Miestas ir rajonas 2018-aisiais: įsimintinų įvykių gausa

2018-ieji metai Telšiams ir rajonui buvo dosnūs įvairių renginių, parodų, laimėjimų, džiugių švenčių akimirkų, ir, deja, vietos politikų peštynių bei dar nemalonesnių įvykių. Čia tęsiame anksčiau paskelbtų įvykių apžvalgą.

(Pabaiga. Pradžia Nr. 4)
Birželis
Telšių rajono savivaldybės tarybos nariai kalendorinę vasarą pradėjo tęsdami politines peštynes. Meras dar kartą pasiūlė atstatydinti Savivaldybės administracijos direktorių Saulių Urboną. Posėdyje, kaip reta, dalyvavo visi Tarybos nariai: jie uoliai lankė ir vėlesnius posėdžius, kai buvo bandoma ką nors atstatydinti ar paskirti į pareigas. Kai kurie net „pakildavo nuo biuletenio“ (matyt, politinės peštynės staigiai pagydo), po posėdžio vėl „gulėsi ant biuletenio“, kitas net iš Lenkijos parlėkė. Kaip ir ankstesniame, taip ir šiame posėdyje, S.Urbono atstatydinti nepavyko. Keisčiausia, kad Tarybos nariai tame pačiame posėdyje pritarė S.Urbono veiklos ataskaitai. Net ir tie, kurie jį vertė iš kėdės.
Įvyko nuotaikinga Žemaitijos sostinės šventė. Šalia pramogų būta ir šventinės konferencijos „Svajotojai, kūrę Lietuvą“, skirtos broliams Stanislovui ir Gabrieliui Narutavičiams. Stanislovas — Vasario 16-osios akto signataras, o Gabrielius — pirmasis atkurtos Lenkijos valstybės prezidentas. Pranešimą skaitė 2010-2015 metais Lenkijos prezidento pareigas ėjęs Bronislovas Komorovskis. Broliams Narutavičiams ant Katedros sienos atidengta paminklinė lenta. Mieste vyko ir gausybė kitų renginių: šurmuliavo šventinė mugė, rungėsi galiūnai, skambėjo dainos, amfiteatre žmonės gėrėjosi šokiais.
Po miesto šventės įvyko vienuoliktasis vaikų ir jaunimo folkloro festivalis „Aš pasiejau veina popa“. Į festivalį atvyko svečiai ne tik iš Lietuvos kitų rajonų ir miestų, bet ir iš Čekijos, Lenkijos, Rumunijos, Rusijos, net Senegalo. Festivalio tema buvo — žmogaus ir medžių darna.
Netoli Telšių įsikūrusiame jojimo sporto klube įvyko nacionalinės ištvermės jojimo varžybos „Kalvotosios Žemaitijos“ taurei laimėti. Varžybose dalyvavo Lietuvos jojimo klubų raiteliai su savo žirgais. Atvyko svečių ir iš Rusijos.
Meras Petras Kuzinas pareiškė išstojantis iš Darbo partijos. Tačiau netrukus ėmė ir sugrįžo atgal.
Ubiškės mokykla paminėjo savo šimtmetį. Vietos žmonių įsteigta 1918 metais pradinė mokykla augo, tapo aštuonmete, vidurine, kol galiausiai vėl — pagrindine ir pradine-vaikų darželiu. Šventėje dalyvavo buvę ir dabar dirbantys mokyklos vadovai, mokytojai, prisiminti mokyklinių metų atvyko būrys buvusių moksleivių.
Degaičiuose įvyko gyvenvietės ir seniūnijos šventė „Tulpmedžio žydėjimas“. Birželis miestelių ir bendruomenių rengiamomis šventėmis buvo gausus kone visose seniūnijose.
Politikai birželį baigė visai nešventiškai. Algirdas Bacevičius pareiškė paliekantis Mišrią frakciją, kurioje buvo jis ir du liberalai, nes ši frakcija neveikli. Tarybos narys buvęs liberalas Artūras Domarkas paskelbė prisišliejęs prie konservatorių (tiesa, neilgam: netrukus sustabdė narystę šioje partijoje).

Liepa
Liepos 5-ąją — Lietuvos valstybės dienos išvakarėse — VĮ Valstybinės miškų urėdijos Telšių regioninio padalinio miškininkai pakvietė į šventę atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečiui paminėti ir atidengti šiai progai sukurtą paminklą — iš akmens luitų sumontuotą skaičių 100. Paminklo autorius — Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto profesorius Osvaldas Neniškis.
Telšių rajono savivaldybės delegacija lankėsi Prancūzijos miesto Sent Egrevo Taikos šventės renginiuose. Su šiuo miestu beveik prieš du dešimtmečius buvo pasirašyta draugystės sutartis.
Į Telšių rajoną atkeliavo afrikinis kiaulių maras. Pirmas jo atvejis buvo nustatytas Žarėnų seniūnijoje šernui.
Tryškiečiai surengė savo tradicinę „Petrinių“ šventę, Telšiuose įvyko Durbės mūšio paminėjimas. Startavo tradicinė Tarptautinė medalio ir mažosios architektūros stovykla. Ji buvo surengta jau 34 kartą. Atvyko ne vien Lietuvos, bet ir kitų šalių menininkai: Lenkijos, Latvijos, Ukrainos, Rusijos, Izraelio, Italijos. Stovyklos tema buvo „Lietuvos kelias. 100 metų“.
Žemaičių „Alkos“ muziejuje įvyko Vasaros eilėraščių skaitymai. Eilėraščius skaitė Telšių ir atvykę poetai.
Atkutę po nepavykusio bandymo atstatydinti S.Urboną, socialdemokratai subūrė savo stovyklą, į kurią pakvietė „valstiečius“, konservatorius ir Algirdą Bacevičių. Toji stovykla nusprendė eiti atakon: pareikalavo, kad iš pareigų būtų atleisti darbiečiai Savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Gusarovas, Rimantas Žebrauskas bei Antikorupcijos komisijos pirmininkas tvarkietis Danielius Rupšys.

Rugpjūtis
Į paskutinį vasaros mėnesį Telšiai įžengė kilusiu pasipiktinimu dėl Sedos gatvės ženklinimo. Gatvės viduryje visa juosta buvo palikta tuščia, į kurią draudžiama įvažiuoti. Tik kilus pasipiktinimui, valdininkai suskubo aiškintis, kaip ir kas nutiko. Pasirodo, dar tuomečio vicemero Kęstučio Gusarovo vadovaujama Saugaus eismo komisija atžagaria ranka pritarė projektui.
Pakilę atakon prieš mero P.Kuizino stovyklą socialdemokratai, „valstiečiai“, „konservatoriai“ ir A.Bacevičius pareikalavo atstatydinti Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojus Kęstutį Anglicką ir Rimantą Žebrauską. Mero stovykla smogė atgal: dar kartą pareikalavo atstatydinti Saulių Urboną, o kartu iš pareigų atleisti ir jo bendrapartietį Kęstutį Gusarovą. Tarybos posėdyje atleisti iš pareigų buvo ne darbiečiai K.Anglickas ir R.Žebrauskas, o socialdemokratai S.Urbonas ir K.Gusarovas, tiesa, nežymia persvara. Taryba galutinai susiskaidė į dvi besipešančias dėl pareigų stovyklas.
VDA Telšių galerijoje įvyko paroda „Peržiūros“, subūrusi įvairiais metais Žemaitijos sostinėje taikomosios dailės besimokiusius studentus. Parodoje įvairaus amžiaus buvę studentai visuomenei pristatė savo kūrinius.
Žolinės išvakarėse Žemaitės dramos teatre surengtas tarptautinis koncertas įvairaus amžiaus ir pomėgių žmonėms „Širdies šiluma visiems“, kuriame drauge su telšiškiais pasirodė ir svečiai iš Latvijos ir Estijos.
Lauko Sodoje įkurtas 20-asis „Bočių“ skyrius.
Baigiantis Savivaldybės tarybos kadencijai, suskubta įgyvendninti įvairių iniciatyvų. Viena jų — pasiūlymas Savivaldybei tapti viešosios įstaigos „Telšių krepšinio centras“, priklausančios verslininkui Vidui Kolesinskiui, dalininke. Savivaldybės tarybos posėdyje Tarybos narys Artūras Domarkas, V.Kolesinskio žentas, pristatė krepšinio vystymo viziją. Pagal ją, Savivaldybė, tapusi minėtos įstaigos dalininke (priklaustytų pusė dalių), įsipareigotų išlaikyti įstaigos kontorą su valdininkais ir treneriais, perduoti vaikų krepšinį iš Sporto ir rekreacijos centro ir skirti didžiąją dalį pinigų krepšinio klubui „Telšiai“ išlaikyti. Vėliau buvo sudaryta mero pavaduotojo Manto Servos vadovaujama komisija tam sumanymui įgyvendinti, bet pernai Taryba sprendimo nespėjo priimti.
Biržuvėnuose supleškėjo medinė senojo dvaro daržinė, kuri buvo paveldo objektas. O pro rajoną praūžė audra, varčiusi medžius, draskiusi stogus, ypač nukentėjo Žarėnų seniūnija.
Telšiuose nuteistas Savivaldybės tarybos Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Rakickas dėl dokumentų klastojimo. Anksčiau jis priklausė „valstiečiams“, bet pastaruosius teko palikti. Užtat priglaudė Darbo partija. Teismui priėmus baudžiamąjį įsakymą, V.Rakickas suskubo atsisakyti Savivaldybės tarybos nario mandato.

Rugsėjis
Pristatytas projektas „Telšių žydų senosios kapinės — atmintis prieš užmarštį“. Įgyvendinant projektą, iš likusių Telšių žydų kapinėse paminklų identifikuoti net 95, išverstos į lietuvių kalbą epitafijos, šalia kapinių pastatytas informacinis centras. Žydai Telšių raidai turėjo svarbios reikšmės, deja, net po jų fizinio sunaikinimo karo metais sovietmečiu tęsėsi istorinės atminties naikinimas. Todėl beveik pusė kapinių buvo sunaikinta. Projektą įgyvendino Klaipėdos regioninio valstybės archyvo Telšių filialas.
Vietos politikų peštynės dėl valdžios pareigų tapo svarbiausiu, deja, ir niūriausiu politiniu įvykiu 2018 metais. Ir galiausiai dalis politikų bei valdininkų priėjo liepto galą. Atvykę Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių apygardos pareigūnai sulaikė Savivaldybės administracijai laikinai vadovavusį Kęstutį Anglicką, skyrių vedėjus Laimą Simanauskienę ir Gintarą Lukauską. Po kelių dienų buvo sulaikyti Telšių socialdemokratų lyderis, buvęs Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas ir konservatorius, Tarybos narys Juozas Butkevičius. Visiems pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo ir pradėti ikiteisminiai tyrimai.
Telšiuose įvyko teatrų festivalis „TEATRatradimai“. Festivalyje buvo pristatyti penki skirtingų žanrų spektakliai — nuo žemaitiškos komedijos iki Lietuvos ir Sakartvelo (Gruzijos) laisvės apmąstymo.

Spalis
Šį mėnesį vietos politikai sutiko tebesiriedami dėl postų. Mero P.Kuizino stovykla veržėsi užimti Savivaldybės administracijos direktoriaus, jo pavaduotojų, vicemero postus, priešininkai socialdemokratai, konservatoriai, „valstiečiai“ ir A.Bacevičius troško to paties. Buvo stengiamasi laiku nepateikti Tarybos posėdžiui sprendimų projektų dėl asmenų skyrimo į vadovų pareigas, sužlugdomos darbotvarkės arba posėdžiai.
Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka antrą kartą surengė knygų mugę, į ją pakviesdama ir rašytojus, leidyklų atstovus. Šioje mugėje, skirtingai nei ankstesnėje, dauguma renginių buvo skirti vaikams.
Telšiuose išskirtinis įvykis — prie Žemaitės gimnazijos atidengtas skulptoriaus Gedimino Karaliaus sukurtas paminklas poetui Vytautui Mačerniui. V.Mačernio įamžinimo paminklu prie gimnazijos, kurioje jis mokėsi, iniciatorius — poetas Vytautas Stulpinas. Kartu su dailininku Petru Gintalu jie „nuėjo kryžiaus kelius“, kol ši idėja buvo įgyvendinta.
Savivaldybės taryba šiaip ne taip paskyrė mero pavaduotoją. Juo tapo konservatorius Mantas Serva. Tačiau meras Tarybai atsisakė teikti Savivaldybės adminsitracijos direktoriumi tvirtinti socialdemokratą Tomą Katkų. Pernai paskirti Savivaldybės administracijos vadovo nepavyko.
Telšių kultūros centre buvo surengta tradicinė tautodailės darbų paroda ir kartu atranka į prestižinio tautodailininkų konkurso „Auksinis vainikas“ respublikinį etapą.

Lapkritis
Viešvėnų kultūros centre surengta tradicinė Telšių rajono ūkininkų šventė, kurioje prizų nepagailėta konkurso „Metų ūkis 2018“ nominantams, taip pat padėkota visiems rajono žemdirbiams.

Gruodis
Prie Savivaldybės administracinio pastato, kaip ir daugelyje kitų šalies vietų, susirinko beveik šimtas piliečių — mokytojų, jų šeimų narių, moksleivių tėvų — į akciją „Laidojam reformą“. Tai buvo atsakas į Vyriausybės rengiamas permainas švietimo sistemoje.
Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje pristatyta ilgamečio lengvosios atletikos sporto trenerio Povilo Klastausko knyga „Sporto karalienės pavilioti“, kurioje apžvelgiama lengvosios atletikos istorija nuo 1921 iki 2012 metų. Knygoje gausu informacijos apie Telšių krašto lengvaatlečius.
Telšių kultūros centre svetingai duris atvėrė Kalėdų Senelio ambasada. Gražiame renginyje Katedros aikštėje vaikučius pasveikino JE Telšių vyskupas K.Kėvalas, rajono meras P.Kuizinas, miesto seniūnas K.Lečkauskas.
Telšių menų inkubatorius paminėjo savo dešimties metų veiklos sukaktį, pakviesdamas telšiškius į konferenciją „Kūrybiniai verslai Lietuvoje“.