Telšiuose kūrybos sparnus skleidžia Teatro festivalis

Iš kairės: aktorės Margarita Bladženauskaitė ir Valda Bičkutė.

Nuo operos iki monospektaklio, nuo žemaitiško muzikinio iki modernaus — toks įvairus ir visokio amžiaus bei meninio skonio žiūrovams pritaikytas septintojo tradicinio tarptautinio mėgėjiškų jaunimo teatrų festivalio „Teatras — tautos sparnai 2019“ repertuaras.

Lina Dijokienė

Ruduo atveria teatrą
Po savaitės atkeliaujantis rugsėjis į Žemaitijos sostinę kartu su naujų mokslo metų pradžia atneš neabejotinai išskirtinį meno reiškinį — Tarptautinį jaunimo teatrų festivalį „Teatras — tautos sparnai 2019“, kaip jau šiemet įprasta, skirtą Žemaičių vardo paminėjimo 800 metų jubiliejui.
Spaudos konferencijoje, pristatydama šį jau septintąjį tradicinį jaunimo teatrų festivalį, Žemaitės dramos teatro režisierė Laimutė Pocevičienė pasidžiaugė, jog šiemet Žemaitijos sostinės teatro mėgėjams gali pasiūlyti tokį įvairiapusišką repertuarą. „Žiūrovai per penkias festivalio dienas išvys aštuonis skirtingo žanro spektaklius“,— sakė režisierė.
„Labai daug sentimentų turiu ir Telšiams, ir šiam teatrui. Džiaugiuosi, kad teatre vykdomi tokie dalykai, kad palaikomi tokie švietėjiški dalykai. Žinoma, svajoju, kad Telšių teatras taptų profesionalus. Prisimenu, kad vietoj pasimatymų ateidavome čia žiūrėti spektaklių“,— šypsodamasi kalbėjo aktorė Valda Bičkutė, gyvenanti vaikelio laukimo nuotaikomis.

Spalvinga programa
Festivalio atidarymas numatytas rugsėjo 1 d., 17 val. Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos studentai pristatys spektaklį — V.A. Mocarto operą „Figaro vedybos“. Režisierius Michael Woodwood. Rugsėjo 2 d., 16 val., telšiškiai ir rajono gyventojai yra kviečiami kartu su savo atžalomis pažiūrėti P.Vileišio gimnazijos ir Pasvalio kultūros centro jaunimo teatro „Drama“ spektaklį „Nesibaigiantis kelias“. Jame bus pristatoma iškilaus išeivijos lietuvio mecenato verslininko Juozo ir jo žmonos Aleksandros Kazickų susipažinimo istorija.
Rugsėjo 3 d., 13 val. žiūrovų lauks Telšių Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studijos „Savi“ spektaklis „Nauja roboto ir peteliškės istorija“ pagal Unės Kaunaitės knygą „Laiškai Elzei“, mintis ir tekstus iš Sioban Parkinson ir Vytautės Žilinskaitės kūrinių. Režisierė Laimutė Pocevičienė. Šis spektaklis atskleidžia, kad pažeidžiamo paauglio kelionė į save yra pati sunkiausia, bet spalvingiausia ir prasmingiausia. Primenama, kad patyčios tarp paauglių, savižudybės ar gera savijauta niekada nepriklauso vien nuo jų pačių. Už tai atsakingi visi — tėvai, draugai, mokytojai… ar net komentatoriai internetiniuose puslapiuose. L.Pocevičienė informavo, kad su šiuo spektakliu telšiškiai atstovaus Lietuvai Pasauliniame jaunimo teatrų festivalyje Tiumenėje.
Antradienio vakarą, 18 val., žiūrovų teismui bus pristatytas, anot L.Pocevičienės, labai įdomus spektaklis — Redbridge dramos centro ir Scrambled Egg teatro mono spektaklis „Paltas“. Režisierius Michael Woodwood. Nepale, Kathmandu pasauliniame festivalyje, puikiai įvertintas šis komiškas ir graudus Sioned Jones ir Michael Woodwood kūrinys — tai spektaklis be žodžių, todėl kiekvienas jį galės interpretuoti savaip. Vaidina aktorė Theresa Edvards.
Rugsėjo 4 d., 18 val., laukia KTU inžinerijos licėjaus teatro studijos „Kubas“ spektaklis „Šauksmas“ pagal M.S.Černiauskaitės tekstus. Režisierius Tomas Erbrėderis. Spektaklio centre — besilaukianti keturiolikametė, ji pasimetusi mieste, ieškanti kur prisiglausti, susipažįsta su daug įvairių žmonių. Bendraudama su jais, supranta jų gyvenimą ir praeitį, paliečia skaudžiausias žmonių vietas, įkvėpia drąsiai klausti ir kalbėtis temomis, susijusiomis su lytiškumu.
Rugsėjo 5 d., 16 val., Telšių Žemaitės dramos teatro žemaitiškas muzikinis spektaklis „Spalvuotu guzikieliu rožončius“. Režisierė Laimutė Pocevičienė. Šiame spektaklyje per literatūrą ir muziką atveriami gimtosios — žemaičių tarmės — langai, kad pasigirstų į šiuolaikinio modernaus žmogaus lūpas įdėti ryškūs, kupini šilumos ir meilės balsai. Spektaklio centre — našlės ir jos trijų dukterų šeimų gyvenimo akimirkos.
Ketvirtadienio vakarą, 18 val., festivalis bus uždarytas dviem VšĮ „Taškas“ teatro spektakliais (režisierius Valentinas Masalskis). Spektaklis „Triukšmas“ sudarytas iš teatralizuotų lietuvių liaudies dainų, ritminių kūrinių ir šokių etiudų, kuriuos aktoriai atlieka šiuolaikiškomis formomis.
Antrasis uždarymo spektaklis — šokio spektaklis „Tango“ pagal Astoro Piazzollos muziką. Choreografė ir režisierė — Aušra Krasauskaitė. Tai savitas, inovatyvus, kupinas aistros ir energijos šokio spektaklis. Sakoma, kad tango — emocijų šokis, o šokti jo kviečiama ne žodžiais, tik žvilgsniu, todėl aktorių emociškai išpildytos šokio kompozicijos sukuria gyvybingą grožio ir dramos sintezę.
Per spektaklių pertrauką ketinama žiūrovams parodyti labai gabios, anot L.Pocevičienės, VDA absolventės kostiumų kolekciją.

Jaunimui — kūrybinės dirbtuvės
Kita festivalio dalis — teatrinės kūrybinės dirbtuvės Žemaitės dramos teatre. Jaunesniems moksleiviams užsiėmimus ves londonietis režisierius Keith Homer, vyresniems — aktorius ir režisierius Michael Woodwood. Teatro programų organizatorė Aistė Korkadinovaitė-Šiaudkulienė kvietė norinčius užsiėmimuose dalyvauti jaunuolius registruotis el. p. admin@telsiuteatras.lt.
„Labai džiaugiuosi, kad šiais Žemaitijos metais turime progą pasiūlyti vietos jaunimui tokios kultūrinės edukacinės veiklos. Smagu, kad teatre atsirado nauji žmonės, nauji veidai“,— pristatydama aktorę M.Bladženauskaitę, sakė režisierė.
Aktorė Margarita Bladženauskaitė — telšiškė, iki šiol dirbanti Kaune, netrukus pradėsianti dirbti ir Telšių Žemaitės dramos teatre. Kol kas ši aktorė yra įsijungusi į projektą, skirtą žemaičių partizanų istorijai įamžinti.
Festivalio dalyviams šio tarptautinio renginio organizatoriai žada įdomią programą — ekskursijas po Telšius — menų miestą ir jo apylinkes, žemaitiškų valgių degustacijas, svečiai iš Londono bus pakviesti aplankyti pajūrį ir pan.
„Viską darome su meile ir užsidegimu. Norime, kad teatras nebūtų vertinamas skeptiškai“,— apibendrino pokalbį režisierė L.Pocevičienė. Ji akcentavo, kad po kiekvieno spektaklio bus stengiamasi pakviesti žiūrovus apmąstyti, aptarti, pasikalbėti.
Bilietai į festivalio spektaklius — po 3 eurus.