Šimtmečio žygis per Lietuvą „Vardan tos“ — Telšiuose

Iškilminga eisena, skambiomis dainomis ir šokiais, patrankų šūviais bei skambančių varpų dūžiais Telšiai pasitiko per visą Lietuvą keliaujantį žygį „Vardan tos“. Eisenos šauklė Edita Mildažytė, telšiškė Nijolė Narmontaitė ir Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, kartu su gausiu būriu telšiškių, savo Tėvynei prisiekė ją mylėti, puoselėti, saugoti, ginti, didžiuotis ir dirbti Lietuvai.

Laura Gedvilaitė
Telšių kultūros centro viešųjų ryšių organizatorė

Šventė prasidėjo iškilminga eisena nuo Durbės skvero link Turgaus aikštės. Ją papuošė Lietuvos šimtmečio dainų šventės „Vardan tos…“ dalyviai iš viso Telšių rajono, kurių yra per 200! Ilga kolona nuvingiavo į Turgaus aikštę, kurioje visus pasitiko itin gausus būrys Telšių miesto gyventojų. Visus atvykusius pasveikino P.Kuizinas, o garbės viešnia telšiškė Nijolė Narmontaitė tarė: „Esu labai laiminga, kad gimiau Telšiuose, Žemaitijoje, kad mano šaknys čia įleistos. Ir aš jaučiu — kai tie žiedai, kurie išaugs iš šaknų, išsibujos ir, kai žemaičiai susivienys, mes tikrai tuos keturis milijonus surinksime. Noriu pasveikinti žemaičius ir kreiptis į visus lietuvius, ne tik gyvenančius čia, bet ir esančius užsienyje. Susijunkim į tuos keturis milijonus — apsikabinkim ir pasibučiuokim! Lai visas miestas skamba nuo gerų žodžių“. Sveikinimą palydėjo N. Narmontaitės atliekama daina „Gyvenimas puikus“.
Žygio per Lietuvą „Vardan tos“ šauklė Edita Mildažytė džiaugėsi vieningu Telšių miestu ir kvietė visus dainuoti, šokti linksmintis bei dovanoti vieni kitiems šiltus apsikabinimus.
Eisenos dalyviai ir šventinės koncertinės programos atlikėjai: Telšių kultūros centro mišrus choras „Žemaičiai“ (vad. Gintaras Vaitkaitis), vaikų folkloro ansamblis „Čiučiuruks“ (vad. Rita Macijauskienė), pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Džiugas“ (vad. Janina Reinienė), folkloro ansamblis „Spigėns“ (vad. Diana Bomblauskienė), dainų ir šokių ansamblis „Mastis“ (vad. Rimantė Laurinavičienė, Ernesta Dargužienė, Linas Ulkštinas), mišrus tremtinių ir politinių kalinių choras „Tremties aidai“ (vad. Milda Ulkštinaitė), šokių grupė „Žingsniai“ (vad. Laima Šiaudkulienė), Telšių muzikos mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras (vad. Robertas Surblys) ir merginų choras (vad. Violeta Udelcovienė), Nevarėnų kultūros centro liaudiškų šokių grupė (vad. Inga Budginienė), mėgėjų teatras „Žibintas“ ir liaudiškos muzikos kapela „Trukt už vadžių“ (vad. Vidmantas Sabaliauskas), atlikėjai Juventas Radzys ir Kęstutis Jablonskis, folklorinis Luokės ansamblis „Šatrija“ (vad. Vilija Benešienė).
Kolektyvas „Šatrija“ E.Mildažytei ir N.Narmontaitei įteikė ypatingą dovaną — kvepiančią, šviežiai iškeptą duoną. Už žemaičius nuaidėjo patrankos šūvis, už Lietuvą visi skandavo tris kartus valio! Visa Telšių bendruomenė giedojo Lietuvos himną. Ypač svarbus renginio momentas — užregistruoti ir žymėti didžiuliame gaublyje šalis ir miestus, kur visame pasaulyje išsibarstę giminės ir draugai. Šios akcijos tikslas — pakviesti 4 milijonus pasaulio lietuvių liepos 6 dieną kartu giedoti šimtmečio „Tautišką giesmę“. Šis įspūdingo dydžio simbolinis 4 milijonų lietuvių gaublys riedėjo per aikštę žmonių rankomis.
Visų susirinkusiųjų vienybę patvirtino bendras pažadas Tėvynei „Vardan tos“, kurį perskaitė N.Narmontaitė ir jį choru atkartojo visi šventės dalyviai bei žiūrovai. Iniciatyvos „Šimtmečio tautiška giesmė“ komunikacijos koordinatorė Aušra Kukelkaitė apdovanojo vieną iš dalyvių, užsiregistravusių „4 milijonų“ akcijoje, trispalviu šaliku ir akcijos marškinėliais. Anot jos, žiūrėdami į šį gaublį, galime sakyti: kaip liūdna, lietuviai išvažiavo. „Tačiau galime į tai žiūrėti iš gražios pusės — mes esame visame pasulyje. Mūsų yra daug. Mes su visais norime palaikyti ryšį. Visi, kurie išvykę yra laukiami čia, Lietuvoje“,— kalbėjo A.Kukelkaitė.
Renginio metu vyko renginio mecenato „Swedbank“ smulkiojo verslo mugė, kurioje buvo galima įsigyti įvairių rankdarbių, meno kūrinių. Daugumą savo kūrybos darbų pardavinėjo telšiškiai bei rajono gyventojai. Visi miesto gyventojai ir dalyviai buvo kviečiami pasigaminti ypatingą papuošalą — šventinę Šimtmečio dainų šventės kokardą. Lietuviškos trispalvės spalvų papuošalas, segamas greta širdies, simbolizavo meilę bei pasididžiavimą šimtmetį švenčiančia Lietuva. Taip pat visus sušildė karšta arbata ir bandelės, kuriomis galėjo pasivaišinti kiekvienas, atvykęs į šventę. Šimtmečio žygis per Lietuvą „Vardan tos“ su dainomis ir šokiais išlydėtas į Uteną.