Germanto paplūdimį okupavo šunys ar jų nekultūringi šeimininkai?

Nors paplūdimiuose šunims ne vieta, kai kurie poilsiautojai nesibodi kartu atsivesti ir savo keturkojus augintinius.

Kai šiųmetė vasara savo kaitra nepaliauja varginti Žemaitijos sostinės miestelėnų, nemaža jų dalis išsigelbėjimo ieško prie vandens telkinių. Taigi ir Germanto ežero poilsiavietė bei prie jo esantis paplūdimys šiomis dienomis tarp telšiškių itin populiarūs.

Lina Dijokienė

Išplatino laišką
Vis dėlto gražias poilsio akimirkas prie žemaičių krašto gražuolio ežero, kaip rodo vienos telšiškės papasakota istorija, gali aptemdyti kai kurių piliečių savanaudiškas elgesys ir menka kultūra.
Telšiškė Donata Kazlauskienė šią savaitę rajono žiniasklaidos priemonėms bei atsakingiems pareigūnams išplatino viešą laišką su kreipimusi. „Liūdna, kuomet gerą nuotaiką ir poilsį gadina Germanto ežero pakrantėje karaliaujantys šunys. Prie ežero (ne darbo valandomis, tarp 19-20 val.) lankėmės kartu su šeima. Matėme, kaip ant to paties smėlio, kur žaidžia vaikai, šlapinasi šunys, o ant žolės, kur klojame pledus, šunys ir kakoja… Germanto pakrantė puiki, kaip gražiai ji tvarkoma! Tik ilsėkis ir mėgaukis vasara, bet… ramybę drumsčia palaidi ir neprižiūrimi arba net pačių šeimininkų maudomi šunys. Nuo jorkšyrų ir retriverių… Lankėmės du vakarus iš eilės, šunų pilna. Ypač šiandien. Suskaičiavome bemaž 10! Pasijautėme tarsi šunų parodoje. Pradedu svarstyti, gal paplūdimys ruošiamas ne žmonėms, o šunims? Tikrai nieko prieš šiuos gyvūnus neturiu, bet viskam yra ribos. Juk nuo gyvūnų išmatų bei šlapimo ir vystosi po to visokios ligos, atsiranda įvairūs bėrimai ir t.t.
Taisyklės visiems gerai žinomos, kad prie vandens telkinių šunų būti negali. Tačiau šunų šeimininkams, atrodo, tai nė motais, nes, matyt, mažoka kontrolės, o gal ir per mažai informuojami žmonės apie taisykles? O gal atėjo metas baudoms ir reidams ne tik darbo valandomis, bet ir po jų? Beje, pasigedau ir ženklo, kad šunų vedžioti negalima. Pataisykite mane, jei klystu. Gal nepastebėjau. Kuo šiuo laišku tikiuosi? Viliuosi, kad atsakingi asmenys kartu su žiniasklaida suvienys jėgas ir sudrausmins nedrausmingus gyvūnų augintojų šeimininkus, jei ne baudomis, tai bent įspėjimais. O pasiektas rezultatas bus ne vienkartinis ir galiausiai bus įskiepyta į gyventojų savimonę, kad paplūdimys skirtas žmonėms, ne gyvūnams. Jei nebus kreipiamas dėmesys, tai gal greit iš pakrantės ir visą ganyklą padarys ne tik šunų, bet ir ožkų, karvių, arklių savininkai? Tikiuosi, kad perspėjimų nebus vienas ar du, o dešimtys.
Jei vairuotojai nuolat baudžiami už nepažymėtą automobilio pastatymo laiką ir daugybės transportų priemonių langus „puošia“ oranžiniai lipdukai, tad gal metas tokius lipdukus ant kaktų užklijuoti ir nedrausmingiems gyvūnų šeimininkams? Be abejo, šaržuoju, bet tikrai nuoširdžiai prašau atkreipti dėmesį į šią problemą ir nepasižiūrėti į tai biurokratiškai, o imtis atitinkamų veiksmų. Mes šiandien nuvaikėme ir sudrausminome trijų šunų šeimininkus, bet juk nuolat ten nepastovėsime, be to, yra ir asmenys, kurių pareigybėse priskiriamos šios kompetencijos bei už viešosios tvarkos sergėjimą mokamas atlygis, todėl, tikiuosi, kad ir viešai nuolat bus pateikiama informacija, kiek nedrausmingų gyvūnų savininkų perspėta/nubausta per atitinkamą laikotarpį“— rašo savo laiške D. Kazlauskienė.

Priminė taisykles
Jau kitą dieną su šiuo laišku buvo susipažinęs ir Telšių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas Artūras Stirbys. Jis paminėjo, jog telšiškės laiške įžvelgiąs net kelis gyvūnų laikytojų padarytus pažeidimus. Pirmiausia, anot skyriaus vedėjo, „gyvūnų laikytojas privalo užtikrinti, kad viešosiose vietose gyvūnai nebūtų paliekami be priežiūros. Jis turi nedelsdamas surinkti gyvūnų ekskrementus ar kitus gyvūno paliktus teršalus, gyvūnui priteršus viešoje vietoje. Taip pat keturkojo šeimininkas turi užtikrinti, kad jo gyvūnas nekeltų grėsmės žmonių gyvybei, sveikatai ar turtui, kitų gyvūnų gyvybei ar sveikatai. Cituodamas Gyvūnų laikymo taisykles, A.Stirbys priminė, jog asmenims draudžiama: vedžioti arba leisti gyvūnams bėgioti masinio žmonių susibūrimo vietose, švietimo ikimokyklinių įstaigų teritorijose, sveikatos apsaugos įstaigų, sporto ir vaikų žaidimo aikštelėse, paplūdimiuose, parkuose, skveruose (išskyrus tuos, kuriuose įrengtos vedžiojimo aikštelės) bei vietose, pažymėtose ženklu su užrašu: „Šunis vedžioti draudžiama“ (apvalus 25 cm skersmens skritulys, kurio fone pavaizduotas baltas šuns siluetas, su įstriža raudona linija iš kairės ženklo viršutinės dalies žemyn į ženklo dešinę dalį), bei kitose teritorijose.
Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas akcentavo, jog griežtai draudžiama vedžioti šunis palūdimiuose prie Masčio, Lūksto ir Germanto ežerų, be to, taip pat draudžiama„ maudyti gyvūnus pliažuose, poilsiavietėse ir kitose žmonių maudymosi vietose. „Už tokius pažeidimus galima taikyti LR ANK 346 str. 1 d., numatyta įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 120 eurų“,— įspėjo A. Stirbys. Taip pat šie klausimai yra aptariami ir Telšių rajono savivaldybės sprendime Nr. T1-221 „Dėl Telšių rajono savivaldybės miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių“. Jame nurodyta, kad bendrojo naudojimo teritorijose draudžiama vedant šunis, kates bei kitus gyvūnus ir jiems priteršus palikti ekskrementus, o žmonių maudymosi vietose maudyti gyvūnus. Gyvūnų savininkai ar atsakingi asmenys privalo nedelsdami surinkti bei išvalyti ekskrementus. A.Stirbys akcentavo, kad ir šiame sprendime numatyta atsakomybė — pagal LR ANK 366 str. numatyta įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų.

Ženklai vėl atsiras
Nors numatyta, kad turi būti įrengti atitinkami draudžiamieji ženklai, prie Germanto ežero tokių neteko pamatyti. Čia į akis krito tik statybininkų įspėjimas apie vykstančius statybos darbus. „Ženklai „Šunis vedžioti draudžiama“ buvo pastatyti visose reikiamose vietose, tačiau jie yra pavagiami. Kai kuriose vietose ženklai buvo statomi po keletą kartų. Taip nutiko ir prie Germanto, Masčio ežerų, kitur. Paskutinį kartą prieš porą metų buvo nupirkti 25 ženklai.
Šiuo metu ieškoma įmonės, kuri gali pagaminti tokius ženklus (buvusi ženklų gamintoja — Nemenčinės įmonė, matyt, susiduria su sunkumais, susitarti dėl nedidelio kiekio ženklų nepavyksta). Tačiau tikrai tokie ženklai bus pagaminti ir vėl pastatyti“,— užtikrino pašnekovas.

Ir įspėja, ir baudžia
A.Stirbys kalbėjo, jog jo vadovaujamo skyriaus pareigūnai nieko prieš suvienyti jėgas su žiniasklaida sprendžiant šią visuomenei aktualią problemą. Tačiau, jo manymu, šiuo klausimu galėtų daugiau iniciatyvos parodyti ir policijos pareigūnai, juolab kad jie dirba ištisą parą. „Šiaip paskutinį kartą mūsų reido metu liepos 17 d. prie Germanto ežero buvome nuvykę gal 21 val. Taip pat lankėmės ir prie Tausalo bei Masčio ežerų. Keletas asmenų buvo įspėta. Prie Germanto buvome nuvykę ir ketvirtadienį, apie 16 val. Tai dvi moteriškės dėl šunų vežiojimo buvo įspėtos žodžiu. Reidai vyksta nuolat, tačiau mes turime žymiai daugiau įvairiausių funkcijų, esame atsakingi ne tik už šunų šeimininkų drausminimą. Negalime nuolat budėti pie Germanto ežero. Neabejingiems piliečiams siūlome pamačius tokius dalykus, nufotografuoti ir parašyti skundą mums arba policijai. Taip pat būtų galima tiesiogiai paskambinti mums ir mes atvyksime“, — sakė A. Stirbys.
Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas informavo, jog dažniausiai netinkamai besielgiantys šunų šeimininkai arba laikytojai įspėjami žodžiu. Šiuo metu nubausti trys asmenys, per trisdešimt asmenų įspėti.
„Tikrai Germanto ežero paplūdimį aplankysime nuolat, bus ir ženklai, ir įspėjamosios lentelės, tačiau ten vyksta statybų darbai, kurie planuojami šiemet baigti“,— pažadėjo Telšių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas Artūras Stirbys.

3 Komentarai

  1. Pritariu jog šeimininkai turi sutvarkyti viską po šunų, tačiau žmonės ir tie patys vaikai palieka daugiau šiukšlių po savęs gamtoje, ir dar į vandenį šlapinasi priešingai nei šunys… ir už tai jiems nieko nenutinka, todėl apmaudu, jog negalima taikiai sugyventi ir dalintis paplūdimiu su geriausiais žmogaus draugais. Kaikurių lietuvių mastyme visdar gilus sovietmetis, ir jiems atrodo, kad šuns vieta prie būdos…

  2. Matyt kad ponas Stirbys nezino kad buves Telsiu meras(pavardes neminesiu)pasirase ir opublikavo spaudoje isaka, kur draudziama sunis vedzioti:germanto ez,mokyklu stadijonai, miesto parkai ir Varniu poilsio vietos. Deje visi apie tai uzmirso ir nekreipia demesio

  3. Turi būti daug griežtesnė kontrolė ir sankcijos už šunų, katinų karaliavimą tam draudžiamose vietose. Žmogėnai sureikšmine šunis, kates iki žmogaus lygio yra labai apgailėtini. Nepateisinama, kad gyvūnai siautėta paplūdimiuose, vaikų žaidimo aikštelėse bei kitose draudžiamose vietose, bet labai apgailėtini žmogėnai tempiantys savo augintinius į kapines, kur šunys bėgiodamas po kapines pakėlęs koją aplaisto čiut ne kiekvieną kapelį.

Komentarai nepriimami.