Į Telšių apylinkes „Darom“ sukviečia tūkstančius savanorių: gimnazistai talka neapsiriboja

„Delfi“ nuotr.

Daugiau nei 5000 telšiškių — toks būrys gamtai neabejingų gyventojų pernai prisijungė prie akcijos „Darom“. Šiemet planuojamos ne ką mažesnės pajėgos: į Telšių rajono pamiškes, paežeres, upių pakrantes ir kitas vietas rinksis moksleiviai, visuomeninės organizacijos, viešosios įstaigos bei pilietiški žmonės. Vieni aktyviausių — Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijos bendruomenė. Mokiniai, mokytojai bei administracijos darbuotojai per 12 akcijos „Darom“ metų dar nepraleido nė vienos talkos ir gamta rūpinasi nuolat. Auganti pilietiška jaunoji karta rūšiuoja šiukšles kasdien bei džiaugiasi galėdama prisidėti prie tvaresnės ir sveikesnės aplinkos kūrimo.

Gimnazistai daro daugiau: sodina medžius ir rūšiuoja kasdien
Į „Darom 2019“ visa Lietuva šiemet rinksis balandžio 27-ąją, tačiau Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazija talkai ruošiasi jau dabar. 10 dienų anksčiau, derindama su atostogomis, bendruomenė išsiruoš į Telšių apylinkes ir imsis gražinti bei tvarkyti aplinką.
„Dalyvaujam kasmet ir prie iniciatyvos prisideda beveik visa mokykla. Bendradarbiaujame su seniūnija, Varnių regioninio parko direkcija, planuojame, ką darysime. Tvarkome pakeles, žydų kapines, regioninį parką, Lūksto ežerą, Varnelės upelį — švariname žvejų prišiukšlintas pakrantes, surenkame šiukšles iš vandens. Mokyklos šaulių būrelis jau dvejus metus tą dieną, sutarę su girininkais, sodina mišką. Šiemet taip pat dalyvausim, akcijai „Darom 2019“ jau ruošiamės“, — apie rūpestį gamta kalba Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijos direktorė Irena Peleckienė.
Pašnekovė džiaugiasi — moksleiviai dėmesį aplinkai rodo nuolat. I.Peleckienės teigimu, gimnazijoje auga sąmoninga, pilietiška, tvarumui neabejinga karta, kuri kiekvieną dieną stengiasi ir tvarkytis, ir rūšiuoti.
„Jei nori būti sveikas, tavo požiūris, aplinka, gyvensena turi būti sveiki. Mokome vaikus — daug lengviau yra nešiukšlinti nei šiukšles tvarkyti. Gyventi smagiau, kai aplink švaru, gražu. Ir mokiniai tai noriai priima: būna be galo patenkinti, pamatę rezultatą. Kai susitvarko, džiaugiasi. Gimnazistai auga pilietiški, brandina pozityvų požiūrį į sveiką gyvenseną. Rūšiuoja šiukšles, patys susiorganizavo tam dėžes“, — pasakoja gimnazijos direktorė.

„Darom 2019“ ryžtas: šiukšlinas pamiškes paversime istorija
Pašnekovės paminėta sveikatingumo svarba — ne tik ugdymo gimnazijoje, bet ir šiųmetės „Darom“ tikslas. Kviesdami į talką visoje Lietuvoje, akcijos organizatoriai išsikėlė šūkį „Švari Lietuva — sveiki piliečiai“. Todėl daugiausia dėmesio „Darom 2019“ bus skiriama švarios ir saugios aplinkos svarbai žmonių sveikatai.
O tai numatyta daryti išties aktyviai. Talkos savanorių laukia netradicinės pramogos gryname ore, todėl aplinkos tvarkymas šiemet suplanuotas dar įdomesnis.
„Organizuosime bėgimą, renkant šiukšles, mankštas ir šokius. Siekiame, kad gamtoje šiukšlių ir toliau rastume vis mažiau. Tikimės, kad daugės sąmoningumo gamtosaugos tematika ir atliekų vežimas į mišką liks praeityje“, — viliasi „Darom“ projektų vadovė Justina Anglickytė. O kad šie procesai jau vyksta, liudija „Darom“ rezultatai. Dvylika iniciatyvos metų — dešimtys tūkstančių surinktų atliekų, šimtai tūkstančių prisijungusių talkininkų.
„40 tūkst. tonų atliekų, 1,5 mln. dalyvių. Didžiuojamės tokiais „Darom“ pasiekimais per visus akcijos organizavimo metus. Akcija pernai buvo sėkminga, atliekų surinkome mažiau — apie 1350 tonas visoje Lietuvoje. Gyventojai iniciatyvūs, sutvarkyta net 3500 taškų. Šiemet stengiamės atkreipti dėmesį į nuorūkas, jų dažnai nepastebimą žalą gamtai. Taip pat kalbėsime apie atliekų prevenciją, tinkamą tvarkymą ir perteklinį vartojimą“, — pastebi J. Anglickytė.

Kviesti į talką geriausia asmeniniu pavyzdžiu
Kur ir kaip gyvenama, svarbu ne tik visos Lietuvos, bet ir Telšių rajono žmonėms. Tai rodo susidomėjimas „Darom“ iniciatyva. Visuotinė talka kasmet sutelkia tūkstančius, surenkamos tonos atliekų. Todėl „Darom 2019“ vėl kviečia telšiškius, o visą informaciją apie akciją gyventojai gali rasti Telšių rajono savivaldybės internetinėje svetainėje www.telsiai.lt
„Pernai dalyvauti „Darom“ užsiregistravo daugiau nei 5000 gyventojų. Buvo surinkta apie 30 tonų atliekų, iš jų — per 10 tonų komunalinių atliekų. 2017 m. registravosi apie 4500 dalyvių. Apie aktyvumą būtų galima spręsti iš besirenkančių į talką skaičiaus, jis kiekvienais metais didėja. Iniciatyviausi — mokyklos, darželiai, taip pat dalyvauja valstybinės įmonės, visuomeninės organizacijos, partijos, viešosios įstaigos“,— sako Telšių rajono savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vyriausiojo specialistė-ekologė Kristina Jankauskienė.
Anot pašnekovės, paraginti jungtis prie talkos geriausia asmenišku pavyzdžiu. Todėl Telšių rajono savivaldybės darbuotojai patys jungiasi prie „Darom“ — tai planuoja daryti ir šiemet.
„Dalyvauju pati, tai darau kasmet. Kodėl? Tai įdomi idėja, taip pat, dirbdama šį darbą, privalau dėti pastangas, kad aplinka būtų švaresnė, mažiau teršiama. Aplinkosauginiai klausimai man visada yra aktualūs, stengiuosi ieškoti būdų prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo“, — įsitikinusi K. Jankauskienė.