Biržuvėnuose supleškėjo dvaro sodybos daržinė

Praėjusio ketvirtadienio vakarą į Biržuvėnus lėkė net kelios ugniagesių mašinos. Čia liepsnojo Biržuvėnų dvaro sodybos kompleksui priklausiusi medinė daržinė.

Lina Dijokienė

Organizuoja pasitarimą
Penktadienio rytą nerimastinga žinia dalijosi ir Telšių rajono savivaldybės administracija. Skaistė Sadonytė, Teisės ir administravimo skyriaus vyriausioji specialistė, informavo, kad rugpjūčio 23 d., ketvirtadienį, apie 18.51 val. ugniagesiams gelbėtojams pranešta apie Biržuvėnų dvaro sodyboje degantį pastatą — daržinę.
Telšių rajono savivaldybės nuosavybės teise valdomas pastatas sudegė. XX a. pr. daržinė registruota kultūros vertybių registre, paskelbta valstybės saugomu kultūros paminklu.
„Gaisras dar gesinamas. Apie įvykį informuotas Kultūros paveldo departamento Telšių skyrius, atliekami kiti būtini veiksmai. Įvykio vietoje apsilankė laikinai Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis Kęstutis Anglickas, Statybos ir urbanistikos skyriaus Statybos poskyrio vedėjas Adomas Žvirzdinas, Luokės seniūnijos seniūnas Česlovas Ubartas, kitų institucijų atstovai. Dėl įvykio kreipiamasi į policiją.
Pirminiais duomenimis, gaisras galėjo kilti dėl neatsargaus vaikų elgesio su ugnimi — liudininkai teigia matę nubėgančius du vaikus. Laikinai Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis Kęstutis Anglickas dėl gaisro organizuoja pasitarimą, kuriame bus priimami tolimesni sprendimai“,— buvo teigiama praėjusį penktadienį S.Sadonytės išplatintame pranešime.

Gesino keturios komandos
Išsamiau apie Biržuvėnuose kilusį gaisrą papasakojo Telšių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyresnysis inspektorius Vilius Končius.
Pasak ugniagesių atstovo, pirmiausia į nelaimės vietą, po devynių minučių nuo pranešimo gavimo, atvažiavo vietos ugniagesiai gelbėtojai — Luokės komanda. Vėliau atvyko ugniagesiai iš Užvenčio, Žarėnų bei Telšių.
Atvykus ugniagesiams, medinis, rąstinis, apkaltas lentomis, perdžiūvęs didžiulis (70 ir 30 m) pastatas — daržinė jau degė atvira liepsna. 18 val. 57 min. gautas papildomas pranešimas, kad užsidegė dar vienas pastatas. Rąstinės daržinės viduje buvo 150 rulonų šieno. Gaisro metu sudegė daržinė ir 140 rulonų šieno. Ugniagesiams pavyko išsaugoti 20 m atstumu nuo gaisro vietos esantį mūrinį su palėpe, raudonų plytų (60 ir 20 m) grūdų sandėlį — jie vandeniu aušino pastatą, be to, po stogo perdanga jau buvo palindusi ugnis. Gaisro metu apdegė ir buvo nuardyta 50 kv. m sandėlio stogo.
V.Končius sakė, kad vanduo gaisrui gesinti buvo vežamas apie du kilometrus iš Biržuvėnų priešgaisrinio rezervuaro, buvo nutiesta 150 metrų magistralinė linija. Gaisras lokalizuotas — sustabdytas ugnies plitimas 19 val. 52 min., likviduotas — jau po vidurnakčio. Gaisravietėje per naktį budėjo Luokės ugniagesiai, jiems teko perkasti degusį šieną, vandeniu lieti degėsius. V.Končius sakė, kad gesinant šį gaisrą ugniagesiams geranoriškai padėjo penki vietos gyventojai. Pradėtas tyrimas.
Telšių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Eglė Macienė teigė: „Iš tiesų, tai didelė nelaimė ir netektis. Gaisras įvyko unikalioje, architektūrinę bei istorinę vertę turinčioje kultūros vertybėje. Telšių rajono savivaldybė, kaip pastato valdytoja, kaip tai numato teisės aktai, informavo atitinkamas institucijas apie šį įvykį, kad būtų sureaguota į susiklosčiusią situaciją tinkamai ir kompetentingai. Pirmadienį pas Telšių rajono savivaldybės administracijos laikinai pareigas einantį direktorių įvyks tarpinstitucinis pasitarimas. Bus analizuojama situacija, įvertintos galimybės ir priimti sprendimai dėl tolimesnių veiksmų“.
Šeštadienį Telšių apskr. VPK informavo, jog rugjūčio 24 d. gautas pareiškimas, kad rugpjūčio 23 d. apie 18.30 val., Telšių r., Biržuvėnų k., daržinėje buvo padegtas šienas. Gaisro metu sudegė pastatas, 140 t šieno bei apleista daržinė. Nuostolis — 3 tūkst. eurų. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 187 str. — turto sunaikinimas ar sugadinimas.
Pagal šį straipsnį tas, kas sunaikino ar sugadino svetimą turtą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Jei sunaikinamas turtas yra didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės, toks kaltininkas gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

1 Komentaras

  1. Manau, kad tokius objektus turi saugoti sargai t.y.gyvi žmonės, kurie viska mato. Gaila buvo minimalių atlyginimų mokėti. O dabar jau dešimtis tūkstančių jeigu ne šimtus reiks sumokėti atstatant. Nesaugo Savivaldybė savo turto. Tikrai nesaugo. O ir jokie „grifai” nepadės, kol nebus žmogaus.

Komentarai nepriimami.