Telšiškės gimnazistės patirtis projekte „Moksleiviai — į Vyriausybę“

Telšiškė Gabija Miliūtė (pirma iš dešinės) kartu su kolege susitiko ir diskutavo su LR Vyriausybės kancleriu.

Kol vieni moksleiviai vasaros atostogas leido ilsėdamiesi ir pramogaudami, kiti ieškojo iššūkių ir savęs pažinimo. Tarp tokių drąsiai galime įrašyti Telšių Žemaitės gimnazijos moksleivę Gabiją Miliūtę.

Lina Dijokienė

Telšiškės Gabijos Miliūtės pavardė atsirado vieno iš labiausiai laukiamų vasaros projektų Lietuvoje „Moksleiviai — į Vyriausybę“ dalyvių sąraše. Šiemet 10-ąjį gimtadienį švenčiantis nacionalinis projektas vienai rugpjūčio savaitei subūrė pačius gabiausius ir veikliausius Lietuvos bei užsienio lietuvių mokyklų jaunuolius, ateityje pasiryžusius tapti mūsų šalies lyderiais.

Išsipildžiusi svajonė
G.Miliūtė pasakojo, kad „Moksleiviai — į Vyriausybę“ yra 11-12 klasę baigusiems moksleiviams skirtas projektas, kuriame sukuriama galimybė tiesiogiai susipažinti su Lietuvos Respublikos Vyriausybės veikla ir tapti aktyvesniais piliečiais. Projektą organizuoja Lietuvos Respublikos Vyriausybė kartu su Lietuvos moksleivių sąjunga, Nacionaline moksleivių akademija. Projekto dalyviai turi galimybę iš arti pamatyti Lietuvos institucijų ir politikų kasdienį darbą bei savaitę patys dalyvauti šioje veikloje.
Paklausta, kaip atsidūrė projekte bei kas paskatino jame dalyvauti, G.Miliūtė sakė: „Apie šį projektą pirmą kartą sužinojau dar aštuntoje klasėje iš ten jau dalyvavusių draugų, kurių atsiliepimai apie savaitę Vyriausybėje buvo išskirtinai teigiami, tad tik atsiradus anketai, tuoj pat ją užpildžiau ir laukiau atsakymo. Mano svajonė išsipildė — patekau į Vyriausybės kanceliariją!“.

Daug ir įvairios veiklos
Telšiškė pasakojo, jog praktiką atliko Vyriausybės kanceliarijoje. „Ten kiekvieną dieną manęs ir mano kolegės laukė įspūdžių kupini vizitai Kanceliarijoje su įvairiausių pareigų asmenimis. Kai kurioms veikloms jungėmės prie kitų ministerijų šešėlinių ministrų dienotvarkės. Kanceliarijoje susitikome ir diskutavome su Vyriausybės kancleriu, jo pavaduotojais, sužinojome, kaip ruošiami įvairūs teisiniai pakeitimai, atplaukiantys iš Seimo ir ministerijų. Ruošėmės Vyriausybės posėdžiui su kanclerio pavaduotoju. Pristatinėjome savo įspūdžius ir „Labas rytas, Lietuva“ tiesioginėje transliacijoje! Be to, keliavome į Nacionalinį vėžio institutą, susipažinome su ten dirbančiais mokslininkais, jų naujausiais pasiekimais, naudojama technika. Stebėjome radioaktyvaus tirpalo ruošimą, kompiuterinį moduliavimą gydyti, kuriamus vaistus ir pro mikroskopą stebėjome auginamas ląstelių kultūras ligai gydyti. Dar vykome į Gedimino bokštą, net užsukome į archeologų palapinę ir ten pamatėme ką tik atkastus, tikėtina, vieno iš 1863-1864 metų sukilimo vadų palaikus. Apsilankėme ir Rukloje, bandėme užvesti šarvuotį, kurio antrininkai buvo naudoti dar Vietnamo kare. Lankėmės ir Žalgirio arenoje, stebėjome sales, kuriose treniruojasi paties „Žalgirio“ komandos žaidėjai, bei susitikome su arenos direktoriumi. Nors savaitė buvo daugiau nei įtempta, tačiau įspūdžiai ne mažiau įspūdingi!“— entuziastingai veiklos kupiną savaitę pristatė gimnazistė.

Kita pusė
Pasak G.Miliūtės, pirmiausia toks projektas apskritai laužo vieną po kito stereotipus apie valstybės įstaigas, jų darbuotojus. Projekto dalyviai pamatė tą pusę, kurią, kaip teigė pašnekovė, kai kurios žiniasklaidos priemonės nušviečia palyginti retai. „Projektas neabejotinai išmokė mane šiek tiek kitaip žvelgti į valstybės institucijas. Nors kiek save pamenu, domiuosi aktualijomis, Lietuvos valstybės institucijų veikla, tačiau šitas projektas parodė, kiek stengiasi žmonės dėl mūsų valstybės. Man tai puikus pavyzdys ir didžiulis įkvėpimas ateities darbams“,— apie projekto įtaką savo ateičiai kalbėjo Telšių Žemaitės gimnazijos moksleivė.

Perspektyvus projektas
Paklausta, kaip vertina tokį projektą, G.Miliūtė pabrėžė, jog jos draugai, pasakoję išskirtinai gerus įspūdžius, neklydo — savaitė Vyriausybėje buvusi itin įtempta ir kupina įspūdžių bei naujų pažinčių. „Šis projektas šiemet atšventė savo pirmąjį jubiliejų ir garantuoju, kad sulauks ir kitų jubiliejų visiškai nepakitęs savo formatu. Mane nustebino tai, kad didžioji dalis dalyvių nebuvo iš didžiųjų miestų, o kaip tik atvirkščiai — iš regionų, mažesniųjų miestų! Tai tikrai įrodo, kad regionuose yra galimybė save realizuoti, tik gal ne taip lengvai pasiekiama ranka kaip sostinėje. Raginu visus vienuoliktokus ir dvyliktokus dalyvauti šiame projekte!“,— skatino bendraamžius imtis aktyvios veiklos projekto dalyvė.

Veikli savanorė
„Nuo mažens buvau nesustabdoma knygų skaitytoja, turbūt iš ten atsirado įprotis nuolat daryti kažką naujo“,— taip apie save sako G.Miliūtė. Šio jauno, energingo, veiklaus žmogaus būta daug ir visur — pašnekovė juokiasi, kad po bent kažkokį laiko tarpą buvusi beveik visuose miesto būreliuose. Nuo pat pirmųjų metų mokykloje sako atradusi aistrą šachmatams, pradėjusi pati mokytis groti muzikos instrumentais. „Nuo antros klasės dalyvauju mokslo konkursuose, olimpiadose. Mano nuomone, tai puikus būdas išeiti už mokyklinės programos ribų ir gilintis į objektą visai kitu, dar nepatirtu keliu. Šeštoje klasėje pradėjau savanoriauti, kiek vėliau prisijungsiu į nevyriausybines organizacijas (NVO). Manau, NVO yra puikus būdas net ir regionuose rasti naujų pažinčių, įgyti unikalios tam laikmečiui patirties ir tiesiog prisidėti prie visuomenės tobulėjimo savo įdirbiu. Šiandien mano diena atrodo dar kitaip. Svarbūs mokslai, pasiruošimas studijoms, Nacionalinės moksleivių akademijos baigimas, bandau įgyvendinti naujas idėjas bei projektus, skiriu laiko mėgstamiems užsiėmimams. Kai darai tai, kas patinka, riba tarp darbo ir laisvalaikio tampa sunkiai pastebima!“,— mintimis apie tai, kas padeda susiformuoti jaunam žmogui, dalijosi pašnekovė.

Daugiau drąsos
Paprašyta ko nors palinkėti savo bendraamžiams, Telšių rajono ir miesto moksleiviams, ką tik prasidėjusių naujų mokslo metų proga, Gabija Miliūtė pasidalijo patarimu: „Savo bendraamžiams labiausiai palinkėsiu išeiti iš komforto zonos ir išdrįsti išbandyti naujas veiklas ir projektus. Įgyta patirtis atsipirks su kaupu!“

Apie projektą
Projektas „Moksleiviai — į Vyriausybę“ kvietė aktyvų šalies jaunimą patiems kurti pilietiškumo pamoką, prisiminti buvusius dalyvius ir pamatyti, kuo jie užsiima dabar.
„Džiugu, kad šis projektas jau skaičiuoja pirmąjį dešimtmetį. Per tiek metų jis tapo prasmingu vasaros potyriu, parodančiu valstybės institucijų veiklą iš arti. Ir kaip moksleiviai neretai pažymi, tai laužo stereotipus apie valstybės įstaigas ir jose dirbančius asmenis. Šia galimybe turėtų pasinaudoti kiekvienas aktyvus ir šalies aktualijoms neabejingas jaunuolis“,— teigė premjeras Saulius Skvernelis.
Šiame projekte moksleivių laukia įspūdžių kupini vizitai Vyriausybės kanceliarijoje, ministerijose ir joms pavaldžiose institucijose. Aktualiais valstybės klausimais jaunieji lyderiai diskutuoja su premjeru ir ministrais, stebi Vyriausybės posėdžius, dalyvauja įvairiuose susitikimuose, kur su įvairių sričių specialistais dalijasi idėjomis, kaip spręsti opias visuomenės problemas. O svarbiausia, moksleiviai sutinka naujų įdomių bendraminčių.
Projektą kasmet organizuoja Vyriausybė. Per 10 metų jame dalyvavo 298 moksleiviai, registruojasi dar daugiau moksleivių.
„Šiuo projektu skatiname domėjimąsi valstybės institucijų veikla, supažindiname su darbo viešajame sektoriuje principais, didiname Vyriausybės, ministerijų, joms pavaldžių įstaigų atvirumą ir skaidrumą, skatiname jaunųjų piliečių aktyvumą, domėjimąsi šalies politiniu ir visuomeniniu gyvenimu, supažindiname visuomenę su kasdieniu Vyriausybės darbu. Taigi šis projektas keičia nuomonę ir laužo stereotipus apie valstybės tarnybą, griauna sienas tarp jaunimo iš skirtingų šalies regionų bei užsienio — projekte laukiami moksleiviai iš visos Lietuvos ir užsienio lietuvių mokyklų bei sudaro galimybes realiai prisidėti prie pokyčių šalyje!“,— teigė Kęstutis Butvydas, Komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiasis specialistas.