Afrikinis kiaulių maras įsiveržė į Telšių rajoną

Telšių VMVT viršininkas Zigmas Nevardauskas Ekstremalių situacijų komisijos (ESK) posėdyje informavo susirinkusiuosius apie kritusiam šernui nustatytą Afrikinį kiaulių marą Telšių rajono Žarėnų seniūnijoje.

Afrikinis kiaulių maras (AKM) ir toliau plinta Žemaičių krašte — pirmas jo atvejis nustatytas Telšių rajono Žarėnų seniūnijoje — šernui.
Šių metų liepos 11 dieną gautas gyventojo pranešimas apie Pušinės miške rastą šerno gaišeną. Telšių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai nedelsiant nuvyko į vietą ir nustatė, kad gaišena rasta medžiotojų klubo „Žvėrių Rojus“ medžioklės plote . Apie tai pranešta medžiotojų klubui, paimti gaišenos mėginiai, dezinfekuota aplinką, galėjusi turėti kontaktą su gaišena, medžiotojai gaišenos dalis užkasė, panaudotos priemonės dezinfekuotos.
Liepos 12-ąją mėginiai pristatyti į laboratoriją, o 14-ąją gautas pranešimas apie AKM įtarimą ir patvirtinimą. Nedelsiant tą pačią dieną Telšių rajono savivaldybėje sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos (ESK) posėdis, į jį pakviečiant šiuo klausimu atsakingus darbuotojus, seniūnus, kur situaciją rajone pristatė Telšių VMVT viršininkas Zigmas Nevardauskas.
Afrikinis kiaulių maras — ypač pavojinga užkrečiama virusinė naminių bei laukinių kiaulių ir šernų liga. Šis virusas perduodamas tiesioginio kontakto būdu su ekskretais, sekretais, krauju, sperma. Afrikiniu kiaulių maru gyvūnai užsikrečia ir netiesioginio kontakto būdu: per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą, pašarus, pašarinius priedus, žaliavas ir pan.
Ypatingą susirūpinimą kelia didžiulis smulkių kiaulių laikytojų skaičius. Visi be išimties kiaulių laikytojai yra aplankyti veterinarijos specialistų, supažindinti su priemonėmis, kuriomis galima apsaugoti savo kiaules. Tačiau statistika yra negailestinga. Paprastai, aptikus AKM užsikrėtusių šernų, užsikrečia ir privačiuose ūkiuose laikomos kiaulės.
Telšių rajone šiuo metu užregistruota 650 kiaulių bandų, 16 tūkst. 500 kiaulių, iš jų — 4 komercinės kiaulių laikymo vietos, kuriose laikoma 14 tūkst 200 kiaulių.
Kiaulių laikytojai užkrėstoje teritorijoje privalo laikytis būtiniausių reikalavimų. Kiaulių ūkiai turi atitikti griežtus biologinės saugos reikalavimus: teritorija turi būti reguliariai tvarkoma, joje auganti žolė laiku nušienaujama, krūmai apkarpomi, medžiai iškertami ar nugenėjami, kad juose būtų sunku veistis graužikams ir kitiems gyvūnams.
Būtina neįsileisti pašalinių žmonių į kiaulių laikymo patalpas, nešerti kiaulių gyvūninės kilmės atliekomis, visą pašarą plikyti. Šeriant kiaules, būtina persiauti batus ir pasikeisti viršutinius drabužius. Prie įėjimo į tvartą reikia įsirengti dezinfekcinį kilimėlį, nuolatos jį papildyti tirpalu, kuris veikia maro virusą. Taip pat nuolat naikinti graužikus ir kitus parazitus. Draudžiama kiaules laikyti lauke.
Kiekvieną ketvirtį privaloma deklaruoti laikomas kiaules, o pasikeitus jų skaičiui — jas išvežus ir atvežus — registruoti per 7 dienas. Ūkininkai turi kasdien stebėti savo kiaules, o pamatę neįprastus požymius, kreiptis į vietos privatų veterinarijos gydytoją arba teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus. Neatitinkantys reikalavimų, ūkiai kiaulių laikyti negali.
Iš šios teritorijos išvežti kiaules į kitas Lietuvoje esančias kiaulių laikymo vietas galima tik iš visiškai biologinio saugumo priemonių reikalavimus įgyvendinusių ūkių ir tik su veterinariniu pažymėjimu, patvirtinančiu kiaulių sveikatos būklę. Skerdžiant kiaules savo reikmėms, būtina informuoti veterinarijos gydytoją, kuris įvertins jų klinikinę būklę ir, esant ligos įtarimui, paims mėginius dėl afrikinio kiaulių maro.
ESK nutarė: įvertinus visas aplinkybes, ekstremalios situacijos neskelbti. Telšių VMVT turi nuolat sekti padėtį ir informuoti ESK. Telšių rajono savivaldybės administracija privalo informuoti gyventojus apie susidariusią situaciją. VMU Telšių regioninis padalinys (buvusi Telšių miškų urėdija) privalo informuoti gyventojus (informaciniais stendais), kad draudžiama lankytis miškų masyve, kur nustatytas AKM. Atitinkamas tarnybas užtikrinti atliekų surinkimą ir išvežimą kelio Telšiai — Varniai atkarpoje, Pušinės miške.
P.S. Kai jau straipsnis buvo parengtas spaudai Telšių VMVT informavo, kad liepos 19 dieną nustatytas Afrikinis kiaulių maras Tryškių seniūnijoje, Pušiniavos miške, sumedžiotam šernui. („KŽ“ inf.)

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.