Paukščiai įsikurs naujuose nameliuose

Netrukus inkilai pakibs ant medžių šakų ir lauks sparnuočių giesmininkų.

Užvakar VĮ Valstybinių miškų urėdijos Telšių regioninis padalinys, kaip ir kiti miškininkų padaliniai mūsų šalyje, surengė inkilų kėlimo šventę „Paukščiai grįžta namo“!

Algirdas Dačkevičius

Pasak VĮ Valstybinių miškų urėdijos Telšių regioninio padalinio vadovo Romualdo Zebčiuko, miškininkai su moksleiviais ir bendruomenių nariais kovo 21-ąją — Pasaulinę miškų dieną — iškėlė apie pusę tūkstančio inkilų, kurie pasitarnaus paukščių išlikimui ir darniam miško gyvenimui. Dauguma naujųjų namelių paukščiams — 400 — pasirūpino regioninis padalinys, prie kurio prisijungė pavieniai gamtos mylėtojai. Inkilai buvo keliami visose girininkijose.
Nuotaikinga šventė „Paukščiai grįžta namo!“ surengta Telšių girininkijoje, prie Ilgio ežero, kur jaunuosius miško bičiulius iš Vincento Borisevičiaus gimnazijos 2a klasės su mokytoja Elena Martinkiene pasitiko Telšių regioninio padalinio gamtotyros specialistė Edita Lydienė, miško išteklių specialistas Darius Čirvinskas ir, žinoma, girininkas Egidijus Kęsminas.
Pirmiausia E.Lydienė prisiminė kovo 20-ąją švęstą Žemės dieną ir pakvietė moksleivius į darnų ratelį, kuriame, susikibę rankomis, gimnazistai išreiškė bičiulystę ne tik vienas kitam, bet ir Motulei Gamtai. Ratelyje vyko nuotaikingų užduočių, sukėlusių jaunatviško šurmulio ir skambaus juoko.
Po to miško takeliu patraukta prie inkilų, apie kurių įvairovę, saugumą bei priežiūrą išsamiai papasakojo ne tik E.Lydienė, bet ir E.Kęsminas. Šiais metais daugiausiai inkilėlių keliama mažiesiems paukšteliams — zylėms, musinukėms ir kt.
Žinoma, neapseita ir be iškalbių žaidimų, kur vaikai, patys pabuvę simboliniais paukščiais, turėjo galimybę įsitikinti, kokia svarbi žmogaus ir gamtos harmonija. Pažeidus ją, kenčia visi: iš pradžių gamta su savo fauna ir flora, o vėliau — dažniausiai po laiko — susipranta ir žmogus.
Ilgio ežeras, apsuptas miško, tikra paukščių karalija. Girininkas E.Kęsminas parodė, kaip ilga kartimi galima įkelti į pasirinktus medžius inkilus. Gimnazistams tai buvo atsakingas ir įsimintinas įvykis, bet ne naujiena.
Mokytoja E.Martinkienė, dėstanti muziką ir vadovaujanti Jaunųjų miškininkų būreliui, papasakojo, jog vaikai šiam būreliui priklauso nuo pradinių klasių, kai dar vadovavo visų mylima ir gerbiama šviesaus atminimo mokytoja Jadvyga Arlauskienė. E.Martinkienei meilė gamtai yra įaugusi nuo mažumės. Ji gimė ir augo Juodkrantėje, Gintaro įlankoje, o pedagogės tėvelis, kilęs iš Telšių, dirbo miškininku. „Muzika, jūra ir miškas sudaro vieną dermę, todėl ir panorau dirbti gimnazijoje su jaunaisiais miško bičiuliais“,— sakė mokytoja.
Pedagogė prisiminė, kaip per dvejetą pastarųjų metų su gimnazijos jaunaisiais miško bičiuliais pasodino apie pusantro tūkstančio eglaičių, o šiemet numato pasodinti apie 900 pušaičių. Šventėje dalyvavusi gimnazistė Gintarė Gintalaitė papasakojo, jog ji jaunųjų miško bičiulių gretose — nuo pirmos pradinukų klasės. Mergaitė noriai dalyvauja visuose renginiuose, o didžiausią atgaivą gamtoje patiria lankydamasi pas senelius kaime. Panašiai kalbėjo ir jos bendramokslė Emilija Giedraitė. Mergaitė mėgsta paukšteliams meistrauti inkilėlius. Ne vieną kartą jos nameliai paukščiams „Gražiausio inkilo“ konkurse pelnė aukščiausius įvertinimus.
Prie Ilgio ežero ant išlakių beržų ir ąžuolų šakų pakibo nauji nameliai paukščiams. „Paklausykit, kaip zylės čirškauja, matyt, jau taikosi į naujus būstus“,— juokavo E.Kęsminas.
Smagu buvo žengti neseniai nagingų meistrų įrengtais takais ir takeliais, o paskui pavėsinėje drauge gurkšnoti arbatą. Atšilus orams, Ilgio ežeras dar labiau patrauks miestelėnus, nes čia baigiamas įgyvendinti svarbus miškininkų projektas, pradėtas puoselėti buvusio urėdo Bronislovo Banio prieš gerą 20-metį. Šio projekto išdavoje bus rekreaciniais ir pažintiniais takais sujungti Ilgio ir Germanto ežerai, o lankytojų lauks daugybė malonių įdomybių. Bežingsniuojant girdėsis ir giesmės čiulbančių paukštelių, kuriems inkilus įkėlė jaunieji miško bičiuliai ir miškininkai.