kitą. Besidžiaugdamos, jog šaunus būrys šiemet pasipildė dar keliomis naujomis Reginomis, komponuodamos visą vasaros saulę į save sugėrusias gėles ir žolynus, moterys tarsi sužydo kartu su tomis gėlėmis ir taip spinduliavo gera nuotaika — tikras karalienių sambūris!

Prasminga atributika
Nors šis Telšių Reginų susibūrimas jau tradicinis, tačiau kasmet išradingos moterys sukuria, sugalvoja kažką naujo. Taip šiemet šalia jau seniai atsiradusio ir kasmet papildomo Reginų medžio (čia savo piršto antspaudus šiemet uždėjo kelios naujos susibūriman atviliotos Reginos), prieš kelerius metus gimusio Reginų medalio, sukurtos Reginų dainos, suplevėsavo naujas simbolis — Reginų vėliava. Jos kūrėjos — Regina Chmieliauskienė, Regina Žvirzdinienė ir Regina Pukšmienė — pristatė vėliavos simboliką: kadangi šventoji Regina paprastai vaizduojama su palmės šakele, tai Telšių Reginų vėliava tarsi įrėminta palmių šakų. Viduryje vėliavos — Telšių rajono kontūrai, o jų viduryje Reginos — karalienės simboliai: karūna ir R raidė.
Šiųmetėje šventėje pasveikinta jauniausioji — nė vieno karto per dvylika metų varduvininkių susiėjimo nepraleidusi šiemet jau aštuoniolikmetė Regina Klingerytė. Ypač pagerbta viena iš Reginų vardo šventės pradininkių — Regina Chmieliauskienė. Ji bendravardžių iškilmingai vainikuota ir paskelbta Reginų Regina.

Pašventino ir pasidžiaugė
Į gražų moterų sambūrį atskubėjęs kanauninkas Andriejus Sabaliauskas turėjo rimtą misiją — pašventinti naująją sambūrio vėliavą. Prisipažinęs, kad Regina — jam pats gražiausias moteriškas vardas, nes jo mama esanti Regina, dvasininkas nuoširdžiai pasveikino susirinkusiąsias ir juokaudamas palinkėjo, jog tokiu gražiu pavyzdžiu užsikrėstų ir kitos moterys. „Regina — karalienė. Tai išminties ir tvirtumo pavyzdys. Vėliava — tai ženklas, kas laiko vėliavą, tas laiko aiškią žinią. Palmė — pergalės simbolis“,— įteikdamas simbolines dovanėles, džiaugdamasis moterų iniciatyva bei ją laimindamas kalbėjo A.Sabaliauskas. Gražioje ir jaukioje Reginų šventėje grojo Telšių muzikos mokyklos mokytoja Raminta Šukytė.