Žemės dieną — dovanų šventė

Šventėje mažieji gamtos mylėtojai sodino pelargonijų sodinukus.

Smagu ne tik gauti dovanų, bet ir dovanoti. Gražiausią dovaną kovo 20 dieną susirinkusiesiems į pasaulinės Žemės dienos minėjimą padovanojo šiaip itin šykšti šiųmečio pavasario saulė. Prasibrovusi pro pilkšvus debesis, ji šventiškai nušvietė Telšių amfiteatrą ir čia atėjusius mažuosius telšiškius.

Lina Dijokienė

Iškelta vėliava
Pasirinkę pietų pertraukos metą pasaulinei Žemės dienai paminėti, šventės organizatoriai — Telšių kultūros centro darbuotojai suaugusiųjų dėmesio per daug nesulaukė. Telšių amfiteatre su būreliais pradinukų ir darželinukų būriavosi beveik vien tik jų pedagogės. Vis dėlto šventė buvo pavasariškai nuotaikinga ir spalvinga. Netrūko nei gerų emocijų, nei dovanų. Tradiciškai į viršų pakilo Žemės vėliava. Ją iškelti Telšių rajono savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vyriausiajai specialistei (ekologei) Kristinai Jankauskienei džentelmeniškai padėjo Emilijus iš Telšių „Atžalyno“ progimnazijos. Sveikindama susirinkusiuosius, K.Jankauskienė pasidžiaugė gausiu šventės dalyvių būriu ir pakvietė visus kartu pamąstyti, ką gero kiekvienas iš mūsų gali nuveikti mūsų Žemės, gamtos labui.

Dovanos
Amfiteatro sceną puošė didelis spalvotas inkilas. Šis simbolis pasirinktas neatsitiktinai — juk tikima, kad paukščiai ant savo sparnų parneša šilumą ir žalumą. Telšių Naujamiesčio mokyklos auklėtiniai šios šventės proga dovanojo šešis gražius inkilus. Jie atiteko patiems išmaniausiems ir guviausiems vaikams, atsakiusiems į renginio vedėjos klausimus. Vienas inkilas padovanotas Telšių dienos centrui. „Juk smagu dalintis!“ — sakė renginio vedėja Agnė ir jai plojimais pritarė mažieji telšiškiai. Tuo dovanos šventėje nesibaigė. Vyriausiąja sodininke nominuota Telšių kultūros centro režisierė Alina talkino mažiesiems Telšių lopšelio-darželio „Nykštukas“, Telšių „Atžalyno“, „Germanto“, „Kranto“ progimnazijų atstovams, kurie turėjo rimtą misiją — į labai ekologiškus, dailius medinius lovelius susodino kol kas dar gležnus pelargonijų daigelius. Ši vaikų rankų sušildyta dovana nukeliaus į Telšių senelių globos namus kaip gyvybės, rūpestingumo ir bendrystės simbolis.

Pusšimtis bijūnų
Vienas svarbiausių renginio momentų ir užduočių — išrinkti burtų keliu net 50 laimėtojų iš visos Lietuvos, kurie dalyvavo loterijoje „Laimėk bijūno sodinuką“, surengtoje tradicinėje kelionių ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur 2018“. Burtus renginio vedėjai Agnei ištraukti padėjo mažoji dainininkė Dominyka. Su nugalėtojais susisieks ir sodinukus perduos Žemaitijos turizmo informacijos centras. Telšių kultūros centro dainavimo studijos mergaitės, vadovaujamos Ernestos Dargužienės, dovanojo žiūrovams skambių dainų, kuriomis kvietė saugoti ir mylėti žemę bei jos gyventojus. Visi šventėje dalyvavę apdovanoti originaliais ženkleliais.

Žemės diena
Kovo 20 dieną minima pasaulinė Žemės diena arba astronominis pavasaris. Ši diena pasirinkta neatsitiktinai, šiuo laiku ateina pavasario lygiadienis: dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose. 1971 m. Jungtinės Tautos pavasario lygiadienį paskelbė Pasauline Žemės diena. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Žemės dienos iniciatorius Johnas McConnellis kreipėsi į mūsų tautą, ragindamas taip pat tapti Žemės globėjais, o pavasario lygiadienį, kuris skirtingose planetos vietose yra kovo 20–21 d., minėti kaip Pasaulinę Žemės dieną. Atsiliepdama į šį kreipimąsi, tuometė Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba 1992 m. Žemės dieną oficialiai įteisino ir Lietuvoje. Šią dieną diskutuojama aplinkosauginėmis temomis ir raginama priimti palankius aplinkai sprendimus. Tai diena, kai kalbama apie mūsų planetai iškilusius pavojus, į visuomenės darnios raidos būtinybę, kad mūsų veikla žydinčioje planetoje nebūtų nukreipta tik beatodairiškam mūsų pačių gerovės ir patogumo kūrimui, negalvojant apie ateities kartas.