Kaip mus veikia Japonija?

„Nihon“ būrelio nariai. Trečia iš kairės diplomatė Tomoka Marimoto, ketvirta — Elė Kakanauskienė.

Neabejotina, kad Tekančios saulės šalis mus verčia domėtis pasauliu ir stengtis sužinoti, koks jis nepaprastas bei įvairus.

Kostas Antanaitis

Pasak Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių fakulteto profesorės Zitos Inčirauskienės, surengti tokio pavadinimo parodą ją paskatino du veiksniai: žurnalisto Andriaus Kleivos knyga „Kaip veikia Japonija“ ir, aišku, Elė Kakanauskienė — Telšių Žemaitės gimnazijos „Nihon“ būrelio vadovė, kuri jau ne vienerius metus, pasakodama apie Tekančios saulės šalies kultūrą, „pajudina“ ir VDA Telšių fakulteto studentus. Menininkui Japonija ypač įkvepianti šalis, nes ten viskas kitaip nei pas mus ir dėl to labai įdomu.
Paroda „Kaip mus veikia Japonija“ atidaryta VDA Telšių galerijoje. Tai vienas iš dizaino savaitės renginių. Atidaryme dalyvavo Japonijos ambasados LR diplomatė T.Morimoto, kuri Lietuvoje kol kas gyvena tik dvi savaites ir išvyka į Žemaitijos sostinę, buvo jos pirmoji oficiali diplomatinė misija. Ją lydėjo žemaitė — Japonijos ambasados darbuotoja Milda Krasko.
Be kaligrafijos darbų, kuriuos sukūrė antro ir trečio kurso metalo plastikos ir juvelyrikos bei skulptūros specialybių studentai, parodoje eksponuojami darbai, atlikti japoniška mokume gane technika. Tai liejimo darbai, kuriuos atliko profesorės Remigijos Vaitkutės mokomi metalo plastikos ir juvelyrikos specialybės antro kurso studentai. Suliejami du skirtingi metalai ir žiūrima, kas iš to išeis.  Viešnios vedė kaligrafijos užsiėmimą, kurio metu paaiškino apie įvairius kaligrafijos stilius ir pasiūlė atidarymo dalyviams „nupiešti“ vieną kitą hieroglifą. Jauniesiems VDA dailininkams tai sekėsi puikiai. Be jų, kaligrafijos mokėsi Žemaitės gimnazijos būrelio „Nihon“ nariai bei „Kranto“ progimnazijos mokiniai, susidomėję japonų kultūra.
Po atidarymo E.Kakanauskienė parodė viešnioms Žemaitijos sostinę. Įdomu buvo sužinoti, kad M.Krasko mūsų mieste apsilankė pirmąjį kartą. Ji labai nudžiugo tarp aukojusių Durbės mūšio paminklo statybai atradusi savo senelių Rimkų pavardes. Tomoką labai sužavėjo ir pralinksmino „Džiugo“ sūrio skulptūra. Abi viešnios prisipažino supratusios, kad Žemaitija — nuostabi šalis.