Lauksodiškių dovana Lietuvos gimtadieniui

„Juk kai einame į kieno nors gimtadienį, visada nešame dovaną. O čia mūsų Lietuvai, mūsų šaliai, tokia sukaktis, toks gimtadienis. 100 metų! Tad ir nusprendėme įteikti tokią dovaną“,— sakė Telšių rajono Lauko Sodos kaimo bendruomenės pirmininkas Justas Dapkus, paprašytas pasidalyti mintimis apie šaunią bendruomenės iniciatyvą.

Lina Dijokienė

Parinkta obelisko forma
Kai visa šalis nekantriai ir vis įdomesniais sumanymais bando įprasminti atkurtos Lietuvos šimtmetį, Lauko Sodoje atidengtas paminklas, skirtas Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo šimtmečiui įprasminti. Obelisko formos paminklas, puoštas kaltinėmis metalo detalėmis bei granito plokšte, sukurtas, pastatytas ir iškilmingai visuomenei pristatytas išimtinai lauksodiškių pastangomis. Jis iškilo pačiame Lauko Sodos centre, miestelio parke, šalia bažnyčios.
Bendruomenės pirmininkas Justas Dapkus prisiminė, jog mintis sukurti tokį paminklą kilusi dar prieš metus, kai bendruomenė savo susirinkime minėjo Vasario 16-ąją. Tuomet nuskambėjo nemažai įvairių palinkėjimų. Labiausiai pirmininkui įsiminė Tarybos nario Benedikto Šniaukos kvietimas lauko Sodos bendruomenei susiburti ir nuveikti ką nors ypatingo atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečiui paminėti.

Reikėjo ir rėmėjų, ir talkos
„Laužiau galvą, sukau ir kilo idėja pastatyti paminklą. Mes Lauko Sodoje neturime jokio kito paminklo, tad pagalvojau, kad bus puiki proga ir tokią svarbią sukaktį įamžinti, ir miestelį papuošti“,— idėjos pradžią prisiminė J.Dapkus. Vėliau tekę ne mažiau galvą pasukti, kaip tokį rimtą sumanymą įgyvendinti. Bendruomenė, kuri jau įpratusi į talkas susiburti, daug gražių darbų nuveikti, idėją priėmė ir palaikė. Prireikė ir talkininkų, ir rėmėjų ieškotis. „Tikrai labai pasisekė. Noriu daug kam padėkoti. Sumanymą parėmė Juozo Butkevičiaus firma, V.Mažeikos įmonė „Virdaleka“. Visą tą laiką jutome rimtą paramą iš vietos valdžios. Seniūnija ne tik padėjo lauko plyteles nupirkti, bet ir pati seniūnė Gražina Sukurienė, užsukusi pasižiūrėti, kaip darbai vyksta, kelis akmenis į paminklo pamatą įdėjo. Savo indėlį įnešė ir Telšių rajono savivaldybė jos dėka turime gražią granitinę lentą ant paminklo“,— noriai apie sulauktą pagalbą pasakojo Lauko Sodos bendruomenės pirmininkas.
Išskirtinai pirmininkas norėjo padėkoti tiems, kas savo idėjomis ir darbu prisidėjo prie paminklo gimimo. Tai bendruomenės narys kalvis Viktoras Piluckis. Kaltinės metalo detalės ant paminklo — jo rankų darbas. Pačioje obelisko viršuje puikuojasi stilizuota vėtrungė. Viename jos krašte — Lauko Sodos bažnyčia, kitame — bendruomenės namai. Obeliską puošia Gedimino stulpai. Akmeninėje lentoje iškaltame Lietuvos kontūre užrašyta: „100 atklurtai Lietuvai“. Ir tikras pozityvumo pliūpsnis — tai eilutės iš Lauko Sodos himno: „Čia mūsų namai, čia viskas gerai“. Šitą himną, beje, sukūrė ir įdainavo pats Lauko Sodos kaimo bendruomenės pirmininkas Justas Dapkus. „Noriu padėkoti dar ir Mindaugui Pašilskiui, jo darbščių rankų dėka turime apklijuotas plyteles. Nuoširdžiai ačiū tariu ir kitiems, talkinusiems statant paminklą: V.Einikiui, A.Kaunui, L.Bumblauskui“,— gerų žodžių savo kaimo bendruomenės meistrams negailėjo pirmininkas.

Atidengimo iškilmės
Praėjusį šeštadienį lauksodiškiai ir bendruomenės svečiai susirinko į iškilmingą paminklo atidengimą. Prieš paminklo atidengimą Lauko Sodos bažnyčioje aukotos šv. Mišios, po jų — atidengtas paminklas, jį pašventino klebonas Kęstutis Balčiūnas, sveikinimo kalbą sakė Lauko Sodos bendruomenės pirmininkas Justas Dapkus, muzikinį kūrinį atliko Plungės rajono Alsėdžių gimnazijos vaikinų ansamblis (vadovas Martynas Miliauskas). Po iškilmingo momento miestelio centre, bendruomenės salėje surengtas minėjimas ir šventinis koncertas. Renginį vedė Ryškėnų kultūros centro direktorė Roma Virketiene. Susirinkusiuosius pasveikino LR Seimo narys Valentinas Bukauskas, pasidžiaugęs prasminga bendruomenės iniciatyva, puikiu jos įgyvendinimu, palinkėjęs visiems didžiuotis savo valstybe, ją vertinti. Seimo narys kaimo bendruomenės pirmininkui įteikė šalies simbolį — trispalvę, kuri galės papuošti bendruomenės namus. Šventiniame minėjime muzikinių kūrinių atliko kraštietis gydytojas Vytautas Girčys, Ryškėnų kultūros centro renginių organizatorė Fausta Sabaliauskienė, mergaičių ansamblis (vadovė Nijolė Činskienė) ir merginų trio (vadovas Martynas Miliauskas), taip pat sveikinimus perdavė Telšių rajono valdžios atstovai.