
Maistas, pasak Regioninės Telšių ligoninės direktoriaus pavaduotojos Birutės Zavadskienės, laikinai einančios direktorės pareigas, čia besigydantiems kartais būna tiek pat svarbus kaip ir vaistai. „Ligoninėje ne tik maitiname, bet ir gydome maistu. Juk išoperuotam pacientui neduosi bulvių plokštainio“,— šypsodamasi sako B.Zavadskienė.
Lina Dijokienė
Maisto paruošimo skyrius
Tarp anksčiausiai darbą pradedančiųjų Regioninės Telšių ligoninės darbuotojų — ir šios įstaigos Maisto paruošimo skyriaus moterys. Kad visus pacientus laiku pasiektų pusryčiai, šio skyriaus darbuotojos darbą pradeda šeštą valando ryto. Atokiau nuo kitų skyrių įsikūrusiame ligoninės Maisto paruošimo skyriuje pasikeisdamos dviem pamainomis dirba aštuoniolika moterų: dvi vyresniosios virėjos, atsakingos už tinkamą maisto kokybę ir kiekį, aštuonios virėjos, šešios maisto išdavėjos, sandėlininkė ir vyresnioji dietologė.
Pusė pirmos dienos — VšĮ Regioninės Telšių ligoninės Maisto paruošimo skyriuje — didžiulėje šviesioje ir erdvioje virtuvėje — pats darbų įkarštis. Koridoriuje maisto išdavėjos rikiuoja specialius elektra šildomus maisto vežimo vežimėlius, kad pacientus pasiektų šiltas ir gardus maistas — patiekalų temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 68 laipsnių. Ant įspūdingo dydžio viryklių baigiami ruošti paskutiniai patiekalai.
Ligoninės pacientams pamaitinti prireikia daugybės puodų. Pagal tai, kokį maitinimą ligoniams paskiria gydytojai, kasdien ruošiamas nuo vienuolikos iki devynių skirtingų dietų maistas. Kai besigydantieji ligoninėje pavalgo, visi indai surenkami ir grįžta į virtuvę — čia specialioje automatinėje indaplovėje jie išplaunami ir dezinfekuojami.
Siekiama kuo geresnės kokybės
Regioninės Telšių ligoninės pacientams per parą maitinti skiriama 2,20 euro. Įprastai ligoniai maitinami tris kartus per parą. Tačiau yra atskirų dietų, kur maitinama penkis ar šešis kartus per parą. Pavyzdžiui, šešis kartus per parą maitinami Vaikų skyriaus pacientai arba sergantieji cukriniu diabetu.
„Tai, kad čia pat, mūsų ligoninėje, maistas yra gaminamas, iškart, per dešimt penkiolika minučių atvežamas į skyrius, palaikant būtiną temperatūrą, leidžia užtikrinti žymiai geresnę ligonių maitinimo kokybę nei, pavyzdžiui, jei maistą gamintų kažkas kitas, o patiekalus gabentų per visą miestą kokiuose nors termoinduose“,— įsitikinusi laikinoji ligoninės vadovė. B.Zavadskienė pabrėžė, jog visos šalies gydymo įstaigų maitinimo praktika įrodė, kad geriausių rezultatų pasiseka pasiekti būtent ten, kur maitinimą organizuoja pačios gydymo įstaigos. Tai natūralu — juk jei maitinimu užsiima privatus verslas, jam reikia ir uždirbti. Tokiu atveju galimi tik du keliai: arba pacientams būtų tiekiamos skurdesnės maisto porcijos, arba maitinimui reikėtų skirti daugiau lėšų. Tačiau to dažnai ligoninės neišgali padaryti. Pašnekovė neslepia, jog ir į Telšių ligoninę veržėsi maitinimo paslaugas teikiantis verslas, tačiau, pasak B.Zavadskienės, buvusi ligoninės direktorė Alma Vitkienė atkakliai siekė to išvengti. „Tai direktorės A Vitkienės nuopelnas. Dabar dėl to labai džiaugiamės“, — pabrėžė B.Zavadskienė.
Žinoma, pačiai įstaigai maitinti ligonius nėra paprasta. Tenka ne tik atsakingai organizuoti maisto produktų tiekėjų konkursus, bet ir reikliai sekti jų pristatomus produktus. Telšių ligoninė džiaugiasi, kad, pavyzdžiui, pieno produktus šiemet pristato telšiškiai — AB „Žemaitijos pienas“. Dėl jų produkcijos kokybės netenka reikšti pretenzijų.
Laikosi griežtų reikalavimų
Maisto skyriaus vyresnioji dietologė Irena Kazbaraitienė apie savo kasdienio darbo specifiką turi ką papasakoti. Pagal iš ligoninės skyrių pateiktą informaciją — užsakymus (gydytojų paskirtas dietas bei ligonių kiekį), vykdomas dietinis pacientų maitinimas. Gali būti išskiriama net vienuolika skirtingų rūšių dietų. Jos būna subalansuotos, atsižvelgiant į pacientų medžiagų apykaitos sutrikimus bei į tai, koks maistinių medžiagų poreikis būtinas organizmui. „Kartais pacientui skiriama net individuali dieta. Pavyzdžiui, žmogus netoleruoja gliuteno baltymo ar pieno produktų. Arba gali būti skiriama vegetarinė dieta. Dietinis maistas gaminamas pagal sudarytą septynių dienų valgiaraštį, kuriame atsižvelgiame į sezoniškumą, parinkdami tai dietai tinkamus produktus (ekologiškas kruopas, negenetiškai modifikuotus, be konservantų produktus). Atskira dietų grupė yra koreguojama pagal tai, kokia turi būti maisto konsistencija. Pavyzdžiui, esant paciento rijimo sutrikimui, po operacijų ar ruošiant ligonį operacijai, įvairiems tyrimams, patiekiamas maistas, kuriame sumažintas riebalų, kalorijų kiekis. Tokiais atvejais patiekalai ruošiami garinti, verdami vandenyje, be druskos, be jokių prieskonių“,— apie savo darbo subtilybes pasakojo I.Kazbaraitienė.
Ji pabrėžė, jog Maisto paruošimo skyriaus darbuotojos griežtai laikosi Lietuvoje galiojančių teisės aktų reikalavimų, Lietuvos Respublikos Maisto įstatymo, Lietuvos higienos normos „Maisto higiena“, nustatančios maisto saugos užtikrinimo reikalavimus.
Ligoninėje vykdoma maisto saugos užtikrinimo sistema, leidžianti įvertinti žmogaus sveikatai kylančius pavojus, susijusius su maisto gamybos etapais: transportavimu, produktų laikymu, pakavimu ir realizacija.
Visuose šiuose etapuose griežtai kontroliuojama, kad nebūtų pažeidimų. Tiek laikinoji direktorė, tiek vyresnioji dietologė akcentavo, jog ligoninėje labai skrupulingai stengiamasi reaguoti į pacientų ir slaugytojų pastabas. Apie maitinimą nuolat kalbama kiekvienos savaitės skyrių slaugytojų pasitarimuose.
Įprasti reikia laiko
Nors dedama daug pastangų, kad ligoninės pacientams būtų patiekiamas sveikatai palankus, vertingas ir gardus maistas, tačiau sunku visiems įtikti. Juk kaip sakoma — dėl skonio nesiginčijama. Ne paslaptis, kad ne visiems patinka griežtos dietos, ypač, jei į ligoninę patenka asmuo, iki tol maitinęsis toli gražu ne pagal sveikos mitybos reikalavimus. Atsižvelgiama ir į visuomenės lūkesčius. Štai nuo pavasario Telšių ligoninėje besigydantiesiems nebetiekiama nei pieniškų dešrelių, nei apskritai virtos dešros. „Nors tai nėra kažkoks blogis, juolab, kad dešra būdavo tiekiama aukščiausios rūšies, tačiau nusprendėme jos nebeįtraukti į meniu. Stengiamės sudaryti valgiaraščius taip, kad pacientus pasiektų įvairus maistas, kad jame būtų visų reikalingų medžiagų“,— sakė ligoninės Maisto paruošimo skyriaus vyresnioji dietologė Irena Kazbaraitienė. Ji pasakojo, jog į sveikatai palankesnio maisto rekomendacijas stengiasi nuolat atsižvelgti. Štai dabar pacientams tiekiami patiekalai su mažesniu druskos kiekiu, o arbata — mažiau pasaldinta.