Kad taip iš pašto ženklų Žemaitijos vėliavą sulipdžius!

(Iš kairės): Lietuvos pašto korporatyvinių reikalų departamento projekto vadovė Edita Jurčienė, rajono meras Petras Kuizinas, Telšių centrinio pašto viršininkė Ritutė Plienienė ir Lietuvos pašto Šiaulių regiono vadovas Vaidas Rutkauskas prie daugiau nei 10 tūkst. pašto ženklų suklijuoto dr.J.Basanavičiaus portreto, eksponuojamo Telšių centriniame pašte.

Tokią skrają mintį pažėrė meras Petras Kuizinas, apsilankęs Telšių centriniame pašte ir žvelgdamas į čia atgabentą šalies rekordu pripažintą iš daugiau nei 10 tūkst. pašto ženklų suklijuotą tautos patriarcho dr. Jono Basanavičiaus portretą.

Algirdas Dačkevičius

Pasak mero, kitąmet švęsime Žemaitijos vardo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose 800 metų jubiliejų, tai būtų puiki proga iš pašto ženklų Žemaitijos vėliavą sulipdyti. Bet kad tokia idėja virstų kūnu, reikėtų, kad rajono vadovo pageidavimą išgirstų jaunoji menininkė Jolita Vaitkutė. Tai jos sukurtas Jono Basanavičiaus paveikslas eksponuojamas Telšių centriniame pašte.
„Šiemet ir atkurta Lietuvos valstybė, ir Lietuvos paštas mini 100 metų gyvavimo sukaktį. Šiomis ypatingomis progomis Lietuvos paštas kviečia Telšių gyventojus iš arčiau pasižiūrėti į unikalų paveikslą — iš gausybės pašto ženklų sudėtą vieno iš iškiliausių mūsų Valstybės kūrėjų dr. Jono Basanavičiaus atvaizdą. Džiaugiamės, kad Telšiai sulaukė iš pašto ženklų „atgimusio“ tautos patriarcho, tęsiančio kelionę po šimtametę mūsų šalį“,— pašte įvykusiame pašto ženklų mozaikos pristatyme kalbėjo Lietuvos pašto Šiaulių regiono vadovas Vaidas Rutkauskas.
„Žemaitijos sostinė džiaugsmingai pasitinka unikalų, pašto ženklų paveiksle įamžintą tautos patriarchą. Moderni Lietuvos valstybė 1918 metais buvo kuriama remiantis visų piliečių lygybės, laisvės ir gerovės principais, tuomet pirmą kartą Lietuvos istorijoje visi šalies gyventojai, apsisprendę būti laisvi, tapo savo valstybės kūrėjais. Valstybės atkūrimo šimtmečio akivaizdoje praeitis suvokiama ne tik kaip priežastis iškilmingai paminėti svarbią sukaktį, bet ir kaip paskata susimąstyti apie praeities svarbą dabarčiai ir dabarties klausimus praeičiai: ką valstybei ir visuomenei pavyko nuveikti per Šimtmetį, kokius svarbiausius tikslus keliame sau artėjant naujam — antrajam Šimtmečiui“,— samprotavo Telšių rajono savivaldybės meras P.Kuizinas.
Mozaika iš galioti nustojusių ir iš apyvartos išimtų lito nominalo pašto ženklų buvo sukurta pernai. Šitaip tąsyk kūrybiškai atsisveikinta su daugiau nei du dešimtmečius leistais „litiniais“ pašto ženklais, kuriuos pakeitė euro nominalo pašto ženklai. Šį neįprastą paveikslą sukūrusi dailininkė J.Vaitkutė pasaulį stebina savo unikaliais kūriniais iš maisto produktų ir kitų netikėčiausių daiktų bei medžiagų, o pašto ženklus kūrybai ji pasitelkė pirmąkart.
„Kurdama šį paveikslą, vis prisimindavau smagią vaikystės išdaigą… Būdama maža, sykį spintoje radau tėčio kolekcinį pašto ženklų albumą ir spalvotus lipnius popierėlius suklijavau ant popieriaus. Žinoma, tąsyk gavau barti, o dabar — pasinėriau į kūrybos procesą, kuris buvo tam tikra meditacija“,— pasakojo menininkė J.Vaitkutė.
Rekordus fiksuojanti agentūra „Factum“ neseniai pripažino, kad iš daugiau nei 10 tūkst. pašto ženklų suklijuotas dr. J.Basanavičiaus portretas yra vienintelė ir didžiausia pašto ženklų mozaika. Iš Tauragės į Telšius atkeliavusi pašto ženklų mozaika jau buvo eksponuota Vilniuje, Kaune, Alytuje, Marijampolėje, Klaipėdoje, o vėliau pasuks Šiaulių kryptimi. Numatyta, kad per 2018-uosius iš pašto ženklų suklijuotas dr. J.Basanavičius taip pat keliaus Panevėžio ir Utenos kryptimis.
Šiemet po Valstybės šimtmetį švenčiančią šalį keliaujanti pašto ženklų mozaika yra viena iš atkurtosios Valstybės šimtmečiui bei 2018-aisiais švenčiamo Lietuvos pašto gyvavimo 100-mečio iniciatyvų. Atkurtosios Valstybės šimtmečio proga Lietuvos paštas didžiausiuose šalies paštuose nemokamai dalino organizuoto piešinių konkurso „Susieti žmones, suburti šalį“ nugalėtojų atvirlaiškius. Be to, svarbiems Lietuvos istorijos įvykiams, žymintiems kelią į Nepriklausomybę ir modernios valstybės kūrimą, įamžinti yra leidžiami pašto ženklai, vyksta filatelinės parodos ir kiti renginiai.
Renginyje su telšiškiais taip pat maloniai bendravo Lietuvos pašto korporatyvinių reikalų departamento projekto vadovė Edita Jurčienė ir Telšių centrinio pašto viršininkė Ritutė Plienienė su savo kolegėmis.