Mokytojų šventėje — jų kūrybos knygos pristatymas

Vaikų sveikinimas.

Ateities valdovų valdovai — taip šiandienos mokytojus, sveikindamas su profesine švente, pavadino JE Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas.

Lina Dijokienė

Aktorių sveikinimas
Gausiai į Žemaitės dramos teatro salę ketvirtadienio popietę susirinkusius mokytojus, mokyklų vadovus, pasveikino Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studijos „Savi“ jaunieji aktoriai. Eiles skaitė, renginį vedė kino ir teatro aktorė Valda Bičkutė-Valiukienė, savo kūrybos dainas dovanojo, muzikavo, poetas dramaturgas Mindaugas Valiukas.
„Nepaprastai džiaugiuosi, kad esu savo gimtajame mieste, savo gimtojoje scenoje ir galiu prisidėti prie sveikinimų vienai iš švenčiausių profesijų — mokytojo profesijai“,— prisipažino susirinkusiesiems kraštietė aktorė.

Vyskupo žodis
Kaip visada, itin prasmingas mintis išsakė Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas. „Kokia laimė pasveikinti ir pasidžiaugti Jumis šią dieną, kai tikrai prisimename, kad esate valdovų valdovai. Čia mokiniai labai drąsiai pasakė: „Mes esam ateities valdovai“. Mes nesiginčijame. Bet kad jie taptų valdovais, iš tikrųjų esate Jūs, tie puodžiai ateities visuomenės, kurią jau galime matyti šių vaikų akyse, jų žodžiuose ir džiaugsme. Taigi esate ateities kalviai. Taip, yra šeima, bendruomenė, vis dėlto, imant statistiškai, mokytojas turbūt praleidžia daugiausiai laiko su jaunu žmogumi, kuris atėjo gauti galią. Kokią tą galią? Popiežius Pranciškus, tik prieš savaitę buvęs mūsų tėvynėje, uždavė namų darbų. Vienas iš jų — tai mokėti priimti skirtumus ir netgi kitiems padovanoti tą požiūrį, kad gali sugyventi su įvairiais žmonėmis drauge, bičiuliškai ir mes dar galim pamokyti tos kultūros ir pasaulį, ir Europą. Buvome nustebę, kad taip mus vertina. Esame tarsi ekspertai. Tada jis paragino mus grįžti prie šaknų, mąstyti apie mūsų kraštą kaip didį, kaip tą, kuris turėjo labai gražią istoriją, juk Europa mokėsi iš mūsų statutų. Labai svarbu, kad mokydamiesi iš praeities, semtumėmės stiprybės ateičiai. Trečia pamoka buvo — mokyti save dovanoti ir išmokyti to kitus. Tas gražus įvaizdis, kaip Vilnelė praranda savo vandenį Neryje, o Neris — Nemune, sako, kad taip save atiduodi, bet tampi didžiu dėl tos dovanos. Viešpatį Jėzų vadino mokytoju, kuris moko su galia. Kai jis kalbėjo, kažkaip kitaip viskas atrodė. Galia tarsi ėjo. Galėtume klausti, o kokia galia šiandien mano, kaip mokytojo, darbe yra? Aš manau, brangieji, kad tai yra šilto santykio kūrimas ir to mokinimas kitų tos jaunosios kartos žmonių. Galiu mokyti matematikos, fizikos ar lietuvių kalbos, turėdamas omenyje tą bičiulišką ir savęs dovanojimo dimensiją. Tai nėra tik informacija, bet taip pat ir mokymasis gražių santykių, kai mes drauge tyrinėjame ir mokslo klodus, bet taip pat mokinamės pačio brangiausio — bendrystės ir santykio meno. Manau, kad čia yra mokytojo džiaugsmas. Kai tai pradedi daryti, grąža ateina, džiaugsmas grįžta mokinių šypsena, jų įkvėpimu. Tada mokytojas gauna šimteriopą derlių, kurio negali atlyginti nei geri žodžiai, nei paskatos, bet tų vaikų ačiū ir jų širdys. Labai noriu palinkėti, kad tos gražios reakcijos iš mokinių sulauktumėte kuo dažniau. Jei kas klaustų, kaip mes į Jus žiūrim, tai Jūs — tiesiog jungtinės pajėgos“,— sakė Kęstutis Kėvalas.

Apdovanoti mokytojai šviesuliai
Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas susirinkusiai pedagogų bendruomenei perdavė įrašytą video sveikinimą. „Jūs nuolat rodote kryptį kitiems. Jūsų darbo dėka sužimba noras atrasti, suprasti, pažinti ir surasti. 25 metus dirbau pedagogu, tad puikiai suprantu nelengvą Jūsų kasdienybę. Džiaugiantis ugdytinių pasiekimais, svarbu nepamiršti ir savęs. Tikiuosi, kad valstybės priimami sprendimai tinkamai įvertins Jūsų darbo svarbą ir indėlį“,— sakė sveikinime meras P.Kuizinas.
Improvizuotai ir kūrybingai, kaip teigė šventės vedėja V.Bičkutė-Valiukienė, mokytojus pasveikino Telšių rajono savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Vilija Bačionienė, Švietimo ir mokslo ministerijos Regioninės politikos analizės skyriaus vyresnioji specialistė Regina Pocienė, laikinai einantis Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas Rimantas Žebrauskas, Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Mažeikienė, Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinės sąjungos Telšių rajono susivienijimo pirmininkė Zofija Jesinienė. Kiekvienas sveikintojas gavo po obuolį su klausimu, į kurį, pasak sumanymo autorių, atsakydami improvizuotai ir šmaikščiai turėjo pasveikinti susirinkusius pedagogus.
Seimo narys V.Bukauskas pasidalijo savo mokykline išdaiga, Švietimo ir sporto skyriaus vedėja D.Mažeikienė papasakojo, kaip gimė idėja išleisti Telšių rajono mokytojų kūrybos knygą, o ir visi kiti negailėjo gražių žodžių mokytojams jų profesinės šventės proga.
Mokytojų profesinės dienos minėjime visas dėmesys būtent ir buvo sutelktas mokytojų kūrybos knygai „Medus vis teška ant asfalto“, jos ištraukas skaitė jaunieji Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studijos „Savi“ aktoriai bei renginio vedėja.
Tradiciškai per minėjimą įteikti simboliniai obuoliai šių metų mokytojams šviesuoliams. Šios nominacijos atiteko varniškei Giedrei Bajorūnienei, vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ pedagogei Jurgitai Nagienei bei istorijos mokytojai Gitanai Piktužytei. Neužmiršti liko ir mokytojai, jau išėję užtarnauto poilsio. Juos medaliais apdovanojo sąjungos „Bočiai“ atstovė.

1 Komentaras

  1. Kiekvienais metais Mokytojų dienos paminėjimas vis skurdesnis, neįdomesnis. Renginys pliusiukui padėti.O taip norėtųsi ne tuščių kalbų, vaikiškų ,,prizų”, o linksmo, kultūrinio renginio. Vaikų koncertų mokytojai prisižiūri mokyklose. Argi negalima pakviesti kokių nors atlikėjų. Negi mokytojai tiek teverti?

Komentarai nepriimami.