„Šeimų dūzgėse 2018“ — muzikuojančios šeimos ir auksinių vestuvių sukaktuvininkai

Dianos ir Arvydo Bomblauskų šeimos pasirodymas.

Vieną gražiausių gegužės mėnesio švenčių — Tarptautinę šeimos dieną — telšiškiai minėjo Žemaičių muziejaus „Alka“ Žemaitijos kaimo ekspozicijoje. 

Siekiant įprasminti šeimą kaip svarbiausią institutą, renginyje pagerbtos poros, šiemet švenčiančios auksinių vestuvių sukaktis ir apdovanotos juvelyrės Eglės Čėjauskaitės-Gintalės kurtais juvelyriniais dirbiniais. Taip pat šventėje „dūzgė“ ne tik muzikuojančios šeimos, bet ir „Šimtmečio naktišokiai“, kuriuose tradicinių šokių programą pristatė svečiai iš Sakartvelo (Gruzijos). Šventės atidarymas prasidėjo nuo simbolinio „šeimų korio“ lipdymo, kurį sunešė Telšių kultūros centro choreografės Laimos Šiaudkulienės baleto studijos „Piruetas“ šokėjos. Renginyje veikė tautodailininkų amatų kiemelis, kuriame prisistatė Telšių rajono, Smalininkų, Varkalių, Klaipėdos, Mažeikių amatininkai. Čia keptas šakotis, „čirviniai“ blynai, lipdyta iš molio, pristatyti karpiniai, lėlės bei kalvystės darbai, čia pat, šventės šurmulyje, buvo pinami žolynai. Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro specialistė Loreta Dargužienė vedė lopšinių ir žaidinimų užsiėmimus vaikams. Lietuvos nacionalinio kultūros centro (LNKC) etnomuzikologė Jūratė Šemetaitė pristatė knygelę ir kompaktinę plokštelę „Kicu kicu bė bė“.
„Šeima yra visko pagrindas: pagrindas tautos, valstybės, draugystės, santarvės, supratimo. Pasidžiaukim, pabūkim visi kartu“,— dalyvius ir svečius sveikino renginio globėjas Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas. Koncerto programą dovanojo muzikuojančios Dianos ir Arvydo Bomblauskų, Jūratės ir Kęstučio Beržinių, Sauliaus ir Olios Jogminų šeimos. Renginyje taip pat dalyvavo Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansambliai: „Alkiukai“ (vad. Elena Šalkauskienė ir Ingrida Žmijauskienė) ir „Vorusnėlė“ (vad. Dalia Kiseliūnaitė). Renginio logotipe įamžintas Telšių kultūros centro etnografės, Etninės kultūros globos tarybos vyr. specialistės, tautodailininkės Sigitos Dacienės karpinys.
Šventės metu Telšių meras su žmona Virgina pasveikino tris poras iš dešimties, atvykusias į šventę ir mininčias auksinių tuoktuvių metines — Irena ir Silvijus Tendziagolskiai (Nevarėnų sen.), Zita ir Steponas Žypriai (Gadūnavo sen.), Regina ir Antanas Preibiai (Ryškėnų sen.). Poros apdovanotos E.Čėjauskaitės-Gintalės kurtomis segėmis. „Šiokį mėnesį pati gamta sprogsta spalvomis, talpindama savyje tiek grožio. Ji skleidžia organišką vienovę, kurioje nėra nei žemiau, nei aukščiau — kiekviena gyvastis čia originali. Tokį mėnesį, kai ir mūsų santuokai sueina 10 metų, atrodo kaip tik tas laikas kurti seges poroms, nugyvenusioms 50 santuokos metų kartu. Pagarbiai žvelgiu į šiuos žmones ir džiaugiuosi jų puoselėjamomis vertybėmis. Vienoje iš šiai progai sukurtų segių atvaizdavau stipriai susikibusias rankas ir iš jų išaugančią leliją, simbolizuojančią ištvermę, tyrumą ir taiką. Antroje segėje norėjau pasidžiaugti poromis, išsaugojusioms žaismingumą, polėkį, gyvenimo džiaugsmą. Papuošale — žmonių pora, besisukanti šokio sūkuryje. Virš jų — amalo šakomis persipynęs vainikas, turintis ypatingų galių… Į šiuos darbus įdėjau daug pačių gražiausių minčių ir linkėjimų, kurie atėjo šią kvepiančią gegužę… Į pagalbą pasitelkiau gamtą, sugebančią mus priimti tokius, kokie esame…“,— apie auksinėms poroms dovanojamus meno kūrinius kalbėjo juvelyrė E.Čėjauskaitė-Gintalė.
Dienos veiklų programą baigė šeimyninių duetų projekto dalyvės dvynių Teresės ir Mildos su grupe „Baltos varnos“ koncertas. Vakare tradicinių šokių ir gyvos muzikos naktyje „Šimtmečio naktišokiai 2018“ šokėjams grojo pavieniai muzikantai, grupė „Sadūnai“ bei visiems įspūdį palikę svečiai iš Sakartvelo (Gruzijos), kurie pristatė tradicinius, sakartvelietiškus šokius, atspindinčius jų kultūrą. „Viliamasi, jog šventė „Šeimų dūzgės“ taps tradicine švente ir kiekvienais metais sukvies vis daugiau šeimų muzikuoti, bendrauti ir tiesiog būti kartu, nes kaip Friedrich Adler yra pasakęs, šeima — tai miniatiūrinė visuomenė, nuo kurios vientisumo priklauso visos didelės visuomenės saugumas. Renginio iniciatorė — Telšių kultūros centro režisierė Agnė Jakavičiutė, organizatoriai — Telšių kultūros centras, renginį vedė — režisierė Alina Gintalienė. (Telšių kultūros centro inf.)