Žemaitijos turizmo informacijos centras — kompetentinga turizmo informavimo ir konsultavimo įstaiga

Iš dešinės: Žemaitijos turizmo informacijos centro vadovė Jurgita Armalienė su darbuotojomis Audinga Zaveckaite, Jurgita Jokubauske ir Rūta Lencevičiūte.

Naujoji Žemaitijos turizmo informacijos centro (TIC) vadovė Jurgita Armalienė mano, kad šis centras turi tapti kompetentinga turizmo informavimo ir konsultavimo įstaiga su mobilia komanda, prisitaikančia prie kintančių rinkos sąlygų, pasižyminti aukšta aptarnavimo kultūra, kokybiškomis specializuotomis paslaugomis, puikiu organizaciniu darbu, plačiais visuomeniniais ryšiais, modernių informacijos technologijų naudojimu, puikiomis sąlygomis lankytojams ir personalui.

2018 metais Žemaitijos TIC ir Biržuvėnų dvaro sodyboje apsilankė 31 tūkst 534 lankytojų, iš jų 30 tūkst. 356 lietuviai, 1 tūkst. 178 užsieniečiai (252 latviai, 220 vokiečių, 43 lenkai, 157 rusai, 35 izraeliečiai, 19 amerikiečių, 200 anglų, 16 prancūzų bei 3 svečiai iš Monako, 20 čekų, 25 suomiai ir kt.).
Daugiausiai lankytojų sulaukta gegužės–spalio mėnesiais, mažiausiai — sausio-vasario mėnesiais. Atvykusių turistų skaičius 2017 m. išaugo 0,8 proc., 2018 m. — per 20 proc. 2019 m. I pusmetį — 5 proc. Pagrindinės užsienio turizmo rinkos: Latvija, Vokietija, Lenkija, Didžioji Britanija, Rusija, Izraelis.
Žemaitijos TIC turizmo išteklius kasmet pristato tarptautinėje kelionių, laisvalaikio ir sporto parodoje „Adventur“, rengia projektus.
2019 m. gegužės 29 d. Telšių verslininkai, dirbantys turizmo srityje, įregistravo asociaciją „Telšių turizmo klasteris“, kurios tikslas — suvienyti turizmo paslaugas teikiančius verslininkus bei siekti pritraukti į Telšius daugiau svečių, kurie liktų mieste ilgesnį laiką. Turizmo klasteriai nėra naujiena Lietuvoje. Jau keletą metų sėkmingai savo veiklą vykdo Žemaitijos turizmo klasteris Plungėje, Pamario turizmo klasteris Klaipėdoje, Anykščių turizmo klasteris, Biržų turizmo klasteris bei Ignalinos turizmo klasteris.

Pastaraisiais metais į rajoną investuota keliasdešimt milijonų eurų: gyvenamajai aplinkai gerinti, poilsio, rekreacinių zonų infrastruktūrai, kaimo viešųjų erdvių atnaujinimui, viešųjų pastatų infrastruktūrai, kaimo atnaujinimui ir plėtrai ir t.t.
Lietuvos ir užsienio šalių turistus Telšiuose žavi unikalus senamiestis, miesto centre tyvuliuojantis Masčio ežeras, amfiteatras, tarptautinius standartus atitinkantis stadionas ir daugybė kitų objektų. Turizmo perlu tapusius Telšius nuolat lanko Lietuvos ir užsienio šalių turistai, sparčiai gausėjant jų skaičiui, kyla poreikis tobulinti ir plėsti Telšių rajone teikiamas paslaugas. Čia svarbus vaidmuo tenka Žemaitijos turizmo informacijos centrui, kuris pagrindinis tikslas — rinkti, kaupti ir nemokamai teikti informaciją turistams bei Telšių miesto svečiams apie lankytinas Telšių vietoves ir objektus.
„Kartu su komanda ir turizmo paslaugas teikiančiomis įstaigomis, organizacijomis bei verslininkais siekiame, kad Telšių rajonas taptų populiarus ir žinomas turizmo rinkoje, pasižymintis stabiliu atvykstamojo ir vietinio turizmo srauto augimu, kuris paslaugų verslui užtikrintų pajamų didėjimą ir stiprintų reikšmę rajono ekonomikos raidai. Dirbdami kartu sieksime didinti turistų srautus rajono savivaldybėje, siekiant grįžtamos materialios naudos Telšių rajono paslaugų teikėjams ir gyventojams“,— savo darbo planais dalijosi Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorė.
Pasak direktorės, artimiausi Žemaitijos TIC darbai ir naujovės:
sukurti šiuolaikišką, patogią, patrauklią Žemaitijos TIC internetinę svetainę, su išsamiu turiniu apie turizmo produktus ir paslaugas, pritaikytą mobiliems įrenginiams, su galimybėmis ateityje susieti ją su turizmo informacijos terminalais; sukurti reprezentatyvių vaizdų archyvą — nuotraukų/video bazę. Archyvas turėtų būti prieinamas visiems turizmo dalyviams;
įrengti turizmo informacijos terminalą prie Žemaitijos TIC, kuris sudarytų galimybę teikti turizmo informavimo paslaugas 24 val./parą.
Telšiuose gidais dirba 9 darbuotojai,kurie ekskursijas veda žemaičių kalba. Populiariausios ekskursijos — po Telšių senamiestį.
Kalvotas ir legendomis apsuptas Telšių kraštas turtingas savo istorija ir unikaliomis mažosios architektūros skulptūromis bei meno objektais. Nedidelis, jaukus, apraizgytas mažytėmis gatvelėmis palei Masčio ežerą besidriekiantis Telšių senamiestis — vienas iš 7 saugomų architektūrinio paveldo senamiesčių Lietuvoje. Ekskursiją apima meno ženklai, kelionė senamiesčiu, Šv. Antano Paduviečio vienintelė Lietuvoje tokia katedra, bei jos požemiai. Galiausiai ekskursija po senamistį baigiama prie Telšių amfiteatro ir paminklo Durbės mūšiui.
Praėjusį šeštadienį atskubėjus į Žemaitijos sostinės širdį — Katedros aikštę, kur lūkuriavo naujos pažintinės ekskursijos Telšiuose dalyviai, nustebino turistų gausa. Viena po kitos didesnės ar mažesnės keliautojų grupelės, lydimos telšiškių gidų, suko į aikštę klausytis karilionų skambesio.
Nors, regis, kiekvienas Telšių kampelis matytas tūkstančius kartų, tačiau galimybė į savo miestą pažvelgti kitomis akimis suviliojo ne vieną. Juolab kad gidė Irena Daubarienė pakvietė į nemokamą naują pažintinę ekskursiją „Insulos kalvos lobiai: nuo legendos iki istorijos“.
„Insulos kalva — simbolinė Telšių miesto sala, turtinga iškilių žmonių atminties, gamtos, meno, dvasinio paveldo lobių. Čia galima sustoti, įsižiūrėti, įsiklausyti, paliesti ir pajusti tautos ir žmogaus istoriją, patirti jos sakralumą“,— sakė I.Daubarienė.
Jau pats ekskursijos pavadinimas sufleravo, kad toli vaikštinėti neteks, tačiau net ir per tą vieną valandą ant svarbiausios miesto kalvos gidės pasakojimas privertė į gerai žinomus objektus pažvelgti įdėmesniu žvilgsniu ar nustebti dėl vienos ar kitos netikėtos įžvalgos.
Taigi, dar tebeaidint karilionų skambesiui ausyse, laiptais pro modernų Telšių kultūros centro ir Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos pastatą nusileidę žemyn, į Respublikos gatvę, gidės raginimu, bandome prisiliesti prie žemaičių legendų ištakų.
Prie paminklo „Žemaitijos legenda“ teko net lukterti, kol kita grupė baigs klausytis įtraukiančio pasakojimo ir, žinoma, vienas po kito patrins jau ir taip auksu spindinčią simpatiškosios meškutės nosį… Gidė Irena perspėjo, kad meškai nosį reikėtų glostyti, tik turint gerų norų. Ir apskritai, su norais elgtis atsargiai. Ekskursijoje netrūko literatūrinių aliuzijų, švelniai ironiško požiūrio į žmogaus silpnybes, pagarbos svarbiausiems žemaičių kultūros ir istorijos aspektams. Ir svarbiausia — pojūčio, kad pažindamas, prisimindamas, suvokdamas atrandi savuosius lobius.
Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorė Jurgita Armalienė pasveikino I.Daubarienę tapus dar viena — jau aštuntąja gide Telšiuose, o pažinimo ir gerų emocijų valandą išgyvenę ekskursantai padėkojo plojimais. („KŽ“ inf.)