Atokvėpio ir įspūdžių aruodas — Germanto kraštovaizdžio draustinyje

Dalis medinių takų prie Ilgio ežero jau nutiesta.

Pagaliau telšiškių miškininkų svajonė, pradėta puoselėti panašiai prieš du dešimtmečius, išsipildė — valstybinis Germanto kraštovaizdžio draustinis bus pritaikytas lankytojų reikmėms ir miestelėnus bei svečius naujais pažintiniais objektais džiugins nuo kitų metų pradžios. O šiuo metu ten — pats darbų karštymetis.

Algirdas Dačkevičius

Nelengvas kelias į tikslą
Valstybinis Germanto kraštovaizdžio draustinis, kurio plotas 923,89 ha, įsteigtas vienas iš pirmųjų Lietuvoje beveik prieš 60 metų — 1960–ųjų rugsėjo 27-ąją. Taip buvo siekiama išsaugoti Vidurio Žemaičių aukštumoms būdingą kraštovaizdį su ežerų kompleksu. Į draustinio teritoriją patenka Džiuginėnų, Pagermantės, Lieplaukės miškai, taip pat Germanto, Ilgio, Durbino ežerai su Durbinio, Gėrupio, Stujų, Gelžupio upeliais.
Dėl gretimais esančio Telšių miesto draustinio teritorija gausiai lankoma — Germanto ežero rytinėje pakrantėje vyksta miesto šventės, įrengtas pliažas, automobilių stovėjimo aikštelė. Ilgio ežero rytinė pakrantė pamėgta Telšių miesto sveikuolių, kurie maudosi ištisus metus. Čia telšiškių miškininkų iniciatyva buvo įrengtas mokomasis takas, lieptai, lauko baldai, kurie per laiką susidėvėjo ir tapo nesaugūs, kaip ir visa draustinio teritorijoje esanti įranga.
Miškininkus taip pat neramino eroduojančios vandens telkinių pakrantės, informacijos trūkumas apie draustinio vertybes, lankymosi gamtoje naudą, patiriant kuo daugiau pojūčių ir suvokiant save kaip neatskiriamą gamtos dalelę.
Buvo nuspręsta ieškoti būdų, kaip draustinį kuo efektyviau pritaikyti lankytojų reikmėms. Metai iš metų miškininkai kantriai mynė Telšių apskrities administracijos vadovų ir Savivaldybės merų darbo kabinetų slenksčius, kreiptasi į Ūkio bei Žemės ūkio ministerijas, bet lėšų buvo neįmanoma gauti. Vien urėdijai įgyvendinti tokį didžiulį projektą buvo per didelė našta, lėšomis neišgalėjo padėti ir rajonas.
Ilgametė svajonė įgijo realų pagrindą, kai pavyko gauti europinių lėšų per Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą prie Aplinkos ministerijos. Prie Germanto valstybinio kraštovaizdžio draustinio tvarkymo projekto lėšomis prisidedama iš šalies biudžeto, dalį jų skirs Valstybinių miškų urėdijos Telšių regioninis padalinys. Darbų atlikimo kaina su visais mokesčiais ir PVM — 567 tūkst. 660 eurų. Rangovas UAB „Telšių meistras“ įsipareigojo užsakovui — Telšių regioniniam padaliniui — darbus baigti per 9 mėnesius nuo sutarties pasirašymo dienos iki šių metų pabaigos. Projekto autorius — Aurimas Vengris.

Draustinis neatpažįstamai pasikeis
Pasak projekto kuratorių — Valstybinių miškų urėdijos Telšių regioninio padalinio vyr. miškininko Arvydo Jokužio ir miškų želdinimo inžinierės Linos Servienės, visi darbai Germanto kraštovaizdžio draustinyje tarsi pasidalina į trejetą dalių: prie Ilgio ežero, prie pagrindinės Germanto ežero poilsiavietės ir vakarinėje šio ežero dalyje, netoli Lieplaukės.
Lankytojams bus patrauklu keliauti pagal Ilgio ir Germanto ežerus pėsčiomis arba dviračiais dviem lygiagrečiai įrengtais takais, sujungtais žiedais. Į vieną pusę tai sudarys apie 1,5 kilometro, o grįžtant teks dar tiek pat įveikti. Norintieji galės pasirinkti ir trumpesnį — apie pusės kilometro — maršrutą aplink Ilgio ežerą.
Čia bus įrengiami mediniai takai neįgaliesiems su patogiu privažiavimu prie vandens, kad negalios ištikti žmonės galėtų pajusti vandens vėsą. Daugiau netikėtumų norintieji patirti gamtoje, galės basomis išbandyti gamtos pojūčių taką, kad po kojomis pajustų ir pelkę, ir žvyrą, ir durpę, ir akmenį bei medinius atrakcionus.
Lauko baldai, dviračių stovai, lieptai, tilteliai, apžvalgos bei sutvirtinto grunto aikštelės, ugnies ir vandens pojūčių vietos bei kitos praktiškos bei daug kam pirmąkart sutiktos gamtoje įdomybės,— visa tai lauks lankytojų pėsčiųjų ir dviračių takuose.
Svarbiausia, pasak A.Jokužio, kad lankytojai pajus buvimo gamtoje naudą, bus supažindinti su draustinyje esančiomis kraštovaizdžio vertybėmis, mokysis lankymosi ir elgesio gamtoje kultūros. Tai padės įrengti pažintiniai, gamtos ir savęs pažinimo, ramybės takai bei vietos.
Germanto ežero eroduotos pakrantės bus sutvirtintos akmenimis ir žvyru, sutvarkytas šaltinėlis, netrūks atrakcijų ir vaikams. Prisėdus ant suolelio, bus galima grožėtis gamtovaizdžiu. Už tilto, toliau miške, lauktų ramiam poilsiui įrengtas dvejetas aikštelių. Toliau, už „Germanto vilos“, numatoma įrengti automobilių stovėjimo aikštelę.
Reprezentatyvioji draustinio vieta — rytinė Germanto ežero pakrantė — skirta informacinei erdvei, supažindinančiai lankytojus su draustinyje esančiomis kraštovaizdžio vertybėmis. Ypač daug teigiamų pojūčių patirs jaunieji lankytojai gamtos pažinimo įrenginiuose „Paukščio lizdas“, „Vabalų viešbutis“, „Medžių pažinimas“, „Miško klasė“ ir kt.
Nieko nėra svarbiau, kaip pažinti save. Šiam tikslui pasitarnaus net šešetas savęs pažinimo ir ugdymo įrenginių. Ypač įspūdingas labirintas, įrengtas iš lauko akmenų, o medinėse piramidėse bus galima pasijusti vienam su gamta ir pamedituoti.
Lankytojus pažintiniais takais lydės edukacinės skulptūros gamtos tema „Kraštovaizdžio legendos“, „Durbinas“, „Ilgis“, „Germantas“.
Siekiant užtikrinti pažintinių objektų ilgaamžiškumą ir juos apsaugoti nuo vandalizmo, visi elementai bus įrengti ant plieno juostų, kurios įbetonuojamos į gruntą 80-120 centimetrų.
Šalia pažintinių takų, atokvėpio vietose, bus įrengiamos nukreipiančiosios rodyklės, suolai, šiukšliadėžės, lauko tualetai. Draustinyje taip pat numatomi esančių želdinių tvarkymo darbai: biologiškai pažeistų medžių kirtimas, medienos paruošimas, tankių krūmų kirtimas ir išvežimas, teritorijos šienavimas.

Vardan gerų darbų — būkime pakantūs
Šiuo metu burzgia pjūklai, zuja sunkvežimiai ir trinksi kūjai prie Ilgio ežero. UAB „Telšių meistras“ darbų vykdytojas Martynas Staigis mano, kad, nusistovėjus palankiems orams, visi darbai vyksta sklandžiai. „Prasidėjus maudymosi sezonui, stengsimės žmonėms po kojomis per daug nesipainioti, nes didieji žemės tvarkymo darbai turėtų būti baigti iki birželio 1 dienos. Tada labiau lįsime į mišką“,— sakė M.Staigis.
A.Jokužys taip pat prašo telšiškių dėl dirbamų gerų darbų, kurių rezultatai ateityje džiugins miestelėnus ir svečius, šiek tiek pakentėti. Taip pat lankytojai kviečiami saugoti ir branginti ilgai lauktą atgimusį Germanto landšaftinį draustinį — telšiškių atokvėpio gamtoje simbolinę „Meką“.

Projektas vykdomas pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 5 prioriteto „Aplinkosauga, gamtos išteklių darnus naudojimas ir prisitaikymas prie klimato kaitos“ 05.4.1-APVA-V-016 „Saugomų teritorijų ir valstybinės reikšmės parkų tvarkymas, pritaikymas lankymui“, finansuojamą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų. Projekto pavadinimas „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I)“. Projekto vykdytojas — Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Įgyvendinant šį projektą, viena iš numatomų įgyvendinti veiklų yra sutvarkyti ir pritaikyti lankymui valstybinį Germanto kraštovaizdžio draustinį. Ši veikla bus įgyvendinama kartų su projekto partneriu — Valstybinių miškų urėdijos Telšių regioniniu padaliniu.