Mero patarėjo kėdė — geras startas karjerai

Eva Stonkevičienė ir Jurgita Armalienė.

Šią savaitę savo kadenciją baigė Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas. Kartu su juo iš savo darbo kabinetų Savivaldybės administracijoje išsikraustė ir jo patarėjai — net keturiems merams patarinėjusi Jurgita Armalienė ir gerokai kuklesnę patarėjo darbo patirtį teturintis Karolis Andrijauskas.

Lina Dijokienė

Tapo direktorėmis
Kaip rodo kelerių metų patirtis, mero patarėjo pareigos suteikia nemažai pranašumų ir galimybių. Iki šiol šios pareigos ne vienam patarėjui tapo geru tramplynu į karjeros aukštumas. Pavyzdžiui, buvusi mero Vytauto Kleivos patarėja Danutė Popovič laimėjo konkursą ir tapo Telšių lopšelio-darželio „Mastis“ direktorė, jos kolegė Jolanta Sutkutė kurį laiką laikinai vadovavo Varnių kultūros centrui, vėliau laimėjo konkursą Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorės pareigoms užimti. Be darbo neliko kita, tiesa, laikinai buvusi mero patarėja Lina Kybartaitė-Jokubauskienė. Ji kurį laiką, iki uždarymo, vadovavo įstaigai „Germanto vila“, vėliau tapo Telšių rajono savivaldybės administracijos vyriausiąja specialiste (jaunimo reikalų koordinatore).

Iš teatro — į muziejų
Vadovo kelią pasirinko dar viena mero patarėja Eva Stonkevičienė. Iki šiol ji dirbo Telšių Žemaitės dramos teatro direktore. Šią savaitę paaiškėjo ne vieną teatro darbuotoją nustebinusi žinia. Mat pranešta, kad Kultūros ministerijos paskelbtą konkursą eiti Žemaičių muziejaus „Alka“ direktoriaus pareigas laimėjo E.Stonkevičienė, Žemaitės dramos teatro direktorė. Pranešime teigiama, kad iš keturių pretendentų ji surinko daugiausiai konkurso vertinimo komisijos balų. E.Stonkevičienė nuo 2008 m. dirbo Telšių rajono savivaldybės administracijoje, 2015–2017 m. buvo mero patarėja. Vilniaus universitete yra įgijusi istorijos magistro išsilavinimą. Konkursą laimėjusio asmens tinkamumas eiti pareigas dar bus patikrintas teisėsaugos institucijų, kaip numatyta teisės aktuose. Žemaičių muziejaus „Alka“ vadovo kadencijos trukmė — penkeri metai. E.Stonkevičienė šito savo apsisprendimo plačiau pakomentuoti negalėjo, nes buvo išvykusi pagal projektą į užsienį. „Dabar viskas labai šviežia. Pačiai šis laimėjimas toks iššūkis, reikia susidėlioti mintis“,— teigė teatro direktorė.

Didins turistų srautus
Dar praėjusios savaitės pabaigoje paaiškėjo, jog ne į gatvę išeis ir ilgus metus patarėjos darbą dirbusi Jurgita Armalienė. Ji, surinkusi 17,4 balo iš 20 galimų, ir nurungusi kitus penkis pretendentus, laimėjo konkursą laisvoms VšĮ Žemaitijos turizmo informacijos centro (ŽTIC) direktoriaus pareigoms eiti. J.Armalienė ŽTIC direktorės pareigas pradės eiti, kai bus gauta atitinkama pažyma iš Specialiųjų tyrimų tarnybos. Laikraščio „Kalvotoji Žemaitija“ paklausta, kas lėmė apsisprendimą dalyvauti ŽTIC direktoriaus konkurse, J Armalienė sakė: „Esu baigusi viešojo administravimo magistrantūros studijas ir nutariau jėgas išbandyti naujoje srityje. Žemaitijos turizmo informacijos centrą matau kaip išskirtinį potencialą turinčią įstaigą, kurios veiklos tikslas — didinti turistų srautus, siekiant grįžtamos materialios naudos Telšių rajono paslaugų teikėjams ir gyventojams“.

Įgyta daug patirties
Paprašyta prisiminti savo, kaip mero patarėjos darbo etapą, J.Armalienė kalbėjo: „Mero patarėjos darbo patirtį vertinu kaip unikalią ir neįkainojamą. Didžiuojuosi, jog turėjau galimybę dirbti su keturiais rajono vadovais, tikrais lyderiais, mylinčiais savo darbą, savo miestą ir rajono žmones. Per dvylika metų mero tarnyboje sutikau ir pažinau daug gerų žmonių, tikrų savo srities specialistų bei įgijau platų spektrą kompetencijų, diplomatinės, tarptautinių ryšių palaikymo bei nuoširdaus kasdienio bendravimo su žmonėmis patirties. Džiaugiuosi, jog savo darbu ir žiniomis galėjau prisidėti prie Telšių rajono gerovės, Žemaitijos sostinės vardo garsinimo, įgyvendintų projektų bei atliktų darbų savo miestui“.
Pasak pašnekovės, mero patarėjo darbo spektras labai platus ir dažnai nematomas. „Patarėjo darbe įprastinę, iš anksto sustyguotą dieną rasti sunku. Dažnai viską turi daryti vienu metu, metęs svarbią užduotį imtis dar svarbesnės. Reikia nuolat būti pasiruošusiam įvairioms situacijoms ir greitai į jas reaguoti, išmanyti daugelio skirtingų sričių problematiką, suvokti tiek rajono socialinius, tiek ekonominius, kultūros, švietimo, sveikatos, vietos ūkio ir kitus klausimus. Kiekviena diena — naujas iššūkis, priklausanti nuo rajono vadovo, kurio veiklos specifika labai plati ir apima absoliučiai visas sritis“,— sakė J.Armalienė.
Paklausta, su kokiomis mintimis palieka savo darbo kabinetą, J.Armalienė šypsojosi: „Su pozityvioms mintimis ir linkėjimais naujai komandai. Šis darbas išmoko, jog susidoroti galima su bet kokia situacija, padėties be išeities nėra“.
Tiesa, ar mero patarėjo kėdė bus geras startas tolimesnei karjerai kitam mero patarėjui K.Andrijauskui, sužinoti nepavyko. „Nenorėčiau atvirauti“,— laikraščiui „Kalvotoji Žemaitija“ sakė paskutinės savo darbo dienos išvakarėse mero patarėjas K.Andrijauskas.