Festivalis „TEATRatradimai“ — penkios galimybės atrasti teatrą

Svečias iš Sakartvelo — režisierius Badris Tserediani ir telšiškis režisierius Donatas Žilinskas pristato naują bendrą projektą — spektaklį „Nepriklausomybės diena“.

Jau nuo šio trečiadienio — penkis vakarus iš eilės Žemaitijos sostinės gyventojai turi unikalią galimybę — atrasti teatrą. Pirmasis teatrų festivalis „TEATRadimai“ pristato penkis skirtingų žanrų spektaklius — nuo žemaitiškos komedijos iki Lietuvos ir Sakartvelo (Gruzijos) laisvės kainos sceninio apmąstymo.

Lina Dijokienė

Įvairaus žanro
„Mes norime visus telšiškius, visus Telšių žiūrovus, kurie yra atradę teatrą arba nori jį atrasti, pakviesti į festivalį „TEATRatradimai“. Jo pavadinimas sudėtas iš dviejų žodžių — teatras ir atradimas. Vadinasi, mes, kaip teatras, kviečiame žmones atrasti teatrą“,— spaudos konferencijoje sakė festivalio sumanytojas ir organizatorius, režisierius Donatas Žilinskas. Pasak jo, Telšių Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo teatro studija „Savi“ turi festivalį vaikams „Teatras — tautos sparnai“, kurį organizuoja Laimutė Pocevičienė. Nuspręsta, kad laikas turėti savo festivalį ir suaugusiesiems. Tikimasi, kad pavyks šią idėją išplėtoti, ir Žemaitijos sostinėje vienais metais svečiuosis vaikų festivalis, kitais — festivalis suaugusiesiems.
„Taigi šiemet ir rengiame šitą pirmąjį festivalį. Kadangi tai teatratradimai — norėjome, kad pasirodytų kuo įvairesni teatrai, kurie atvežtų skirtingų žanrų spektaklius. Iš pradžių planavome kviesti tik žemaičių regiono teatrų kolektyvus. Tačiau situacija pasikeitė. Pakvietėme ne tik žemaičius, bet ir iš kitų regionų — Mažosios Lietuvos, Priekulės, Anykščių. Netgi turime vieną svečią iš Sakartvelo — tai režisierius Badris Tserediani“,— sakė D.Žilinskas.
Svečias iš Sakartvelo kartu su telšiškiu režisieriumi D.Žilinsku bei Telšių Žemaitės dramos teatro studijos „Savi“ aktoriais per tris savaites sukūrė spektaklį „Nepriklausomybės diena“, kurį šį sekmadienį, 14 val., nemokamai parodys visiems telšiškiams. „Šiame spektaklyje susijungia Lietuvos ir Sakartvelo istorija — tai turėtų būti gražus pasveikinimas nepriklausomybės šimtmečio proga“,— intrigavo festivalio organizatoriai.

Mažų tautų panašus likimas
„Sekmadienį mes sveikinsime su šimtmečiu. Šimtmetis — ir pas jus, ir pas mus. Šitas projektas turės tęsinį ir Sakartvele. Noriu, kad panašų variantą suvaidintų ir mūsų, gruzinų, aktoriai. Mūsų istorijos labai panašios. Ir gruzinai labai gerai supranta, kokia sunki kova už laisvę, kaip sunku iškovotą laisvę išlaikyti. Ilgą laiką su Donatu aktyviai susirašinėjome, rinkome faktus, kuriais remdamiesi norėjome pastatyti šitą spektaklį. Manau, spektaklis bus vertas šio įvykio — nepriklausomybės šimtmečio svarbos“,— pristatydamas idėją, kalbėjo režisierius B.Tserediani.
Jis pasidalijo pageidavimu, jog norėtų, kad įgyvendinus šį sceninį projektą, į Sakartvelą atvažiuotų režisierius Donatas Žilinskas ir jie kartu galėtų sukurti panašų projektą apie Sakartvelo nepriklausomybę. „Taip jau yra, kad mūsų tautų istorija, likimai, turi daug panašumo. Mes esame ir labai skirtingi, ir labai panašūs. Mūsų tautos mažos, jos visą savo istoriją kovojo už laisvę, ir, tikiuosi, dės visas pastangas ją išlaikyti“,— svečias išreiškė viltį, kad tiek sakartvelams, tiek lietuviams nebeteks praeiti tokio sunkaus ir skaudaus kovų už laisvę kelio.
„Laisvės kovų istorija — tai daug faktų. Ne viską galima sudėti į vieną spektaklį. Mūsų spektaklyje daug dėmesio skiriame esminiams faktams — tai Rainių tragedijai, pokario partizaninei kovai ir Sausio 13-osios įvykiams. Man tai labai pažįstama, artima. Žiūrovas, atėjęs į sekmadienio spektaklį, pamatys mūsų kovos už laisvę kelią. Manau, bus aišku, kad visos mažos tautos praėjo tą sunkų kelią. Svarbu, kad žmonės tikėtų savo nepriklausomybe ir ją vertintų“,— akcentavo vienas iš spektaklio „Nepriklausomybės diena“ režisierių.

Istorijos pamokos
Rainių tragedija, pasak režisieriaus iš Sakartvelo, šiam spektakliui pasirinkta todėl, kad tai čia, netoli, Telšiuose, įvykęs kraupus įvykis. „Esu įsitikinęs, jog yra ir daugiau kitų baisių, liūdnų įvykių. Ir mūsų tautos istorijoje yra baisių dalykų. Tačiau tai, ką perskaičiau apie Rainių tragediją, manęs nepaliko nuošalyje. Tai nežmoniška. Kaip galima būti tokiam ciniškam, daryti tokius dalykus, tai labai mane emociškai sukrėtė. Manau, kad jūsų partizaninis judėjimas ir kilo dėl to, kad būta tokių istorijų, kaip Rainiuose. Kai taip elgtasi su tavo tauta, su tavo žmonėmis, tuomet normalus žmogus nebegali tylėti, nebegali likti nuošalėje“,— svartė B.Tserediani.
Spektaklio „Nepriklausomybės diena“ pagrindas — Algirdo Landsbergio pjesė „Penki stulpai miesto aikštėje“, tačiau tai tik viena dalis. Režisieriai teigė norėję apimti platesnį vaizdą, daugiau istorinių laikotarpių. „Aš ne pirmą kartą Lietuvoje, esu čia kūręs spektaklius. Man labai gera jūsų šalyje, myliu ją. Lietuva jau tapo mano dalimi. Lietuvių teatras man labai įdomus, lietuvių tautos žmonės — malonūs. Visada stengsiuosi, kad mūsų šalių kultūriniai ryšiai stiprėtų ir augtų. Menas — tai universali kalba, kuri mums geriau padeda suprasti vienas kitą. Tai būtina išnaudoti. Aš pats esu savo miesto teatro meno vadovas, visų mūsų pastangos, manau, bus nukreiptos tam, kad pavyktų įgyvendinti dar ne vieną įdomų meninį projektą“,— sakė svečias iš Sakartvelo.

Įvairi programa
2018 m. rugsėjo 26-30 d. Žemaitės dramos teatre vyksiantis pirmasis teatrų festivalis „TEATRadimai“ kviečia visus atrasti teatrą, o jį radusiems, susipažinti su skirtingo žanro Lietuvos teatrų spektakliais.
Į visus spektaklius bilietus (jų kaina — 3-5 eurai) galima įsigyti Žemaitės dramos teatro kasoje. Festivalį „TEATRadimai“ Žemaitės dramos teatre rugsėjo 26 d. 19 val. pradės Skuodo kultūros centro Žemaičių teatras (rež. E.Untulis), kuris žiūrovams parodys naujausią tirštai juokingą komediją „Sokts žaidėms“! Spektaklio autorius ir režisierius — Edmundas Untulis. Spektaklio scenografija — Vitos Lukšienės. Vaidina Tomas Matutis, Adelė Zubienė, Rasa Bernotienė, Regina Ramanauskienė, Stasys Vainoras. Spektaklis vaidinamas žemaičių tarme!
Festivalį rugsėjo 27 d. 18 val. pratęs jau telšiškiams pažįstamas Telšių Žemaitės dramos teatro spektaklis K.Sajos „Anapilin arba Kvailybės gravitacija“ (rež. D.Žilinskas). Spektaklio dailininkė — Giedrė Slavinskienė. Vaidina Vaclovas Bartkus, Antanas Nekrašius, Julija Kneitienė, Aistė Korkadinovaitė-Šiaudkulienė, Alvydas Jaramavičius, Kristina Sutkienė, Remigijus Macas, Donatas Žilinskas.
Rugsėjo 28 d. 18 val. Telšių Žemaitės dramos teatre bus parodytas Priekulės Ernesto Vicherto teatro spektaklis „Šaktarpis“ (rež. D.Savickis). Inscenizacijos autorė — Danutė Budrytė-Samienė. Vaidina Loreta Dvaržeckienė, Marius Burneika, Bronius Pleskūnas, Vilija Eitutavičienė, Kazimieras Žilinskas, Nijolė Viršilienė, Albina Jucienė, Egidijus Kazlauskis, Glorija Krugelytė, Laimonas Mitkus, Brigita Šlyžaitytė. E.Vicherto kūrinio „Šaktarpis“ tematika nepaseno: epochos keičiasi, bet moralinės vertybės ir žmonių silpnybės — tos pačios. Amžinos kaip pasaulis: meilė, pasiaukojimas, tikėjimas, garbė ir — turto godulys, kerštas, tėvų ir vaikų konfliktas. Šaktarpis — vietinė stichija, kai marios vaduojasi iš ledų gniaužtų ir savo kelyje naikina viską, ką sutinka. Tačiau spektaklio siužete šis grėsmingas gamtos reiškinys apsaugojo jaunų žmonių meilę — Elzės (Loreta Dvaržeckienė) ir Endrikio (Marius Burneika), Julijos (Nijolė Viršilienė) ir Gericho (Laimonas Mitkus). Brandos sulaukusius — Gritą Endromaitienę (Vilija Eitutavičienė) ir kapitoną Grinbaumą, prievaizdą (Kazimieras Žilinskas) priverčia permąstyti ir pakeisti savo nuostatas.
Festivalio „TEATRadimai“ programoje rugsėjo 29 d. 18 val. Telšių Žemaitės dramos teatre — Anykščių kultūros centro teatro spektaklis pagal J.Marcinkevičiaus apysaką „Daukantas“ (rež. J.Buziliauskas). Tai spektaklis, pasakojantis apie sudėtingo ir tragiško likimo asmenybę, pirmąjį Lietuvos istoriką Simoną Daukantą. Dirbdamas mokslinį ir kultūrinį darbą, jis klojo lietuvių tapatybės pagrindus. Svarbiausiu savo uždaviniu laikė ieškoti lietuvių tautos istorijos šaltinių, juos tyrinėti ir rašyti knygas savo tautai, ją šviesti ir kelti jos savigarbą, savo vertės suvokimą. Tai lyg ir biografinė apysaka, nagrinėjanti istoriko mokslinę ir kūrybinę veiklą, bet tai kartu ir šios iškilios asmenybės asmeninė gyvenimo drama. Visą savo gyvenimą paskyręs mokslinei veiklai, jis taip ir nesurado asmeninės laimės. Spektaklyje vaidina Ieva Gražytė, Audronė Pajarskienė, Jovita Povilavičienė, Edita Ražanienė, Svetlana Šerelienė, Jonas Buziliauskas, Gintautas Eimanavičius, Gintautas Kazakevičius, Justas Jakubauskas, Žilvinas Pranas Smalskas.
Festivalio kulminacija — bendras telšiškių ir režisieriaus iš Sakartvelo kūrybinis projektas — spektaklis „Nepriklausomybės diena“. Jį nemokamai bus galima pamatyti rugsėjo 30 d., sekmadienį, 14 val.