Žemės dieną skambėjo ir juokas, ir rūpestis

Telšių darželinukai įsijungė į akciją „Galvok, rūšiuok, saugok“.

Pasaulinę Žemės dieną Telšių mažiesiems šventės organizatoriai — Telšių kultūros centras kartu su savo partneriais — Telšių rajono savivaldybės administracijos Aplinkos ir civilinės saugos poskyris bei Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras — parengė daugybę siurprizų. Tradiciškai miesto amfiteatre suplevėsavo Žemės vėliava.

Lina Dijokienė

Linkėjo išsaugoti
Šventė sausakimšame Žemaitės dramos teatre prasidėjo tikrų tikriausiais pavasario garsais! Telšių kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Čiučiuruks” (vadovė R.Macijauskienė) vaikai surengė paukščių „koncertą“ — susirinkusiuosius pasveikino sparnuočių garsų liaudiškais pamėgdžiojimais. Telšių rajono savivaldybės administracijos Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vyr. specialistė Kristina Jankauskienė ne tik pasveikino su Pasauline Žemės diena, bet ir priminė Žemės gyventojų pareigas: atkreipti dėmesį į gamtą, tausoti aplinką. „Mylėkime gamtą ir galvokime, ką darome. Puoselėkime ją, kad paliktume ateities kartoms gražią ir švarią“,— linkėjo K.Jankauskienė.

Mokėsi rūšiuoti
Žemaitės dramos teatro scenoje surengta akcija „Galvok, rūšiuok, saugok“. Čia išsirikiavo net penkių Telšių lopšelių-darželių („Berželis“, „Eglutė“, „Mastis“, „Nykštukas“ ir „Saulutė“) šešiamečių vaikučių komandos. Vaikai nuotaikingai deklamavo eilėraščius ir savo darbais įrodė, kad yra tikri Žemės mylėtojai — prižiūrimi Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialisčių, rūšiavo atliekas: stiklą, plastiką ir popierių. Vėliau visi galvas laužė įdomioje gamtos viktorinoje.
Žemės dienos šventėje pralaimėjusių nebuvo. Visos komandos apdovanotos puikiais prizais, kuriuos įteikė Telšių rajono savivaldybės ekologė Kristina Jankauskienė ir Telšių kultūros centro direktorius Linas Ulkštinas. Šventės organizatoriai nuoširdžiai už aktyvų ir labai gausų dalyvavimą šventėje dėkojo Telšių miesto darželių komandoms ir auklėtojoms, Telšių „Kranto“, „Atžalyno“, „Ateities“ bei „Germanto“ progimnazijų mokiniams ir mokytojoms, nupiešusiems ir parašiusiems daugybę laiškų su Žemės mintimis žmonėms, Naujamiesčio mokyklos bendruomenei, kasmet aktyviai dalyvaujančiai ir padovanojančiai inkilus paukščiams.

Pasaulinė Žemės diena
Kasmet kovo 20 dieną minima Pasaulinė Žemės diena, astronominis pavasaris, pavasario lygiadienis — dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose. 1971 m. Jungtinės Tautos pavasario lygiadienį paskelbė Pasauline Žemės diena. Lietuvoje ši diena oficialiai įteisinta 1992 m. Šią dieną diskutuojama aplinkosauginėmis temomis ir raginama priimti palankius aplinkai sprendimus. Tai diena, kai kalbama apie mūsų planetai iškilusius pavojus, į visuomenės darnios raidos būtinybę, kad mūsų veikla žydinčioje planetoje nebūtų nukreipta tik beatodairiškam mūsų pačių gerovės ir patogumo kūrimui, negalvojant apie ateities kartas. Lietuvoje pasaulinės Žemės dienos metu kiekvienas turėtume pagalvoti apie mūsų planetos problemas ir savo kasdienę veiklą nukreipti tų problemų sprendimo linkme. Pradėti galima nuo mažų dalykų: taupyti popierių ir vandenį, užsandarinti namų langus, duris, užsukti varvantį vandens čiaupą ar paspausti elektrso jungiklį — šie maži žingsniai padės tausoti medienos išteklius ir elektrą, šilumą ir vandenį, kuriems pagaminti ar išgauti reikia daug energijos, o jai pagaminti naudojami nuolat senkantys Žemės ištekliai.