„Raudonas balionas“: STOP vaikų vagystėms iš šeimų!

Socialinė akcija „Raudonas balionas“ Telšiuose.

Tokiu skambiu šūkiu praėjusią savaitę per Lietuvą nuvilnijo socialinė akcija, kvietusi į miestų ir miestelių aikštes susirinkti tuos, kurie yra neabejingi šių dienų aktualijoms: vis dažniau iš šeimų, neva prisidengiant rūpesčiu ir vaiko interesų apsauga, paimami vaikai.

Lina Dijokienė

Sugriežtėjo vaikų teisių apsauga
Vaikų teisių apsaugos klausimas Lietuvos visuomenės gyvenime kaskart iškyla vis aštriau. Nuaidėjus prieš kelerius metus kraupiai istorijai apie šeimoje nužudytą vaikelį, vis dažniau prabylant apie nuo artimiausių šeimos narių smurto kenčiančius mažuosius, medikams griebiantis už galvų dėl vis baisesnių sužalojimų patyrusių mažųjų pacientų, Lietuvoje buvo griebtasi rimtų permainų vaiko teisių apsaugos srityje: uždraustos fizinės bausmės, sugriežtinti įstatymai, pertvarkyta atsakingų institucijų veikla. Tačiau tai, kaip neseniai paaiškėjo, išvirto į kitą pusę.
Vaiko teisių apsaugos specialistams uoliai vykdant surašytas instrukcijas, iš atsakingų, savo pareigas vykdančių šeimų buvo paimami vaikai, kurie susitikimo su tėvais laukdavo ne po mėnesį ar du. Dėl to pasipiktinę piliečiai ėmėsi įvairių priemonių. Viena iš jų — tai praėjusios savaitės viduryje daugelyje šalies miestų piliečius paraginusi susiburti socialinė akcija „Raudonas balionas“.
Kaip teigė šios akcijos organizatoriai, per populiarų socialinį tinklą kvietę gyventojus prisijungti, ši akcija simbolizuoja visuomenės neabejingumą šių dienų situacijai, kai šeimos praranda vaikus dėl menkiausio skambučio ir Valstybės vaiko teisių apsaugos (VVTA) galią prieš tėvus.

Į akciją įsijungė ir telšiškiai
„Raudonas balionas simbolizuoja skausmą, kraujuojančią širdį. Visi Lietuvos gyventojai yra kviečiami išeiti į savo miestų ir miestelių pagrindines aikštes su raudonu balionu ir parodyti, kad esame vieningi. Tai nėra mitingas ar piketas, tai socialinė akcija, kai miestiečiai sužibės su raudonais balionais rankose, parodydami, kad supranta kitų šeimų skausmą, kad yra visuomenės palaikymas, kad visuomenė buriasi ir visuomenė priešinsis ir nenurims, kol visi taškai nebus sudėti ant „i“,— skelbė akcijos organizatoriai. Jie taip pat ragino akcijos dalyvius laikytis tvarkos ir pagarbos, nešiukšlinti, prašė suvokti, kad „tai solidari socialinė akcija, kuri kartu parodo ir tautos vienybę“. Žemaitijos sostinėje, kaip ir daugelyje kitų Lietuvos vietų, lygiai vienuoliktą valandą dienos Turgaus aikštėje suėjo neabejingų žmonių, daugiausia moterų, tarp jų buvo ir mamų su vaikais, būrelis.

Situacija Telšių rajone
Laikraštis „Kalvotoji Žemaitija“ Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Telšių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo Andrej Pavlovskij paklausė, kiek vaikų buvo paimta iš šeimų Telšių rajone šiemet nuo metų pradžios ir nuo Vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarkos datos bei kokios buvo tų paėmimų priežastys. „Telšių rajono savivaldybėje laikotarpiu nuo 2018-07-01 iki 2018-10-31 mėn. 19 vaikų nustatytas II grėsmės lygis. Iš nesaugios aplinkos paimti 44 vaikai, iš jų 19-kai vaikų nustatyta laikinoji globa (rūpyba). Kiti vaikai grąžinti tėvams. Tikslių duomenų apie vaikus, paimtus iš nesaugios aplinkos, nuo metų pradžios iki liepos 1d. neturime, nes duomenys nebuvo kaupiami. Galime palyginti tik vaikams nustatytų laikinųjų globų skaičių. Nuo 2017-07-01 iki 2017-10-31 laikinųjų globų nustatyta — 12. Šiemet nuo 2018-07-01 iki 2018-10-31 laikinųjų globų nustatyta 19“,— sakė A. Pavlovskij.

Priežastys
Vedėjas pasakojo, kad įvairios priežastys lemia tai, jog ne visos šeimos tinkamai užtikrina savo vaikų teisėtus interesus. „Vaiko paėmimas iš atstovų pagal įstatymą taikomas kaip kraštutinė priemonė siekiant apsaugoti geriausius vaikų interesus, tik išnaudojus visas priemones padėti šeimai ir socialiniam darbui nedavus teigiamų rezultatų arba tėvams atsisakant priimti būtiną pagalbą. Netinkamas elgesys su vaiku, smurto prieš jį naudojimas nėra suderinamas su geriausiais vaiko interesais ir turi būti imamasi veiksmų, siekiant tai sustabdyti. Vaiko paėmimas iš šeimos padeda apsaugoti vaiką nuo pakartotinio smurtavimo arba kitų neigiamų padarinių. Tuo tarpu vaiko palikimas nesaugioje aplinkoje, kurioje jis patiria psichologinį, fizinį, seksualinį smurtą, nepriežiūrą, gali sukelti jam ilgalaikių tiek fizinių, tiek psichologinių sužalojimų“,— kalbėjo pašnekovas. Paprašytas pakomentuoti socialinę akciją „Raudonas balionas“, ar tikrai VVTA turi pernelyg dideles galias prieš tėvus, ar visuomenėje atsirandančios baimės dėl to, jog VVTA gali dėl menkiausio skundo atimti vaikus, yra pagrįstos bei panašius dalykus, A.Pavlovskij teigė, jog tėvų nerimas suprantamas. Anot jo, šiuo metu vyksta vaiko teisių apsaugos sistemos pakeitimai.
„Sprendimas dėl vaiko paėmimo iš jo atstovų pagal įstatymą priimamas, atsižvelgiant į aplinkybių visumą, jas pagrindžiančius faktus bei tais atvejais, kai kartu nustatomi ir aukštos rizikos veiksniai pagal vaiko amžių, kaip keliantys grėsmę jo sveikatai, saugumui ar gyvybei. Kiekviena situacija yra labai individuali. Viešai skelbiamą informaciją reikėtų vertinti kritiškai ir atsakingai. Mūsų Tarnyba yra atvira, kviečiame kalbėtis, diskutuoti, gilintis į procedūras“,— akcentavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Telšių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Andrej Pavlovskij.