Telšių Turgaus aikštėje — margas TURGUS 2017

Pirmąjį spalio savaitgalį Žemaitijos sostinėje tradiciškai šurmuliavo rudens gėrybių ir linksmybių šventė TURGUS 2017.

Šeštadienį gausiai susirinkę žemaičiai mieste leido laiką pirkdami ir ragaudami įvairiausius skanėstus, matuodamiesi vilnones kojines žiemai, skanaudami gardžių gaiviųjų gėrimų, aukodami likimo nuskriaustiesiems, klausydamiesi geros muzikos ir tarpusavyje šnekučiuodamiesi. Renginį organizavo Telšių kultūros centras.
Šventė prasidėjo iškilminga eisena Respublikos gatve nuo Telšių Žemaitės dramos teatro iki Turgaus aikštės. Nuotaikingai išsirikiavo visos Telšių rajono ir miesto seniūnijos, organizacijos ir įstaigos. TURGUS 2017 akcentas — rudens turtais ir gėrybėmis papuoštas dviratis. O čia jau žemaičiai pasistengė ir negailėjo savo išmonės…
Smagu, kad eisenoje dalyvavo ne tik suaugę, bet ir gausus būrys vaikučių, stumiančių dviratukus bei paspirtukus. Eiseną priekyje vedė Telšių miesto seiūnijai atstovaujantys triračiais pakalnėn riedėdami du puikūs „ūkininkai“ Linas ir Vaclovas (Telšių kultūros centro darbuotojai).
Šventei prasidėjus, sveikinimo žodį tarė Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas.
Rajono vadovas pasidžiaugė, kad diena pasitaikė išskirtinai puiki, nes skaisčiai švietė saulė, šiluma lepino oras. P.Kuizinas linkėjo gražių akimirkų ir gerų pirkinių. Meras taip pat įteikė padėkos raštus dosniai bijūnų sodinukais visuotinei bijūnų sodinimo talkai „Bijūnizacija 2017“ pasidalinusiems telšiškiams, perdavė dovaną 20-ąjį gimtadienį švenčiančios ir TURGUS 2017 generalinės rėmėjos kredito unijos „Germanto lobis“ vadovui Vytautui Barsteigai.
Susirinkusiuosius pasveikino Seimo narys Valentinas Bukauskas, jis pasidžiaugė gera žinia, kad Degaičių parkas trečiadienį įtrauktas į valstybinės reikšmės parkų sąrašą ir Degaičių seniūnijos seniūnui Antanui Kontrimui įteikė Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio bei aplinkos ministro Kęstučio Navicko pasirašytą nutarimą.
Miestelėnams ir svečiams geros nuotaikos bei puikaus renginio linkėjo Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas, miesto seniūnas Kazys Lečkauskas, o jam padėką įteikė Seimo narės Rimantės Šalaševičiūtės padėjėja Gitana Piktužytė.
Švente džiaugėsi ir V.Barsteiga. Ilgiausių metų ir sėkmingos veiklos jiems linkėjo Lietuvos centrinės kredito unijos administracijos vadovas/valdybos pirmininkas Mindaugas Vijūnas ir Lietuvos kredito unijos valdybos pirmininkas Ramūnas Stonkus.
V.Barsteiga kartu su kredito unijos „Germanto lobis“ administracijos vadovo pavaduotoja Inga Navikiene perdavė dovanas visoms seniūnijoms, įteikė tortus bei taupykles pinigams kaupti. Po sveikinimo kalbų į sceną buvo įneštas didžiulis jubiliejinis kredito unijos „Germanto lobis“ tortas, kuriuo pasivaišinti pakviesti visi miestelėnai ir šventės dalyviai.
Renginį vedė Telšių kultūros centro režisierės Alina Gintalienė ir Agnė Jakavičiutė bei laikinai einantis Telšių kultūros centro direktoriaus pareigas Linas Ulkštinas ir garso režisierius Vaclovas Butkus.
TURGUS 2017 šventėje koncertavo Telšių miesto ir rajono muzikantai: muzikos mokyklos „Conmusica“ vaikai, Varnių šokių kolektyvas „Naktigonė“ (vad. Monika Rupeikaitė), Ryškėnų kapela „Judrė“ (vad. Martynas Miliauskas), Luokės vokalinis instrumentinis ansamblis (vad. Algirdas Stankus), vyrų trio iš Nevarėnų, Viešvėnų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Viešė“ (vad. Vincas Varpiotas), Buožėnų kaimo kapela (vad. Raimundas Margalikas), Kaunatavos vokalinis ansamblis, Upynos vokalinis ansamblis (vad. Margarita Vainutienė), Tryškių liaudiškos muzikos kapela „Pas monė“ (vad. Birutė Laurinavičienė), liaudiškos muzikos kapela „Grįžolė“ (vad. Bronislovas Gaižauskas), liaudiškos muzikos kapela „Unoravi“ (vad. Irmantas Lukošius), svečiai iš Kaišiadorių — ansamblis „Verpeta“ (vad. Valerija Jankauskienė), Žarėnų liaudiškos muzikos kapela „Žara“ (vad. Vidas Petrauskas), atlikėjas Marius Petrauskas, Telšių kultūros centro vokalinė-instrumentinė grupė „Gramofonas“ (vad. Robertas Tekorius).
Kad netektų vien muzikos klausyti ir šokti, reginio vedėjai surengė viktoriną, kurioje dalyvavusieji apdovanoti rėmėjo įsteigtais prizais. Ypatingai atsakinga ir sąžininga ūkininkų-menininkų komisija pasitarė ir nusprendė apdovanoti kruopščiai rudens gėrybių šventei pasiruošusią Gadūnavo seniūniją už originaliai papuoštą dviratį ir įkurtą unikalią fotosienelę. Bendruomenei įteiktas gardžiai kvepiantis ir rugių varpomis padabintas naminės duonos kepalas. Jį iškepė ir padovanojo Telšių rajono savivaldybės tarybos narė Jolanta Rupeikienė. (Telšių kultūros centro inf.)