Savivaldybė kviečia jaunas šeimas pasinaudoti finansine paskata būstui įsigyti

Pagal jaunų šeimų būsto programą regionuose Telšių rajono savivaldybė iki spalio 25 d. sulaukė 35 jaunų šeimų prašymų, devynioms šeimoms jau išduotos pažymos gauti valstybės subsidiją. Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas ragina jaunas šeimas pasinaudoti galimybe ir kreiptis į Savivaldybę — lėšų būstui įsigyti dar yra.

Parama — tik pirmajam būstui
Seimui priėmus Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymą, jaunos šeimos įgijo galimybę su valstybės subsidija regione įsigyti arba pasistatyti pirmą būstą. Pretenduoti į valstybės paramą būsto kredito daliai gali šeima, kurioje abu sutuoktiniai arba vienas vaiką auginantis tėvas ar mama yra ne vyresni kaip 35 metų. Jaunos šeimos nariai turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą. Pažymėtina, kad iki kreipimosi dienos šeimos nariai negali būti turėję bei kreipimosi ir pažymos išdavimo metu neturi Lietuvoje ir užsienio valstybėje nuosavybės teise registruoto būsto.
Susiradusi būstą pirkimui arba sklypą statybai, jauna šeima turi deklaruoti turtą ir užpildyti prašymą www.spis.lt arba tiesiogiai savivaldybėje (28 Telšių rajono šeimos prašymus pateikė internetu, į savivaldybę kreipėsi 7 šeimos).

Sprendimą dėl kredito priima kredito įstaiga
Jei šeima atitinka kriterijus, jeigu yra lėšų, Savivaldybė per 10 darbo dienų išduoda pažymą subsidijai gauti. Su šia pažyma jauna šeima į pasirinktą kredito įstaigą turi kreiptis per 15 kalendorinių dienų. Sprendimą, ar suteikti kreditą, kredito įstaiga priima per 2 mėnesius, jei kreditas suteikiamas, pasirašoma kreditavimo sutartis, subsidiją kredito įstaigai Socialinės apsaugos ir darbo ministerija perveda ne vėliau kaip per 4 mėnesius.
Jei visos lėšos tiems metams išnaudotos, pažyma neišduodama, bet formuojamas sąrašas naujam finansavimo periodui, laikantis eiliškumo pagal prašymo pateikimo datą.
Suma, pagal kurią apskaičiuojama jaunai šeimai suteikiama subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkst. eurų.

Subsidijų dydžiai
„Jaunoms šeimoms taikomos šios subsidijos: neauginančioms vaikų — 15 proc.; auginančioms 1 vaiką — 20 proc.; auginančioms 2 vaikus — 25 proc.; auginančioms 3 ir daugiau vaikų — 30 proc. Pavyzdys: jei tris vaikus auginanti jauna šeima perka 50 tūkst. eurų vertės būstą, ji įgyja teisę į 15 tūkst. eurų subsidiją“,— informuoja Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Laima Ežerskienė, kuruojanti jaunų šeimų būsto programą.
Jeigu priimamas teigiamas sprendimas skirti subsidiją, jauna šeima turi kreiptis į kredito įstaigą (banką ar kredito uniją) ir per 2 mėnesius sudaryti būsto kreditavimo sutartį. „Dėl subsidijos pirmajam būstui įsigyti kreipėsi 35 Telšių rajono šeimos. Dvi iš jų pretenduoja į 15 proc. subsidiją, 18 — į 20 proc., 15 — į 25 proc. subsidiją. Tris ir daugiau vaikų auginančios šeimos prašymų nepateikė“,— informuoja L.Ežerskienė. Pirkti būstą ketina 22 Telšių rajono šeimos, statyti — 13.

Informacija norintiems statyti būstą
Jaunos šeimos, pretenduojančios į valstybės subsidiją ir norinčios statyti namą, privalo vadovautis tam tikrais reikalavimais. Vienas jų — namo statyba turėtų būti pradedama turint savų lėšų. Svarbu nepraleisti ir numatytų terminų: per 15 kalendorinių dienų nuo pažymos suformavimo šeima turi susisiekti su kredito davėju, per 2 mėnesius įvyksta derybos, pasirašoma kredito sutartis. Atkreiptinas dėmesys, kad ketinamos įsigyti nuosavybės adresas gali būti keičiamas iki tol, kol Savivaldybėje suformuojama pažyma, patvirtinanti jaunos šeimos teisę į subsidiją. Pakeitus adresą, eilė neprarandama.
Būsto statymo darbams galima samdyti rangovą arba atlikti darbus patiems, statybos turi būti baigtos su kredito davėju sutartu laiku, tačiau skirtingi kredito davėjai pirmenybę gali teikti namo statyboms sudarius rangos sutartį. Subsidija išmokama tik pabaigus namo statybas per sutartą su kredito davėju laikotarpį (įprastai 1-2 metus).

Kviečiame naudotis galimybe
Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas Telšių rajono šeimas ragina dar šiemet kreiptis dėl finansinės paskatos būstui įsigyti — lėšų tam yra. „Jaunų šeimų būsto programa yra didžiulė paskata jaunoms šeimoms įsigyti nuosavus namus, tad siekiame, kad kuo daugiau telšiškių pasinaudotų šia galimybe. Prašau tėvelių, senelių informuoti savo artimuosius, kreipiuosi ir į jaunimą, kad dalintųsi šia informacija tarpusavyje. Pagal programą lėšos skiriamos tiek vaikus auginančioms šeimoms, tiek atžalų dar neturintiems, tiek pirkti būstą, tiek statyti, tad drąsiai kviečiu naudotis šia galimybe, kad kuo daugiau jaunų šeimų įsigytų nuosavus namus“,— ragina rajono meras P.Kuizinas.
Jaunų šeimų būsto programai regionuose 2019 metais planuojama skirti dar 10 mln. eurų. (Telšių rajono savivaldybės inf.)