Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje — šiuolaikiškos ir kokybiškos paslaugos

Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus personalas prie malonios dovanos — norėdamas padėkoti už žmonos slaugymą, vienas vyriškis skyriui padovanojo keturis savo paveikslus.

Jau antrus savo veiklos metus pradėjusio skaičiuoti Regioninės Telšių ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus teikiamos paslaugos — tikra atgaiva ir didelė pagalba Telšių miesto ir rajono gyventojams, slaugantiems savo artimuosius, ne vienerius metus gulinčius ilgos bei sunkios ligos patale.

Lina Dijokienė

Paslaugas pataria planuoti
Vis dėlto, kaip pataria Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vedėja Jovita Vilkauskaitė, šias gaunamas paslaugas tokių pacientų artimiesiems reikėtų planuoti.
„Mūsų skyriuje per metus galima išgulėti 120 dienų. Iš savo praktikos mes labai siūlome pacientams, jei tik, aišku, jų sveikatos būklė leidžia, negulėti iš karto visų tų 120 dienų. Pasitaiko įvairių situacijų: ateina atostogos, pasitaiko neplanuota kelionė, būna, kad patys slaugytojai suserga, galų gale — ir ligonis sublogsta. O jau slaugai skirtų dienų nebėra. Tai norime patarti turintiems namuose tokių slaugomų artimųjų ne iš karto guldyti žmogų visam laikui, o padalinti tą galimą laiką dalimis, išsidėlioti. Viena vertus, 120 dienų, tuo momentu atrodo gerai, o paskui, kokiai situacijai ištikus, žmonės nebeturi ką daryti“,— dalinosi patirtimi J.Vilkauskaitė.

Sklandi pradžia
Devyniolikos metų gydytojos darbo patirtį turinti medikė telšiškė J.Vilkauskaitė visai neseniai laimėjo konkursą ir tapo Regioninės Telšių ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vedėja, nors šiam skyriui laikinai vadovavo nuo pat jo įsteigimo — 2018 m. sausio 3 d. Darbo patirtį sukaupusi ketverius metus dirbdama greitosios medicininės pagalbos gydytoja, vėliau — penkiolika metų — Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo skyriuje, gydytoja J.Vilkauskaitė džiaugėsi, jog nors naujo Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus veiklos pradžia ir nebuvusi labai lengva, tačiau sklandi. „Nuo pirmos dienos turėjome didžiulį visos ligoninės vadovybės palaikymą, jautėme geranoriškumą ir visokeriopą pagalbą — tiek materialiniu, tiek profesiniu požiūriu“,— sakė skyriaus vedėja.

Susitelkęs kolektyvas
Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vedėja J.Vilkauskaitė bei šio skyriaus gydytojas, dar dirbantis ir šeimos gydytoju, Andrius Šilinskas džiaugėsi darniu ir sutelktu skyriaus personalo darbu. „Kolektyvas susigyveno, susidraugavo. Juk į naują skyrių buvo surinkti nepažįstami, kartu nedirbę žmonės. Kai kuriems reikėjo išmokti ir dirbti. Mūsų slaugytojų padėjėjos kai kurios nė nedirbusios ligoninėje. Visos jos dabar baigė kursus, yra atestuotos ir puikiai dirba“,— pabrėžė skyriaus vedėja.
Į pokalbį įsiterpusi vyresnioji skyriaus slaugytoja Inga Gumuliauskienė priminė, jog personalas nuolat tobulėja, štai ir dabar slaugytojų padėjėjos ruošiasi į naujus mokymus.
Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje dirba du gydytojai, keturiolika slaugytojų, keturiolika slaugytojų padėjėjų, socialinė darbuotoja, ūkio reikalų tvarkytoja ir dvi valytojos. Jei pacientai pageidauja, penktadieniais, po šv. Mišių ligoninės koplytėlėje, pabendrauti su tikinčiaisiais į jų palatas užsuka kunigas.

Vyrauja vyresnio amžiaus pacientai
Naujai, pagal visus šiuolaikinius reikalavimus įrengtame Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje viskas padaryta, kad būtų sudarytos geros, jaukios sąlygos šio skyriaus pacientams bei personalui.
Skyriuje yra devynios dvivietės, trivietės ar keturvietės palatos. Jose — 26 lovos, keturios iš jų skirtos paliatyviam gydymui, čia gydymosi laikotarpis nėra ribojamas, tačiau jos skiriamos gydytojų komisijos sprendimu.
Anot pašnekovų, skyriuje visos lovos beveik visada būna užimtos. „Vasarą dar pasitaikydavo, kad būdavo viena kita laisva lova. Tačiau praeina kelios dienos, ir vėl skyrius pilnas“,— sako gydytojai.
Skyriaus vedėja J.Vilkauskaitė pasakojo, jog per praėjusius metus skyriuje gydėsi 210 pacientų. Šiemet — jau 47. Tokia skyriaus specifika — kadangi pacientai guli ilgėliau, nėra didelės jų kaitos. Paprastai skyriuje guli vyresnio amžiaus pacientai. Jų amžiaus vidurkis — 85-87-eri metai. Nors, kaip prisimena pašnekovai, būna ir gerokai jaunesnių, ir itin garbingo amžiaus sulaukusių. Jauniausiajai pacientei buvo 38-eri. Patyrusi daugybę traumų, jauna moteris neturėjusi, kas ją prižiūri namuose, čia gydėsi tol, kol sustiprėjo ir galėjo tęsti gydymą kitur. Vyriausia pacientė buvo šimtmetį perkopusi senjorė, sulaukusi net 102 metų. „Dažniausiai mūsų skyriuje guli onkologinėmis ligomis sergantys, patyrę insultus, kamuojami lėtinių širdies ligų ar demencijos — tie ligoniai, kurie jau patys nebegali apsitarnauti, susitvarkyti“,— pasakojo skyriaus vedėja.

Keičiasi požiūris
Paprastai skyriaus pacientai yra lankomi artimųjų, žinoma, jei tik jų turi. „Turime socialinę darbuotoją, kuri, jei reikia, ir pasirūpina buitiniais ligonių reikalais, nuperka, jei reikia ko, sutvarko dokumentus, kitus reikalus. Būna, kad žmogus neturi apskritai jokių artimųjų, tačiau tikrai juo pasirūpinama“,— sakė skyriaus vyresnioji slaugytoja I.Gumuliauskienė.
Šitoks skyrius Regioninėje Telšių ligoninėje labai reikalingas, jo teikiamų paslaugų reikia vis daugiau miesto ir rajono gyventojų. Pasak gydytojo A.Šilinsko, kuo toliau, tuo labiau tokių paslaugų reikės. Visuomenė sensta, jaunimas išvažiuoja, lieka seni tėvai, kuriais nebėra kam rūpintis. Be to, keičiasi ir visos visuomenės požiūris į slaugą — žmonės jau tikisi gauti šiuolaikines, kvalifikuotas medicinines paslaugas, kurių negali suteikti namuose sergančiam artimajam prižiūrėti pasamdyta moterėlė.
„Seniau lyg ir buvo gėda atiduoti senus tėvus, esą negalima, o dabar situacija keičiasi. Juk žmonės dirba pakankamai ilgai, iki solidaus amžiaus, be to, ir žymiai ilgiau gyvena savo aktyvų gyvenimą nei anksčiau, tai būtina, kad kažkas padėtų prižiūrėti juos, suteiktų kokybiškas paslaugas. Tikrai nebelieka to gėdijimosi, kad, kaip čia aš į slaugos ligoninę atiduosiu savo artimą. Dabar tai normalu, reikalinga“,— svarstė apie naujas visuomenės požiūrio į slaugą tendencijas skyriaus vedėja.
Jai pritarė ir gydytojas A.Šilinskas. Anot jo, pamatę, kokiomis sąlygomis ligoninėje prižiūrimi jų artimieji, žmonės suvokia, kad tikrai to neįmanoma padaryti namuose.

Gydymosi sąlygos
Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje teikiamos gydymo, slaugos ir kitos minimalios sveikatos būklės palaikymo paslaugos bet kurio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, neįgaliesiems bei pacientams, kuriems yra aiški diagnozė ir nereikalingas aktyvus gydymas bei kontraindikuotina medicininė reabilitacija. Į skyrių guldomi pacientai, turintys šeimos gydytojo siuntimą pagal Ligonių kasų patvirtintas diagnozes.
Šio skyriaus specifika tokia, kad jame labiausiai reikia slaugytojų ir slaugytojų padėjėjų. Gydant ir prižiūrint sunkiai sergančius žmones, šio skyriaus personalui būtina profesionaliai atlikti daugybę procedūrų, todėl reikalinga begalinė kantrybė, kurios prireikia ne tik slaugant pacientą, bet ir bendraujant su jo artimaisiais, nes dažnai šie būna pavargę nuo slaugos, nežinios, yra sutrikę, kaip toliau reikės prižiūrėti ligonį, gyventi.
Skyriuje daug naujos ir modernios įrangos, padedančios kasdien pacientus slaugyti — specialios vonios, keltuvai, specialūs čiužiniai, skirti pragulų profilaktikai. Daug dėmesio skiriama ligonių higienai, švarai palaikyti, todėl skyriuje nėra jokių specifinių kvapų. Pašnekovai teigė, jog netrūksta slaugos priemonių, jų nuolat įsigyjama.

Sulaukia padėkų
Sunkus ir nuoširdus skyriaus personalo darbas nelieka nepastebėtas: pilnėja gražių padėkų speciali knyga, ant skyriaus sienų puikuojasi paveikslai — tokią dovaną už žmonos slaugą įteikė vienas vyriškis, po kelių mėnesių sugrįžta pasveikinti su profesine diena pacientų artimieji, o ir gražių, šiltų žodžių netrūksta. Nors pašnekovai neslėpė — geriausia padėka — sustiprėję pacientai, kurie su šypsena išvyksta namo.
Vis dėlto skyriaus specifika tokia, kad neišvengiama ir mirčių. Taip jau yra — čia guli ligoniai, reikalaujantys ypatingos slaugos. Todėl kartais personalą stebina nepamatuoti pacientų artimųjų lūkesčiai: reikalaujama kažkokių ypatingų tyrimų, gydymo inovacijų, naujausių metodų, nors iš tiesų tenka susitaikyti su realia situacija — žmogaus gyvenimas ne amžinas.
„Pas mus yra vieta ne mirti, pas mus yra vieta gyventi sunkiai sergančiam. Labai džiaugiamės, kad iš skyriaus išeina ir pastiprėjusių. Jau turime, kurie ir antrąkart atvažiuoja“,— akcentavo Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vedėja Jovita Vilkauskaitė, užtikrinusi, jog visiems skyriaus pacientams užteks ir medicinos priemonių, ir personalo nuoširdaus bei žmogiško rūpesčio.