Daugiabutis namas Ryškėnuose — šilti ir jaukūs namai 34 šeimoms

Viešojoje erdvėje jau kurį laiką skleidžiama tendencinga ir tiesios neatitinkanti informacija dėl Ryškėnų daugiabučio namo pirkimo. Kai kuriuose pranešimuose gyventojai klaidinami tikrovės neatitinkančiais teiginiais, šmeižiama Telšių rajono savivaldybės taryba, Telšių rajono savivaldybės meras ir kiti asmenys. Įtariama, kad tendencingai skleidžiama dezinformacija galimai yra užsakomojo pobūdžio, siekiant pakirsti pasitikėjimą tam tikrais asmenimis prieš artėjančius rinkimus, todėl Telšių rajono savivaldybė prašo gyventojų būti budriems ir netikėti skleidžiama dezinformacija.

Viešojoje erdvėje teigiama, esą už avarinės būklės namą Ryškėnuose išleisti milijonai eurų, daromos interpretacijos, kodėl namas nupirktas iš buvusio mero, visuomenei teikiama klaidinga informacija dėl butų vertės po rekonstrukcijos. Reaguodama į neobjektyvią ir neteisingą informaciją, Telšių rajono savivaldybė akcentuoja pagrindinę priežastį, kodėl nupirktas namas — siekiama sumažinti socialinio būsto laukiančiųjų eilę.
Socialinio būsto laukia 179 nepasiturinčios šeimos, kai kurios iš jų yra daugiavaikės, priverstos glaustis nuomojamuose butuose. Rekonstravus daugiabutį Ryškėnuose į modernų namą, šiltais ir jaukiais namais daliai šeimų bus suteikta geresnio gyvenimo viltis ir orumas, o to ypač reikia vaikams.
Didžiulės sumos investuojamos į susisiekimo infrastruktūrą, viešąsias erdves, tačiau privalu suprasti, kad dalis sprendimų buvo, yra ir bus orientuoti į tiesioginę žmonių gerovę. Daugiabutis namas reikalingas ne merui, ne Tarybos nariams, o būsto laukiantiems asmenims — po rekonstrukcijos name apsigyvens 34 šeimos. Be to, rekonstruotas namas pagerins Ryškėnų miestelio įvaizdį.
Telšių rajono savivaldybė primena, kad visuomenės interesą būti informuotai tinkamai saugo ir garantuoja pagrindinis mūsų šalies įstatymas — Konstitucija. Todėl trumpai pateikiame gyventojams tikslią informaciją dėl Ryškėnuose esančio daugiabučio namo pirkimo.
1. Sprendimas pirkti namą priimtas daugiau nei prieš dvejus metus — 2016 m. gruodžio 8 d. Tendencinga ir tiesos neatitinkanti informacija dėl šio namo pirkimo pradėta skelbti būtent prieš mero ir Tarybos rinkimus.
2. Sprendimą pirkti daugiabutį namą savo sprendimu priėmė Telšių rajono savivaldybės taryba, o ne meras, kaip bandoma įpiršti visuomenei. Sprendimas pirkti namą socialinėms reikmėms nebuvo priimtas vienasmeniškai — namui pirkti pritarė 13 Tarybos narių, nepritarė — 3, susilaikė — 6.
3. Namas nėra avarinės būklės — 2017 metais atlikta Gyvenamojo namo konstrukcijų ekspertizė, kurio išvadoje nurodyta, kad avarinės būklės požymių nenustatyta. Namo baigtumas — 87 proc.
4. Gyventojai klaidinami, esą vieno buto įrengimas kainuos 50 tūkst. eurų. Netiesa — buto vertė apskaičiuojama pagal kvadratūrą.
1 kv. metro vertė po rekonstrukcijos name Ryškėnuose būtų apie 784,64 eurai. 34 kv.m buto vertė — apie 26,5 tūkst. eurų, 2 kambarių buto vertė — apie 36,9 tūkst. eurų.
5. Remiantis nekilnojamojo turto eksperto duomenimis, šios buto vertės neviršija rinkos vertės — parduodamų naujos statybos butų 1 kv.m kaina mūsų rajone siekia apie 1 tūkst. 200 eurų.
Pigiau galima įsigyti butą nebent nerenovuotame name ir be remonto. Ryškėnų name po rekonstrukcijos butai bus modernūs, naujai suremontuoti, įrengta nauja santechninė įranga, namas apšiltintas ir kt.
6. Pažymėtina tai, kad apšiltintame daugiabutyje bus autonominis šildymas, taigi sąskaitos už šildymą bus minimalios.
7. Gyventojams formuojama klaidinga nuomonė, esą namas stovės nenaudojamas. Netiesa. Svarbiausias argumentas, kodėl priimtas sprendimas pirkti namą — suteikti gyvenamąją vietą jos neturintiems socialiai remtiniems gyventojams (socialinio būsto laukia 179 šeimos, 372 šių šeimų nariai). Ryškėnų daugiabutyje būtų įrengti net 34 butai. Tai reiškia, kad, priklausomai nuo šeimos narių skaičiaus, Ryškėnuose naujus namus turėtų mažiausiai 100 telšiškių.
Apgyvendinti 34 šeimas truktų iki kelerių metų — pernai Savivaldybė iš pateiktų pasiūlymų galėjo nupirkti tik 7 butus. Praėjusiais metais įvykusiame pirmajame butų pirkimo konkurse Savivaldybė norėjo pirkti 1, 2 ir 3 kambarių butus. 1 ir 2 kambarių butams pasiūlymų negauta. Sulaukta vieno pasiūlymo parduoti 3 kambarių butą, bet pasiūlymo vertė buvo didesnė negu turto vertintojo nustatyta kaina, todėl butas nenupirktas.
Antrajame konkurse, kuriame buvo perkami 1, 2 ir 3 kambarių butai, Savivaldybė taip pat nesulaukė pasiūlymų dėl 1 ir 2 kambarių butų. Gauti 2 pasiūlymai parduoti 3 kambarių butus. Vienas pasiūlymas atmestas kaip neatitinkantis konkurso sąlygų, antrasis pasiūlymas buvo pripažintas laimėtoju.
8. Gyventojai klaidinami neva Telšių rajone butų pasiūla yra didžiulė. Tai netiesa — butų kainos Telšių rajone dalimi atvejų yra tokios pačios kaip didmiesčiuose ar net didesnės dėl mažos pasiūlos — po nepriklausomybės atkūrimo pastatytas TIK VIENAS (!) naujas daugiabutis namas.
9. Pažymėtina ir tai, kad Ryškėnų name, dar prieš viso namo įsigijimą, buvo 5 butai, priklausantys nuosavybės teise Telšių rajono savivaldybei. Šie 5 butai buvo įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą, niekas nepanoro jų įsigyti, taigi ir šie 5 butai būtų stovėję nenaudojami.
10. Kai kurie Tarybos nariai, kandidatuojantys į mero pareigas, visuomenei bando suformuoti nuomonę, kad socialinio būsto laukiančios šeimos nėra vertos naujų butų rekonstruotame name. Telšių rajono savivaldybė mano, kad socialinio būsto laukiančios šeimos privalo būti vertinamos taip pat, kaip finansiškai geriau už jas gyvenantys asmenys. Negalima diskriminuoti kukliai gyvenančių šeimų, siūlant joms apsigyventi kone avarinės būklės namuose.
Garsiausiai šaukiantis ne visada teisus — įvairiapusė informacija viešojo intereso klausimais galima tik tinkamai įgyvendinant informacijos laisvę. Viešoji nuomonė privalo būti formuojama žiniomis, atitinkančiomis tikrovę, o ne interpretacijomis. Todėl Telšių rajono savivaldybė prašo gyventojų nepasiduoti galimoms manipuliacijoms, kuriomis galimai siekiama sumenkinti mero, Tarybos narių garbę, orumą, dalykinę reputaciją. Perspėjame, kad artėjant rinkimams, tokių manipuliacijų galimai bus ir daugiau. Būkime vieningi ir joms nepasiduokime.
Telšių rajono savivaldybė gerbia kiekvieno asmens, siekiančio tapti politiku, pastangas, tačiau pabrėžia, kad Savivaldybė neturėtų būti naudojama kaip įrankis kraunantis politinį bagažą tiesos neatitinkančiais teiginiais. (Telšių rajono savivaldybės inf.)

3 Komentarai

  1. Aš tai nepatikėjau,bet atsiras daug tokių su viena raukšle ant pakaušio smegenų įspausta(nuo kepurės)ir jie vėl balsuos už garsiuosius pažadų karalius…Ir vėl lauksim trumpalaikių atsistatydinimų iš partijos klano,po savaitės sugrįžtant(taip liepė nematoma ranka visada kybojanti virs „ale”vado”,ir vėl gana blogai užmaskuoti ativaizdūs pinigų plovimai,ir vėl rami-soti kadencija 4-iems metams…

Komentarai nepriimami.