Juozo Taunio nuotraukų paroda „Gamtos simfonija“

Nuotraukose — keliautojo įamžinti kalnų vaizdai.

Ne kiekvienas menininkas geba ne tik kurti, bet ir pateikti savo kūrybą, papasakoti apie tai, kas įkvepia, skatina žengti į priekį. Mažeikiškis pedagogas, keliautojas ir fotografas Juozas Taunys, Telšių Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje surengęs savo nuotraukų parodą, visus užbūrė entuziastingu savo pasakojimu.

Lina Dijokienė

Pasveikino autorių
Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorė Jolanta Sutkutė, pradėdama renginį, pasveikino gausiai į parodos atidarymą bei susitikimą su jos autoriumi — fotomenininku Juozu Tauniu sugužėjusius lankytojus ir palinkėjo gražių emocijų bei malonių įspūdžių apžiūrint puikias nuotraukas. Pasak direktorės, nepakanka vieną kartą užmesti žvilgsnio — į tokias nuotraukas reikia žiūrėti dar kartą ir dar kartą. Julita Švėgždavičienė, Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Bibliografinio aptarnavimo skyriaus vedėja, padėkojo autoriui, kad atvežė į Žemaitijos sostinę tiek daug puikių kadrų.

Komentarai
Juozas Taunys visus pakvietė kartu pasižiūrėti jo nuotraukų. Kai kurios iš jų slepia įspūdingas, gyvenimiškas istorijas: nuo jaunystės laikų, kai kartu su kitais alpinistais kopė į pirmuosius kalnus, iki visai nesenų įspūdžių — po kelionių po margąjį, kaip pats sako, pasaulį. Kita parodos dalis — tai žydintis pasaulis, kalnų pievos ir vienas vienintelis žiedas, besiveržiantis į saulę ties praraja… Kiekvieną nuotrauką palydėdamas vaizdžiu, išraiškingu komentaru, Juozas Taunys savo nuotraukomis teigė — pasaulis toks gražus, toks nuostabus, tačiau reikia ir tam tikrų sąlygų: atsirasti tinkamu laiku tinkamoje vietoje ir dar esant tinkamam apšvietimui… Pakomentavęs kiekvieną nuotrauką, parodos autorius pakvietė į bibliotekos skaityklą — ten dalijosi savo kelionių įspūdžiais, diskutavo su telšiškiais, dovanojo puikią nuotaiką ir dar vieną savo talentą — muzikavimą.

Gamtos vaikas
Juozas Taunys gimė 1956 metais Radviliškyje. Fotografuoti ir daryti nuotraukas pradėjo būdamas dar vaikas, vienuolikametis, fotoaparatu „Smena“. Studijuodamas Klaipėdos universitete, kartu su muzikos mokytojo profesija mokėsi ir visuomeninių profesijų fakultete meninės fotografijos specialybės. Po dvejų metų studijų įgijo fotomenininko kvalifikaciją. Klaipėdos universitete diplominiam darbui buvo paruošęs savo pirmąją fotografijų parodą. Baigęs studijas, dirbo Radviliškio 5-oje vidurinėje mokykloje muzikos mokytoju. „Mano paruoštas mokinys Vytautas Juozapaitis (šiuo metu Seimo narys, profesorius, operos solistas) tapo „Dainų dainelė 1980“ laureatu. Nuo 1983 m. gyvenu ir dirbu Mažeikiuose. Pirmoji darbovietė buvo muzikos mokykloje, o nuo 1986 m. dirbu muzikos mokytoju „Ventos“ progimnazijoje. Mano paruošti vaikinų ansambliai ne kartą yra tapę „Dainų dainelės“ laureatais“,— taip savo darbinę karjerą pristato J.Taunys.
Neatsitiktinai fotomenininko nuotraukose daug dėmesio gamtai, įspūdingiems jos vaizdams. „Nuo pat vaikystės esu gamtos vaikas, todėl vasarą gyvenu sodelyje. Būdamas studentas, lankiau alpinizmo treniruotes, vasaromis vykdavau į Kaukazo kalnus treniruotis ir kopti į viršūnes. Kiekvienais metais keliauju, dažniausiai į kalnus. Su savimi visuomet turiu fotoaparatą ir įamžinu mano akiai mielus ir gražius vaizdus“,— savo, kaip fotomenininko, virtuvę atskleidžia mažeikiškis pedagogas Juozas Taunys.