Nacionalinės jojimo ištvermės varžybos „Kalvotosios Žemaitijos“ taurei laimėti

Dešinėje su žirgu Beatofmyheart stovi Saulė Biguzaitė, įveikusi 81 km trasą ir laimėjusi „Kalvotosios Žemaitijos“ taurę.

Netoli Telšių įsikūrusiame jojimo sporto klube „Topolis“ įvyko nacionalinės ištvermės jojimo varžybos „Kalvotosios Žemaitijos“ taurei laimėti.

Ištvermės jojimas — tai rungtynės prieš laiką, kuriose patikrinamas žirgo greitis ir ištvermė, taip pat išbandoma raitelio orientacija bei gebėjimas jausti savo žirgo galimybes. Ir vis dėlto, varžantis ištvermės jojimo varžybose, pirmenybė teikiama ne pergalei, o gerai žirgo savijautai. Ištvermės jojimas — pats tikriausias žirgo ir žmogaus santykių išbandymas, kuris išsivystė daugiau iš būtinybės nei tiesiog užgaidos varžytis. Jojimas ilgą laiką buvo pagrindinis keliavimo būdas, o žirgai, galintys įveikti ilgus atstumus, išlaikę gerą savijautą, buvo brangiausias turtas. Tokią būtinybę pakeitus kitoms transporto priemonėms, ilgų distancijų jojimas tapo viena iš jojimo sporto disciplinų.

Į varžybas sugužėjo dalyviai iš visos Lietuvos: Vilniaus, Trakų, Šiaulių, Kurtuvėnų, Telšių, Kelmės, Kauno, Plungės, Baisogalos, žirgų ir savo jėgas išbandė svečiai iš Rusijos. Varžytasi dėl 14, 22, 24, 46, 36, 59 ir 81 km distancijos. Šį kartą varžybose dalyvavo 33 duetai. Iš jų net 13 raitelių jojo nacionalinės žemaitukų veislės žirgais, garsinančiais Lietuvą, ir tiek pat raitelių jojo arabų veislės žirgais, kurie laikomi viena ištvermingiausių veislių pasaulyje. Prie varžybų organizavimo labiausiai prisidėjo Žemaitukų arklių augintojų asociacija, Arabų arklių augintojų asociacija, Žirginio sporto asociacija, Lietuvos žirginio sporto federacija.
14 km distancijoje keturi duetai rungėsi dėl „Hilton Herbs“ taurės. Šios rungties nugalėtoja tapo Agnė Salmanavičiūtė su arabų veislės eržilu Skirnu. Antroji vieta atiteko telšiškei Cristinai Alosi su žirgu Kleopatra, o trečiąją užėmė plungiškė Brigita Jokšaitė su žemaitukų veislės kumele Alūna.
22 km „Gadūnavo taurė“ distancijoje varžėsi 5 duetai. Eglė Džiaukštaitė-Tamošaitė su arabų veislės žirgu Fogg tapo pirmosios vietos laimėtoja. Sofija Matulevičiūtė su arabų veislės eržilu Mounir užėmė garbingą antrą vietą, na, o Laura Janulytė su Taifūnu liko trečioje vietoje.
24 km distancija skirta tik žemaitukų veislės žirgams. Jau antrus metus paeiliui pirmosios vietos „Žemaičių taurę“ į Kurtuvėnus išsiveža žemaitukas Agatas,— šį kartą su raitele viešnia iš Maskvos Anna Šapošnikova. Antroji vieta atiteko telšiškei Ernestai Gedvilaitei su žemaituke Udrefa. Trečiąją vietą pelnė sporto klubo „Topolis“ raitelė Ieva Masalskaitė su žemaituku Topolis. Duetas nuo antrosios vietos atsiliko tik 4 sekundėmis.
46 km distancijos KU „Germanto lobis“ taurė atiteko sporto klubo „Topolis“ trenerei Aušrai Grajauskaitei su trakėnų veislės kumele Frontera. Antroji vieta iškeliavo į Kurtuvėnus Monikai Gorytei su arabų veislės žirgu Petrom. Trečioje pozicijoje liko sporto klubo „Topolis“ raitelė Kornelija Rubežiūtė su žirgu Kung Sanna.
Tarp žemaitukų, bėgusių 46 km, nenugalimi buvo Augustė Eidukaitytė su žemaituku Tinklas. Antroji vieta atiteko kaunietei Neringai Kūlokaitei su žemaituku Pertakas, o trečioji vieta išvyko į Baisogalą Dovilei Bagvilaitei su žemaituku Taifūnas.
„Tausalo taurė“ kinkinių važiavimo varžybose dalyvavo tik vienas duetas — Vidas Kūlokas su žemaituku Palšis, sėkmingai baigę 36 km distanciją ir namo parsivežę pirmosios vietos taurę.
„Blic taurė“, kurioje nebuvo greičio limito, atiteko Ugnei Zaleckienei su žirgu Alhaja. Duetas 59 km trasą įveikė per 3 val. 30 min. 56 sek. Antrąją vietą pelnė Vija Klimaitė su arabų veislės kumele Adjaria.
„Kalvotosios Žemaitijos“ taurės pačioje ilgiausioje distancijoje — 81 km — varžėsi 4 duetai. Deja, dėl karšto oro, sėkmingai trasą pavyko įveikti tik dviem duetams. Pirmoji vieta atiteko trakietei Saulei Biguzaitei su arabų veislės žirgu Beatofmyheart, kurie distanciją įveikė per 5 val. 19 min. ir 10 sek. Garbingą antrąją vietą pelnė Danguolė Lastauskaitė su arabų veislės kumele Paloma. Jos distanciją įveikė per 5 val. 23 min. ir 1 sek.
Organizatoriai — jojimo sporto klubas „Topolis“, kurie ištvermės jojimo varžybas organizuoja jau septintus metus, labai dėkingi rėmėjams: laikraščiui „Kalvotoji Žemaitija“, Gadūnavo seniūnijai, kredito unijai „Germanto lobis“, jojimo prekių parduotuvei „Pasažas“, jojimo prekių parduotuvei „Hilton Herbs“, AB „Lytagra“, fotografams Simonai Raibužytei bei Dominykui Petrulaičiui ir visiems kitiems, prisidėjusiems ir padėjusiems, kad dalyviai iš varžybų namo išsivežtų ne tik nuostabius prizus, bet ir plačias šypsenas. Kaip pasakė viena sportininkė, lengvaatletė Mary Lou Retton: „Trofėjai kaupia dulkes, o atsiminimai tęsiasi amžinai“. Iki susitikimo kitais metais!