Gaisras Vilniaus gatvėje ant kojų sukėlė visą daugiabutį

Atskubėję ugniagesiai užgesino gaisrą Vilniaus gatvės daugiabutyje.

Sekmadienio popietę specialiųjų tarnybų automobilių sirenų garsas aidėjo Žemaitijos sostinės Vilniaus gatvėje. Čia viename daugiabučių kilo gaisras.

Degė miegamasis kambarys
Kaip informuoja Telšių ugniagesių atstovai, informacija apie nelaimę gauta sekmadienį, birželio 24 d., 15.34 val. Atvykus gaisrininkams, iš dviejų kambarių buto, esančio ketvirtame aukšte, veržėsi tiršti dūmai. Paaiškėjo, kad degė miegamasis kambarys. Buto šeimininkė, pusamžė moteris, iš degančio buto jau buvo išėjusi. Ji dėl patirto šoko išvežta į ligoninę. Atskubėję ugniagesiai turėjo gelbėti degančio buto kaimynus. Iš penktojo aukšto balkono keltuvu nukėlė du žmones. Jie dėl dūmų negalėjo išeiti iš savo buto. Nukeltieji medikų pagalbos atsisakė. Kiti namo gyventojai patys išėjo į kiemą, nenukentėjo. Per gaisrą išdegė kambarys, apdegė jame buvę baldai, buities reikmenys, stipriai aprūko svetainės, virtuvės, prieškambario sienos ir lubos, baldai. Nuo karščio suskilo buto langų stiklai. Aprūko laiptinė 4-ame ir 5-ame daugiabučio namo aukštuose. Ugniagesiai išvėdino uždūmintas patalpas, iš buto išmetė apdegusius baldus.

Nebuvo jutiklio
Šis gaisras, kaip teigė ugniagesių atstovas, greičiausiai kilo dėl neatsargaus elgesio su ugnimi. Nepatvirtintais duomenimis, liepsna miegamajame kambaryje galėjo kilti nuo paliktos degančios žvakės. Pasak ugniagesių, buto šeimininkė, prasidėjus gaisrui, buvo namuose, kitame kambaryje, tačiau kurį laiką tragedijos nepajuto. Bute nebuvo įrengti dūmų jutikliai. Ugniagesių manymu, jei buto šeimininkė būtų paisiusi reikalavimo įrengti bute privalomus dūmų jutiklius, šios nelaimės ir didžiulių nuostolių bei baisaus sukrėtimo būtų išvengta.
Specialistai primena, kad garso signalu detektoriai įspėja gyventojus apie gresiantį gaisro pavojų, o laiku iškviesta pagalba padeda išgelbėti gyvybes ir žmonių turtą. Detektoriai turi būti įrengti gyvenamose patalpose, kur nėra įrengta priešgaisrinė signalizacija. Pernai namuose nakties metu žuvo 54 žmonės. Manoma, kad dūmų detektoriai būtų išgelbėję jų gyvybes. „Šaižiu garsu detektorius įspėja gyventojus, kol dar dūmų koncentracija ore nekelia pavojaus gyvybei. Norintiems įsirengti šiuos detektorius savo būstuose, pravartu žinoti, kad maksimalus vieno autonominio dūmų detektoriaus saugomas plotas nustatomas pagal gamintojo reikalavimus, tačiau jis turi būti ne didesnis kaip 60 kv.m. Jis saugo didelį plotą, jei jam netrukdo konstrukcijos ir pertvaros. Tad dažniausiai kambaryje įrengiamas vienas autonominis dūmų detektorius“,— pataria priešgaisrinės saugos ekspertai.

Savaitės gaisrai
Gaisras Vilniaus gatvės daugiabutyje — ne vienintelė praėjusios savaitės nelaimė. Birželio 18 d. 11.09 val. Luokės sen., Žaduvėnų k., Telšių r., traktoriaus BELARUS savadarbėje priekaboje degė sukrauti šieno rulonai. Gaisro metu apdegė ir sugadinta 11 šieno rulonų, apdegė savadarbės priekabos ratai. Traktorius neapgadintas. Ugnis įsiplieskė dėl transporto priemonės gedimo.
Per praėjusią savaitę birželio 20 d. Jokšų k. dėl neatsargaus žmogaus elgesio degė 14 arų miško paklotės, o štai tos pačios dienos vakarą dėl netinkamo žolės, ražienų ir augalininkystės atliekų deginimo Telšiuose, Parko g., įsiplieskė žolės gaisras. Jos išdegė 30 arų.
Birželio 22-osios naktį 2.43 val. Telšiuose, Virvytės g., gyvenamojo namo kieme degė malkos, sukrautos po pastoge. Gaisro metu apdegė 3 kub.m malkų, kitos malkos išsaugotos, nuardyta pusė malkinės stogo. Labiausiai tikėtina gaisro priežastis — neatsargus žmogaus elgesys.
Joninių dieną nelaimė nutiko ir Upynos sen., Naujikų k. Čia apie pusę penkių vakaro degė rūkykla. Ją gaisras sunaikino visiškai.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.