Skulptorius Gediminas Karalius: „Mačernis nebuvo liaudies tribūnas“

Žemaitės gimnaziją tarsi persekioja „prakeiksmas“. Dėl Savivaldybės administracijos „profesionalų“ veikimo ar neveikimo dar sykį reikia pilti postamentą paminklui, o anksčiau teko net tris kartus keisti stadiono tvoros tinklą.

Jau devyniolika metų telšiškis poetas Vytautas Stulpinas stengiasi įgyvendinti savo idėją: pastatyti prie Žemaitės gimnazijos paminklą poetui Vytautui Mačerniui. Pasak poeto, vieni merai jo idėjos nė nesuvokė, kiti buvo abejingi, pritarė vien Vytautas Kleiva.

Alvydas Ivoncius

Daugelis merų buvo abejingi
Prieš kelias savaites apie V.Mačerniui skirto paminklo pastatymą Redakcijoje kalbėjomės su V.Stulpinu ir Vilniaus dailės akademijos profesoriumi, menininku Petru Gintalu. Pastarasis padėjo V.Stulpinui įgyvendinti jo kadaise pasiūlytą sumanymą.
Dar meru dirbant V.Kleivai, teritorijos sutvarkymo prie Žemaitės gimnazijos projektui parengti buvo skirta 15 tūkst. litų. Kažkaip tie pinigai atgulė architekto Algirdo Žebrausko firmos sąskaitoje. A.Žebrauskas parengė projektą, bet jo įgyvendinimas būtų kainavęs pernelyg brangiai.
Kita vertus, V.Stulpinui ir P.Gintalui šio projekto nemaža dalis sumanymų atrodė esantys pertekliniai: vėl norėta padaryti iščiustytą aikštę, ne kiek darniai įsikomponuojančią į mokyklos kalvelę, kiek kontrastuojančią gamtovaizdžiui. Galiausiai ir Savivaldybės vadovai bei už architektūrą atsakingi valdininkai suprato, kad A.Žebrausko sukurtas projektas perteklinis.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 77 (10089)