Telšiuose — vėl metalo plastikos meistrai!

Stovyklos senbuviai.

Vasara Žemaitijos sostinėje neįsivaizduojama be ypatingo jos kultūrinio gyvenimo reiškinio — pačių menininkų medalininkų stovykla vadinamo. Šiemet startavo jau 34-oji Tarptautinė medalio ir mažosios skulptūros stovykla.

Lina Dijokienė

Duoklė 100-mečiui
Telšiuose — Žemaitijos regiono centre bei menų mieste — vėl dvi savaites (liepos 15-30 dienomis) kūrybine dvasia alsuos Tarptautinė medalio kūrėjų stovykla. Šiemet ši stovykla įtraukta į Telšių rajono savivaldybės 2018 m. Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programą.
Ši stovykla — tai seniausia Europoje medalio menininkų kūrybinė stovykla, išaugusi į tarptautinį lygmenį, kasmet sukviečianti kūrybinei bendrystei aukščiausio lygio metalo plastikos meistrus iš Lenkijos, Latvijos, Ukrainos, Rusijos, Izraelio, Italijos. Šiųmetės stovyklos tema — „Lietuvos kelias. 100 metų“.

Naujos spalvos
Pažymėtina, kad 2018 metais į stovyklą pirmą kartą atvyksta ne tik medalio kūrėjai, bet ir skulptoriai, todėl stovyklos kūrybinės išraiškos tampa turtingesnės ir įvairesnės.
Kaip teigia stovyklos organizatoriai, jos dalyviams siūlomos neeskaluotos, naujos temos, susijusios su Žemaitijos regionui reikšmingomis asmenybėmis ir įvykiais, padariusiais įtaką kultūrinei pažangai Lietuvos valstybėje.
Stovykloje dalyvaujantys menininkai tradiciškai galės rinktis įvaizdžius, geriausiai išreiškiančius stovyklos temą.

Palinkėjo kūrybinės sėkmės
Atidarymo proga surengtoje spaudos konferencijoje stovyklos kuratorė — Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorės pavaduotoja muziejinei veiklai Ingrida Vaitiekienė sakė, jog yra labai laiminga, kad šiemet ši stovykla po tam tikro nerimastingo laikotarpio sulaukė įvertinimo iš Lietuvos kultūros tarybos 4400 eurų, Telšių rajono savivaldybė parėmė 9000 eurų.
„Malonu, kad šis reiškinys nenutrūksta. Žemaičių „Alkos“ muziejus šį kartą pabus Jūsų namais ir draugais“,— teigė I.Vaitiekienė.
Muziejaus direktorė Elvyra Spudytė pasveikino susirinkusius stovyklos dalyvius, ypač jaunuosius: „Padėsime ir visapusiškai globosime. Lauksime ir Jūsų patarimų, juk mūsų meninė patirtis neprilygsta jūsiškei“. Ji paragino menininkus pasinaudoti muziejuje sukaupta medžiaga, iš jos pasisemti kūrybinių idėjų.

Meninis diskursas
Spaudos konferencijoje susirinkę stovyklos dalyviai — menininkai įsiliejo į kultūrinį-meninį diskursą, mąstė apie programą, diskutavo stovyklos tema, prisiminė praeities patirtį ir aptarė ateities perspektyvas.
Menininkai pasiūlė imtis iniciatyvos — rašyti projektą, kurti knygą, skirtą Lietuvos medalio 500 metų sukakčiai įamžinti.
„Baltijos vienybė“ projekto vadovė, medalininkė Lina Kalinauskaitė pabrėžė: „Aukštos meninės vertės kūrybos raidą turėtų globoti valdžios institucijos, o ypač medalio meną, nes jis yra tiesiogiai susijęs su valstybingumu — tautinių vertybių išlaikymu, svarbiausių valstybės praeities bei dabarties įvykių įamžinimu, valstybei svarbių asmenybių atminimu. Taip pat svarbu išlaikyti ne tik meninės raidos, bet ir technologijų/amato tęstinumą. Nes jei taip nutiktų, kad meninio medalio kūrimo tradicijos nutrūktų, praėjus tam tikram laikui, gali būti labai sunku atkurti technologines žinias bei amato subtilybes“.
Pasiūlyta idėja — galbūt tiražuoti medalių stovyklose sukurtus kūrinius, kad juos plačiau pažintų visuomenė. Menininkams norėtųsi grįžtamojo ryšio, jų darbų meninio aptarimo, įvertinimo, galbūt net kritinio žodžio. Stovyklos veteranai pasidžiaugė jaunųjų menininkų pajėgomis, linkėjo jiems entuziazmo ir kūrybinės sėkmės.

Dėmesys edukacijai
Šiųmetė stovykla žada dar daugiau įsilieti į Žemaitijos sostinės kultūrinį gyvenimą. Štai, pavyzdžiui, šiandien, liepos 24 d., nuo 13 val. iki 16 val. profesionalūs medalio menininkai bei skulptoriai bendraus su jaunuomene bei žingeidžiais miestelėnais, užsukusiais į medalio stovyklos erdves. Stovyklos organizatoriai pažadėjo: menininkai ves medalio ir mažosios skulptūros kūrimo užsiėmimus Telšių gyventojams ir svečiams Žemaičių muziejaus „Alka“ erdvėse.
Tradiciškai medalininkų stovykla neįsivaizduojama ir be poetinio žodžio — juolab kad ne vienas medalininkas sykiu ir poetinio žodžio meistras. Šiemet stovyklos programoje ypatingas renginys — bus pristatytas Žemaičių kūrybos almanachas „Už kalno kalnas“. Almanacho sutiktuvės vyks Žemaičių muziejuje „Alka“ rytoj, liepos 25 d., 17 val. „Išleistas dideliu — 800 egzempliorių tiražu. Buvo kas stebisi, kodėl toks didelis. Sakom, nesijaudinkite, žemaičių daug — knyga atras savo namus“,— juokavo vienas iš almanacho autorių Gvidas Latakas.

Uždarymas
Stovyklose sukurti medaliai, metalo plastikos darbai — eksponuojami ne tik Žemaičių muziejuje „Alka“, kitose Lietuvos galerijose, tarptautinės medalių federacijos FIDEM parodose, Baltijos šalių ir respublikinėse medalių trienalėse, Pasaulio žemaičių dailės parodose. Jose sukurtų medalių parodos paprastai būna skirtos Žemaitijos regionui, Lietuvai ir pasauliui reikšmingoms datoms, asmenybėms įamžinti.
34-osios Tarptautinės medalio ir mažosios skulptūros stovyklos dalyviai kviečia Telšių miestelėnus ir svečius į stovyklos uždarymo renginį, parodos ir sukurtų darbų aptarimą muziejuje „Alka“ liepos 31 d. (antradienį), 16 val. Šiame renginyje bus ne tik pristatyti sukurti darbai, bet ir apžvelgiami jos rezultatai, analizuojama meninė medalių išraiška ir simbolika, pristatoma kitų metų stovyklos tema. Planuojama išleisti stovyklos katalogą lietuvių ir anglų kalbomis.
Tradiciškai Žemaičių muziejui „Alka“ kiekvienas autorius dovanoja po vieną stovykloje sukurtą ir atlietą medalio egzempliorių. Medaliai papildys muziejaus Numizmatikos kolekciją, bus atnaujinta medalių ekspozicija, parengta paroda.