Entuziastingi mokytojai Telšių rajone sukūrė pavyzdingą šeimos ūkį

Šeima džiaugiasi darnia ir aktyvia Upynos bendruomene.

Arūnas Usis — kūno kultūros mokytojas, žmona Violeta — biologijos ir chemijos mokytoja. Drąsos ir užsispyrimo jiems pavydėtų daugelis. Neturėdami nė lopinėlio žemės, 2001 m. jie Upynoje išsinuomojo pirmuosius 28 ha, o dabar valdo stambų šeimos ūkį.

„Kai visi sakė, kad esame kvaili, kad perkame žemes, o ne, pavyzdžiui, automobilius, mes tylėjome. Visi sakė, kad nesąmonė, atpigs ta žemė. Jau penkeri metai, kaip tų kalbų nebesigirdi“,— sako Arūnas, pastebėjęs, kad žemės kaina per beveik 15 metų šoktelėjo nuo 400 litų už hektarą iki 5 tūkst. eurų ar net daugiau.
Ūkininkavimo pradžia buvo nelengva. Abiejų tėvai padovanojo karvių, kurių jauna šeima iš viso turėjo šešias. Po darbų mokykloje, patys jas ir melždavo. Vėliau pamažu pradėjo supirkinėti žemes.
„Jauniesiems ūkininkams įsikurti buvo itin sunku. Bankams žemės užstatyti negalėjai. Jeigu būčiau pirkęs šaldytuvą ar automobilį, būčiau gavęs vartojimo paskolą, o žemei niekas kredito nedavė. Skolindavomės iš kitų žmonių, vėliau atiduodavome, o už palūkanas atlikdavome žemės ūkio darbus“,— pasakoja ūkininkas Arūnas.
Vyras dar penkerius metus derino mokytojo darbą ir ūkininkavimą, bet galiausiai liko tik prie žemės ūkio. Vėliau A.Usis dar užėmė seniūno pareigas, tačiau jų taip pat atsisakė. „Visi keistai žiūrėjo į mane, bet nusprendžiau visas jėgas ir laiką skirti savo ūkiui“,— apsisprendimą komentuoja Telšių rajono ūkininkas.

Augalus apsaugo nauju fungicidu
Dabar Usių šeimai priklauso mišrus ūkis, kurio viena dalis — gyvulininkystės ūkis su 250 melžiamų karvių ir mėsinių galvijų banda, o kita dalis — augalininkystės laukai, kuriuose auginami rapsai, javai, kvietrugiai, kukurūzai, ar paliktos pievos.
Naujoves mėgstantys ūkininkai didelį dėmesį skiria ir augalų apsaugai. Pernai pirmą kartą išbandė naujos kartos karboksamidų grupės fungicidą „Elatus Era“, skirtą apsaugoti javus nuo ligų ir brandinti derlių iki pat pjūties.
Ūkininkai nupurškė apie 200 ha kviečių. Registruota „Elatus Era“ norma yra 0,8-1 l/ha, bet net ir su minimalia 0,8 l/ha norma pasiektas geras rezultatas. „Mano požiūriu, jeigu nori, kad fungicidas turėtų maksimalų poveikį, reikia viską atlikti labai tiksliai. Jeigu pavėluosi 3-4 dienas, efektas gali būti ir silpnesnis. Čia kaip su sėja — jeigu tinkamą dieną nepasėjai, tai vėliau geriau ir nebesėk“,— savo ūkininkavimo taisykles pateikia telšiškis.
Fungicidas „Elatus Era“ skirtas antrajam javų purškimui, kuris dažniausiai atliekamas gegužės antroje pusėje-birželio pirmoje pusėje. Ūkininkas purškė ant vėliavinio lapo, kai jau buvo pradėjusios lįsti kai kurios varpos.
„Jau nebegalėjau naudoti jokių trąšų. Tai panaudojome tik kontaktinį insekticidą nuo vabalų ir tuo pačiu nupurškėme „Elatus Era“. Taip išsaugojome vėliavinį lapą ir išvengėme fuzariozės. Visas derlius, kuris vidutiniškai siekė 6,6 t/ha, buvo labai geras rodiklis, juolab kad metai buvo sausringi. Galima sakyti, kad iš kombaino kviečiai iš karto išvažiavo į uostą“,— pasakoja A.Usis.
Jis prisimena, kad apie „Elatus Era“ sužinojo iš „Kauno grūdų“, kurie platina produktą, atstovo. „Mėgstu išbandyti naujoves: kartais su jomis pasiseka, kartais — ne. Su „Elatus Era“ viskas buvo puiku. Fungicidas padėjo išlaikyti sveiką žalią augalą, bet nenuvėlino pjūties. Šiemet esame pasėję apie 300 ha kviečių. Jiems jau yra paruoštas ir „Elatus Era“,— prisipažįsta Telšių rajono ūkininkas.

Jei nebūtų kam perduoti ūkio — nebedirbtų
Šiemet javai ir rapsai peržiemojo gerai, todėl ūkininkai tikisi ir gausaus derliaus. Paklaustas apie ūkio perdavimą, jis nusišypso. „Jeigu nebūtų kam perimti ūkio, tai nebedirbčiau, nebeskirčiau tiek energijos. Išnuomočiau žemę ir ramiai gyvenčiau. Juk didžioji žemės dalis yra nuosava“,— tvirtina Arūnas.
Tačiau tiek dukros, tiek 7-metis sūnus turi noro prisidėti prie šeimos ūkio. Nors dukros studijuoja universitete, tačiau grįžusios padeda tėvams. O futbolą dievinantis jaunėlis sūnus dabar sako, kad iki 30 metų bus sportininku, vėliau — kariu, o paskui ir ūkininku. Šeima prisipažįsta, kad nė karto nesigailėjo pasukusi ūkininkavimo keliu, kuris nelengvas, bet labai įdomus. „Žemės ūkyje kiekvieni metai skirtingi: kas pernai tiko, šiemet gali ir nepasiteisinti. Aišku, kad būtina išmanyti procesus. Pirmas dalykas, kurį padarau atsikėlęs rytą, atsidarau komputerį ir pasižiūriu orus, o po to grūdų biržą. Tai rodikliai, kuriuos tikrinu kelis kartus per dieną“,— sako ūkininkas.

Į Eurolygos rungtynes Kaune keliauja visa šeima
Laisvalaikiu šeimyna nepraleidžia Kauno „Žalgirio“ rungtynių Eurolygoje. Pasak A.Usio, kuris studijų metu yra žaidęs už Kauno „Atleto“ antrąją komandą, krepšinis — šventas reikalas. Į Kauną važiuoja penkiese, visi turi „Žalgirio“ marškinėlius.
Šeima drauge mėgsta pakeliauti ir po Lietuvą. Tarp asmeninių Arūno pomėgių — medžioklė. Pastaruosius aštuonerius metus jis yra itin aktyviai įsitraukęs į šią veiklą ir neretai namo grįžta su laimikiu. Žmona Violeta mėgsta dekoruoti augalus ir puoselėti aplinką — tą įrodo kruopščiai ir dailiai sutvarkytas ūkininkų kiemas.
„Eksperimentuoju. Sodinu ir įvertinu, kaip atrodo. Kas netinka — išraunu ir persodinu kitur. Vyras juokauja, kad augalai nebeturi laiko ir kada augti, nes vis keičia vietą“,— juokiasi Violeta, iki šiol dirbanti ir mokykloje. Usių dukros mėgsta fotografuoti, dalyvauja įvairiuose fotografijų konkursuose, o sūnaus gyvenime kol kas pagrindinę vietą užima futbolas.
Arūnas džiaugiasi darnia ir aktyvia Upynos bendruomene, kurios iniciatyva kaime vyksta daug renginių, koncertuoti atvyksta žinomos popmuzikos grupės, švenčiamos Joninės ir kitos šventės. Jose aktyviai dalyvauja ir Usių šeima, Upynoje sukūrusi pavyzdingą ūkį.

Daugiau informacijos apie naujos kartos plataus veikimo spektro fungicidą ELATUS™ Era rasite čia:  https://www.syngenta.lt/elatus-era “