Savivaldybei tiksi tiesioginio valdymo grėsmės laikrodis

Mero kabinete vyko dalykiškas pokalbis su Tarybos frakcijų atstovais dėl tiesioginio valdymo grėsmės Savivaldybei.

Porą savaičių. Tiek laiko Telšių rajono savivaldybės tarybos politikams, jau beveik pusmetis laiko nesugebantiems paskirti Savivaldybės administracijos direktoriaus, davė į Žemaitijos sostinę su komanda atskubėjęs vidaus reikalų viceministras Darius Urbonas.

Lina Dijokienė

Aptarė susiklosčiusią situaciją
Sausio 31 dieną Telšių rajono savivaldybės tarybos posėdis turėtų būti ta data, kai baigsis LR Vidaus reikalų ministerijos vadovo kantrybė. Jei tądien eilinio Telšių rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu vietos politikai nepajėgs peržengti savo politinių ambicijų ir susitarti, kas galėtų vadovauti Savivaldybės administracijai tuos kelis mėnesius, likusius iki šiųmečių savivaldos rinkimų, tada prasidės tiesioginio valdymo įvedimo Telšių rajono savivaldybėje procedūros, numatytos Laikino tiesioginio valdymo įvedimo įstatyme.
Tokį viceministro Dariaus Urbono verdiktą išgirdo Telšių rajono savivaldybės mero Petro Kuizino darbo kabinete prie vieno stalo sukviesti Tarybos frakcijų atstovai.
Vidaus reikalų viceministras su Darbo partijos, partijos „Tvarka ir teisingumas“, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos, „Mišrios“ frakcijos ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų seniūnais bei atstovais aptarė situaciją, kai nuo rugpjūčio 3 dienos, atleidus tuometį Savivaldybės administracijos direktorių socialdemokratą Saulių Urboną, vis nepavyksta paskirti kito direktoriaus.

Visų — vienoda atsakomybė
Viceministras informavo, kad visi 27 Tarybos nariai turi prisiimti atsakomybę už susiklosčiusią situaciją Taryboje. Taip pat paragino visų frakcijų vadovus dar kartą susėsti prie bendro derybų stalo ir rasti sprendimą.
Po susitikimo viceministras sakė: „Šio vizito tikslas — pabendrauti su meru, vicemeru, Tarybos frakcijų atstovais. Žinoma, yra pagrindo kalbėti ir apie tiesioginio valdymo įvedimą, nes jau kuris laikas nepaskiriamas Administracijos direktorius. Vis dėlto mes tikime savivalda ir manome, kad šita Taryba gali rasti tinkamus sprendimus ir kad tinkamas kandidatas bus paskirtas artimiausiame Tarybos posėdyje“.
Paklaustas, ar mano, jog Telšių rajono savivaldybės taryba yra pajėgi išrinkti Administracijos direktorių, turint omeny beveik pusmetį laiko vykstančius politinius žaidimus, viceministras vylėsi, jog taip. Jis teigė manąs, jog sprendimai bus priimti ir nereikės imtis kraštutinių priemonių.
„Kalbu apie demokratiją, demokratijos principus, savivaldą, tai Konstitucijoje įtvirtinti principai. Tiesioginio valdymo taikymas — yra labai kraštutinė priemonė. Mes kalbame apie artimiausią Tarybos posėdį, sausio 31 dieną, po kurio žiūrėsime, kokie sprendimai buvo priimti. Aš manyčiau, kad turėsite Administracijos direktorių sausio 31 dieną. Tai yra šios Tarybos atsakomybė ir teisė“,— sakė D.Urbonas, nors patikino, kad diskusijos metu nebuvo ieškota konkretaus kandidato ar kalbėta apie detales.
Viceministras nedetalizavo, per kiek laiko, jei vis dėlto Telšių politikams nepavyktų susitarti, būtų įvestas tiesioginis valdymas. „Kas būtų, jeigu būtų. Manau, kad prie to neprieisime“,— pabrėžė viceministras.

Sulaukė pagėdinimų
Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, paklaustas, kaip pavyko susitarti su frakcijų vadovais, ar rasta bendra kalba, sakė: „Ši diskusija su viceministru ir jo delegacija buvo priežasčių ieškojimas, kodėl nepavyko susitarti anksčiau. Iš svečių girdėjome paraginimą rasti sprendimą ir susitarti“.
Pasak mero, Vidaus reikalų ministerija yra atsakinga už savivaldą, ir visą politiką, kuri vyksta Lietuvoje. „Viceministras su komanda atvažiavo pasikalbėti su mūsų politikais, pagėdinti ir „skambutį nuskambinti“, kad sausio 31 dieną per eilinį Tarybos posėdį mes turime vis dėlto Administracijos direktorių pasitvirtinti. Mes turime susitarti ir pasitvirtinti. Arba Vidaus reikalų ministerija pradės inicijuoti tiesioginį valdymą. Nekomentuoju, kada, per kokį laiką jie čia galėtų padaryti, bet pasakysiu labai paprastai. Viceministras, žiūrėdamas į visus politikus, klausė, ar susitarsit? Visi galvytes linktelėjo. Ir aš klausiau, ar tarsimės. O ar susitarsim, parodys sausio 31 diena. Aš pasakiau, kad esu pasiruošęs bet kokiems kompromisams, kaip ir visada. Kiekvienas turime laisvą mandatą ir teisę išreikšti savo valią. Valia yra slaptas balsavimas. Paprašiau politikų, kurie susikooperavę iki šiol atiminėjo iš Tarybos narių teisę išreikšti savo valią, tai nepritardami darbotvarkei, tai išeidami iš posėdžio, leisti visiems Tarybos nariams išreikšti savo valią. Aš įžvelgiu politinius interesus arba savo valios primetimą kitiems. Šiame susitikime nepriimta jokių susitarimų.
Viceministras bandė sugėdinti, priminti, kad reikia susitvarkyti. Manau, tam, kad susiklostė būtent tokia situacija, įtakos turi ir ateinantys savivaldos rinkimai. Mūsų politikai, deja, dažnai pamiršta, kad jų misija ir pareiga — tarnauti žmonėms, o ne politiniams tikslams. Nieko kito aš čia neįžvelgiu. Po susitikimo su vidaus reikalų viceministru dabar vyksta diskusijos. Kalbu ne tik su Tarybos frakcijomis, bet ir su kiekvienu Tarybos nariu. Ir tikiu, kad mes rasim sprendimą“,— laikraščiui „Kalvotoji Žemaitija“ sakė Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas.

1 Komentaras

  1. Pairodo, kad Sauliuks buvo pats protingiausias Telšius. O pakeisti gali tik pats prakilnybė Kuzia. Deja tik šlavėjo pareigoms.

Komentarai nepriimami.