Džiuginėnų stogastulpiams žadamas atsisveikinimas

Su prie Džiugo piliakalnio stovėjusiais stogastulpiais, jau kelerius metus laikomais SĮ Telšių butų ūkis garažuose, ketinama garbingai atsisveikinti.

Ne viena telšiškių karta užaugo kartu su prie Džiuginėnų piliakalnio stovėjusiais mediniais stogastulpiais. Prieš kelerius metus šie medžio dirbiniai neatlaikė laiko išbandymo.

Lina Dijokienė

Ne vienam jautresnės sielos telšiškiui prieš kelerius metus suspaudė širdį, išvydus ant šono nuvirtusį vieną iš trijų medinių stogastulpių, puošusių Džiugo piliakalnio papėdę, be to, ir teikusių informaciją apie gražią, bet tragišką žemaičių krašto legendinių veikėjų meilės istoriją.
Telšių rajono savivaldybės tinklalapyje kurį laiką net vyko apklausa. Joje teirautasi: „Džiuginėnų piliakalnio teritorijoje stovėjo stogastulpių triptikas. 2015 metais vienas stogastulpis nugriuvo, kiti taip pat buvo prastos būklės. Stogastulpius norėta restauruoti, tačiau dėl prastos būklės restauracija buvo neįmanoma. Telšių rajono savivaldybės administracija teiraujasi gyventojų: ar reikia ieškoti naujų architektūrinių, meninių sprendimų — statyti naują meno kūrinį?“. Tąsyk iš apklausos rezultatų sunku buvo susidaryti vienareikšmę nuomonę. Ne vienam telšiškiui, matyt, atrodė, jog piliakalniui papuošti būsią išleistos milžiniškos pinigų sumos. Kiti, ko gero, džiaugėsi apskritai sutvarkytu piliakalniu, įrengtais patogiais laiptais, apžvalgos aikštele.
Atrodo, jog nebūta tuo klausimu jokios viešos diskusijos, tad laikraštis „Kalvotoji Žemaitija“ nusprendė Telšių rajono savivaldybės administracijos pasiteirauti, kur buvo nuvežti stovėję stogastulpiai, ką su jais ketinama daryti.
Telšių rajono savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė viešiesiems ryšiams Skaistė Sadonytė atsiuntė atsakymą. Jame rašoma: „2015 m. balandžio mėn. nuvirto Džiugo piliakalnio papėdėje stovėję stogastulpiai. Jų apatinė dalis ir vidus buvo stipriai pažeisti puvinio ir grybo, sutrešę ir išpuvę, todėl juos restauruoti atsisakė Telšių dailės fakultetas, restauratorius Valdas Giedra. Gerbiant tautodailininko V.K.Savicko darbus, buvo nutarta stogastulpių nenaikinti, jie sandėliuojami Telšių butų ūkio garažuose. Vietoje stovėjusių trijų koplytstulpių planuojama pastatyti naują kūrinį — paskelbus konkursą „Istorinė Džiugo legenda“, iš menininkų pasiūlymų bus atrinktas Telšių miesto įkūrėją milžiną Džiugą įkūnijantis kūrinys. Su Džiugo ir Austelės stogastulpiais žadama garbingai atsisveikinti“.