Paminėtos vyskupo Vincento Borisevičiaus 130-osios gimimo metinės

Lapkričio 24 dieną Telšiuose buvo minimos Dievo Tarno vyskupo kankinio Vincento Borisevičiaus 130–osios gimimo metinės.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Tos dienos rytą Telšių vyskupijos katedroje, kurioje Dievo Tarnas 1940 metais buvo konsekruotas vyskupu ir kurios kriptoje šiuo metu ilsisi jo žemiškieji palaikai, buvo aukojamos šv. Mišios. Jų liturgijai vadovavo Telšių vyskupijos vyskupas Kęstutis Kėvalas.
Į šv. Mišias buvo susirinkę Telšių katalikiškosios krypties Vincento Borisevičiaus gimnazijos mokiniai, jų tėvai bei mokytojai, taip pat liturgijoje patarnavo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai, šv. Mišiose koncelebravo būrelis kunigų, jų metu giedojo gimnazijos jaunimo chorelis, vadovaujamas Ernestos Dargužienės.
Sakydamas pamokslą, vyskupas K.Kėvalas išryškino tą dieną liturgijoje minimų šventųjų Vietnamo kankinių tvirtumą ir ištikimybę Dievui bei Bažnyčiai. Tokiu pavyzdžiu yra prieš 130 metų Suvalkijoje gimęs ir savo gyvybę už Kristų ir Jo Bažnyčią paaukojęs vyskupas V.Borisevičius. Ganytojas drąsino susirinkusiuosius sekti Kristumi ir išlikti ištikimiems iki galo. Tikintis žmogus visada mato perspektyvą ir turi nenuginčijimą viltį Viešpatyje, žvelgiant į ateitį. To, anot vyskupo, mus moko tą dieną minimieji.
Po šv. Mišių padėką vyskupui, kunigams ir visiems pamaldų dalyviams išsakė gimnazijos direktorius Robertas Ežerskis. Po pamaldų visi aplankė Dievo Tarno žemiškuosius palaikus Katedros kriptoje, kur buvo meldžiamasi, kad jis būtų paskelbtas palaimintuoju.
Vėliau gimnazijoje surengta mokslinė konferencija, kurios pradžioje susirinkusiuosius pasveikino gimnazijos vadovas, kapelionas, Telšių miesto ir rajono savivaldybės atstovai. Pranešimus apie vyskupą kankinį V.Borisevičių skaitė Telšių kunigų seminarijos rektorius kun. dr. Ramūnas Norkus ir puikiai pasirengę įvairių klasių gimnazistai. Gvildenta, kokiomis herojiškomis savybėmis ir dorybėmis pasižymėjo Dievo Tarnas ir kaip jį būtina pažinti šių dienų žmogui, kad jis taptų pavyzdžiu jaunimui ir visiems, siekiantiems krikščioniško gyvenimo. Tarp pranešimų pilnutėlėje gimnazijos aktų salėje konferencijos dalyvius džiugino puikiai parengtos gimnazistų su mokytojais ir režisiere Laimute Pocevičiene meninės kompozicijos. Konferencija apibendrinta, o pabaigoje direktorius R.Ežerskis visiems prie jos prisidėjusiems įteikė padėkos raštus.
Ši konferencija apie vyskupą kankinį V. Borisevičių — puiki jaunų žmonių iniciatyva gilintis į šios kilnios asmenybės gyvenimą ir gera galimybė jį dar geriau pažinti, prašant Viešpatį, kad garbusis vyskupas būtų iškeltas į altorių garbę.