STT įvardijo dalį korupcijos rizikų Savivaldybėje

Specialiųjų tyrimų tarnyba atliko korupcijos rizikos vertinimą Telšių rajono savivaldybei pavaldžiose uždarosiose akcinėse bendrovėse „Telšių vandenys“, „Telšių autobusų parkas“, Savivaldybės įmonėje „Telšių butų ūkis“.

Alvydas Ivoncius

Galios sukoncentruotos vienose rankose
Dar 2010 metais uždarųjų akcinių bendrovių akcijų valdymas buvo perduotas Savivaldybės administracijos direktoriui. Tokiu būdu Savivaldybės taryba nusišalino nuo šių įmonių intensyvesnės bei efektyvesnės kontrolės. STT analizėje teigiama, kad Savivaldybės taryba nedalyvauja visų trijų paminėtų įmonių valdybos narių skyrimo, įstatų keitimo procesuose, nes valdybos narius skiria ir įstatus tvirtina Savivaldybės administracijos direktorius. Nors jis ir teikia informaciją Tarybai apie įmonių veiklą, tačiau ji nėra detalizuojama, nevertinami įmonių pasiekti rezultatai. Taigi, pasak STT analitikų, Savivaldybės taryba nedalyvauja įmonių veiklos politikos ir strategijos formavime, todėl suteikia per plačią diskreciją Savivaldybės administracijos direktoriui arba įmonių valdyboms. Papildysime: o kai Tarybos nariai nesidomi šių įmonių veikla, galimi visokie negeri sumanymai ir veiksmai.

Lepinasi priedais
Matyt, todėl mažai kam žinant, susiformavo praktika lepintis atlyginimų priedais. Štai jau 2016 metais UAB „Telšių vandenys“ vadovams įmonės valdyba nusprendė skirti tam tikro dydžio priedus prie atlyginimų: generaliniam direktoriui — 40, statybos direktoriui ir vyriausiajai finansininkei — po 25 procentų dydžio. Tačiau neaišku, kokiais kriterijais vadovaujantis šie priedai buvo paskirti. STT analizė apima laikotarpį nuo 2016 metų, todėl gali būti, kad priedai buvo skiriami ir anksčiau. Atsižvelgdamas į minėtą valdybos nutarimą, „Telšių vandenų“ generalinis direktorius įsakymu pats sau mėnesinį priedą ir pasiskyrė.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 98 (10110)

2 Komentarai

  1. manau galimai ir priedai buvo skiriami ir sūneliai,broleliai,sūnėnai,pusbroliai,partiečiai socdemai,idarbinti ir iki 2016m ir po 2016m.tik niekas nenorėjo matyti,kol vienas savivaldybės direktorius viska galimai valdė.Panašu kaip Jasevičių šeimos-giminės uabas mažiausiai 15 metu klesti.Sėkmės ir toliau pamti visų varguolių mokesčių mokėtojų sąskaita.

  2. Nieko keisto,čia daktaras Gudauskas pats su savim darbo sutartis pasirašo ir algas išsimoka,čia direktorius Jasevičius pats priedus pasiskiria ir nieko čia blogo niekas nematė.Gal čia viena mokykla juos taip išmokė,ta mylimoji partija, kur svarbiausia žmogus,o žmogus pasirodo aš pats.

Komentarai nepriimami.