Telšių ligoninės Radiologijos skyrius — modernios diagnostikos centras

Radiologijos skyriaus kolektyvas.

Šiuolaikinė medicina nebeįsivaizduojama be tyrimų, tikslios, aiškios diagnostikos. Įvairia medicinine aparatūra atliekami tyrimai — patikimas šiandienos gydytojo-specialisto pagalbininkas. VšĮ Regioninės Telšių ligoninės Radiologijos skyrius pelnytai gali didžiuotis savo turima aparatūra ir atliekamų tyrimų kokybe.

Lina Dijokienė

Dažnam Telšių rajono gyventojui net sunku įsivaizduoti, kiek ir kokio sudėtingumo medicininių tyrimų galima atlikti tiesiog čia, Telšiuose, mūsų ligoninėje, net neišvykstant už rajono ribų. Apie tyrimus, jų teikiamas galimybes laikraštis „Kalvotoji Žemaitija“ kalbasi su Regioninės Telšių ligoninės Radiologijos skyriaus laikinai einančia vedėjos pareigas gydytoja radiologe Aurelija Bagdoniene.

Aktualu — kaulų tankio tyrimai
Pirmiausia pašnekovė palydi į kabinetą, kuriame radiologijos technologės itin greitai, patogiai ir svarbiausia — nemokamai pacientams atlieka kaulų tankio tyrimą. „Šis tyrimas atliekamas DEXA aparatu. Po tyrimo būtent šiuo aparatu, jei pacientui reikalingas gydymas medikamentais, Ligonių kasos kompensuoja vaistus. Šitą tyrimą nemokamai VšĮ Regioninėje Telšių ligoninėje gali atlikti visi ligoniai, atvykę su šeimos gydytojo siuntimu“,— sako A. Bagdonienė, ir kviečia Telšių rajono gyventojus aktyviai naudotis šia galimybe.
Pasak pašnekovės, anksčiau kaulų tankio tyrimas buvo mokamas (kainavo 16 eurų), dabar sudaryta nauja puiki galimybė. Kaulų tankio tyrimas atskleidžia osteoporozės, kaulų tankio retėjimo problemas, itin dažnai pasireiškiančias moterims po menopauzės. Būna, kad žmogui ima skaudėti stuburas, kamuoja įvairūs lūžiai, tokiu atveju šis tyrimas ir po jo skiriamas gydymas — puiki išeitis. Šį tyrimą galima atlikti kasdien, nuo 10 iki 15 val.

Naujo lygio tyrimas
A.Bagdonienė lydi į branduolinio magnetinio rezonanso tyrimo kabinetą. „Šitas aparatas, kurį įsigijome prieš trejus metus, tiesiog pakylėjo mūsų ligoninę. Aparatūra labai gera. Mūsų magnetinis rezonansas yra 1,5 T. Juo galima atlikti visus įvairių sričių tyrimus. Mūsų ligoninėje šiuo metu reikalingiausi yra visų sričių stuburo (krūtininis, juosmeninis, kaklo srities), sąnarių, galvos magnetinio rezonanso tyrimai. Tam yra panaudojamos ir kontrastinės medžiagos. Ateityje planuojame pradėti ir dubens bei pilvo organų magnetinio rezonanso tyrimus“, — pasakojo skyriaus vedėja.
Regioninėje Telšių ligoninėje magnetinio rezonanso tyrimai atliekami nuo 8 iki 19 val. Čia nemokamai išsitirti magnetiniu rezonansu gali pacientai, turintys specialisto-konsultanto siuntimą. Šiuo metu, pasak pašnekovės, tokio tyrimo tenka laukti keturias savaites.
Nenorintiems laukti, siūloma kita išeitis. Kasdien nuo 19 iki 21 val. yra atliekami magnetinio rezonanso mokami tyrimai. Mokamo magnetinio rezonanso tyrimo kaina — 119 eurų.
„Turime labai daug ligonių. Daugiausiai norinčiųjų išsitirti, be Telšių rajono gyventojų, atvyksta iš Mažeikių, Šiaulių, Plungės, pasitaiko ir iš Klaipėdos, Joniškio, Akmenės. Mūsų aparatą renkasi dėl to, kad juo atliekamas kokybiškas tyrimas. Tai aukščiausio lygio tyrimas, atliekamas labai universaliu, tiksliu, paskutinės kartos aparatu. Labai džiaugiamės, kad mūsų tyrimus giria specialistai. Pavyzdžiui, net Klaipėdos gydytojai siūlo pacientams vykti į Telšius pasidaryti tyrimus, nes tikrai labai gerai viską parodo. Už laikmeną žmogus susimoka 5 eurus, mūsų gydytojas radiologas parengia ir parašo tyrimo išvadą, tyrimo rezultatai yra įrašomi ir pacientas gali viską nusivežti parodyti savo gydančiam specialistui“,— pasakojo A. Bagdonienė.
Šio kabineto radiologijos technologė priminė, jog prieš šį tyrimą reikia pasiruošti, užpildyti klausimyną. Ne visiems pacientams galima atlikti šį tyrimą. Be to, svarbu atvykti apsirengus medvilniniais apatiniais rūbais, be jokių blizgučių, paveikslėlių, nepasidažius. Tai reikalinga, kad būtų gaunamas labai tikslus tyrimo vaizdas.

Netrukus pakeis naujas aparatas
Kitame skyriaus kabinete — pokyčių laukimo nuotaikos. Prieš penkiolika metų įsigytą kompiuterinės tomografijos aparatą netrukus pakeis naujas — modernus ir šiuolaikiškas.
Prisiminusi savo darbo pradžią, gydytoja A.Bagdonienė šypsosi: „Tada, prieš penkiolika metų, mums tai atrodė tikras stebuklas. Tada buvo labai modernus, dviejų pjūvių. Dabar tokie aparatai turi ir 128, ir per 300 pjūvių. Technika labai greitai tobulėja. Šiandien mūsų turimas kompiuterinės tomografijos aparatas naudojamas ūmiais atvejais. Jei kažkam skubiai reikia tyrimo, pavyzdžiui, galvos smegenų išemijos atveju. Tačiau džiaugiamės, turėdami gerų žinių. Netrukus mūsų ligoninę pasieks naujas, itin modernus kompiuterinės tomografijos aparatas. Yra numatyta gauti 128 pjūvių: tai pats universaliausias ir tinkamiausias aparatas tokio lygio gydymo įstaigai kaip mūsų ligoninė. Juo bus galima greitai pažiūrėti žmogų nuo galvos iki kojų“,— neslėpė džiugesio laikinai skyriui vadovaujanti gydytoja radiologė.
A.Bagdonienė pasakojo, jog jos vadovaujamo skyriaus sėkmė labai susijusi su pozityviu ligoninės administracijos požiūriu. Pasak gydytojos, ligoninės vadovės — tiek buvusi direktorė Alma Vitkienė, tiek neseniai ėmusi vadovauti Jovita Seiliuvienė — visada labai tikėjo jaunais specialistais, dėjo visas pastangas, kad įstaiga įsigytų naujausių technologijų diagnostinę aparatūrą.

Radiologo darbo vieta
Gydytojo radiologo darbo vieta iš pirmo žvilgsnio niekuo nesiskiria nuo kitų modernių informacinių technologijų specialistų. Mat čia kompiuteriai, keli vaizdo ekranai, krūvos medicininių pacientų kortelių. Tokia šiuolaikinė diagnostika — skaitmeninė radiologija. Naujausius tyrimo duomenis gali bet kuris Regioninės Telšių ligoninės gydytojas per vidinį tinklą savo darbo kabinete atsidaryti, įvertinti ir paskirti būtiną gydymą.
Radiologijos skyriuje, be jau minėtų kaulų tankio nustatymo (stuburo, klubo sąnario, dilbio srities), kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tomografijos, atliekamos ir kitos radiologijos paslaugos: rentgenodiagnostika, mamografija, atrankinė mamografinė patikra, ultragarsiniai tyrimai (kaklo ir galūnių kraujagyslių) bei dantų rentgenografija. „Rentgeno aparatu atliekamos visų sričių rentgeno nuotraukos. Šio tyrimo sparta labai greita. Gydytojai radiologai peržiūri nuotraukas, įvertina ir parašo atsakymus. Viskas kompiuterizuota. Daugiausia šiuo aparatu atliekama tyrimų profilaktiškai, tai krūtinės ląstos rentgenogramos, taip pat tiriama dėl plaučių uždegimų ir kitų problemų, daug pacientų dėl įvairių traumų atsiunčia traumatologai, dėl kaklo ar stuburo bėdų — neurologai“,— pasakojo A.Bagdonienė.
Per dieną vidutiniškai rentgeno tyrimo kabineto duris praveria aštuonios dešimtys pacientų. O štai neseniai suskaičiavę tikrą rekordą – per dieną rentgenu atlikta tyrimų net 120 pacientų.

Pradžia — nuo vieno kabineto
„Mūsų skyriuje dirba 12 radiologijos technologių: Dalia Ališauskienė, Zita Antušaitė, Renata Damunskienė, Asta Jucikaitė, Akvilė Rupšytė, Danguolė Zubavičienė, Loreta Ingaunienė, Ingrida Enciūtė, Birutė Raudienė, Jovita Kungienė, Alma Mitkuvienė, Vilma Vaitkuvienė, valytoja Birutė Gineitienė. Tyrimų rezultatus apibendrina ir išvadas surašo keturi daktarai: laikinai einanti skyriaus vedėjos pareigas Aurelija Bagdonienė, gydytoja radiologė Violeta Belienė, gydytojai radiologai Darius Kazakevičius ir Liudvikas Granickas“,— kolektyvą pristatė vyresnioji radiologijos technologė Aušra Jurkienė.
Pasak pašnekovių, skyrius susiformavo palaipsniui, ligoninėje daugėjant įvairios šiuolaikiškos diagnostinės aparatūros. Iš pradžių tebuvęs rentgeno kabinetas. Įsigijus kompiuterinį tomografą, atsirado jau du kabinetai, dar po kelerių metų įsigytas mamografijos aparatas. Daugėjant aparatų, įkurtas Radiologijos skyrius. Skyriaus darbuotojams-radiologijos technologams keliami aukšti reikalavimai: reikia ne tik medicininio išsilavinimo, bet ir būti baigus specialius radiologijos kursus. Aukštosios mokyklos šiuo metu ėmė ruošti tokius specialistus.
„Smagu, kad kolektyvas jaunėja. Štai pas mus, po praktikos, liko dirbti jauna specialistė Akvilė Rupšytė. Džiaugiamės, kad jauni žmonės myli mūsų miestą ir savo darbą“,— sakė A.Jurkienė.

Svarbiausia — mylėti žmogų
A.Bagdonienė pripažino, jog būtent gydytojai radiologai yra tie, kurie pirmieji pamato žmogaus patologiją. Kartais tenka pranešti ir itin skaudžią žinią, sunkios ligos diagnozę. Tai nėra lengva — reikia mokėti dirbti ne tik su aparatu, bet ir su žmogumi.
„Turime būti nuoširdūs, ramūs, itin kantrūs, juk pacientų pasitaiko visokių: ir piktų, ir su negalia, ir kenčiančių skausmus. O mes turime taip padaryti, kad atliktume kuo geriau tyrimą, kad gautume kuo daugiau būtinos informacijos, kad gydytojas radiologas galėtų įvertinti ir atsakyti į klausimą, ko klausia specialistai ar šeimos gydytojai. O svarbiausia turime mylėti žmogų, suprasti jį, būti sumanūs ir kūrybingi. Mes visada stengiamės padėti žmonėms. Einame į priekį, tobulėjame, kad mūsų pacientams galėtume pasiūlyti ir suteikti kuo geresnes ir kokybiškesnes diagnostikos paslaugas“,— sako laikinai einanti Radiologijos skyriaus vedėjos pareigas gydytoja radiologė A.Bagdonienė.